Čo je hygge štýl bývania? 12 praktických rád na šťastnejší život

30.09.2022 Dominika Bývanie Zdielať
dzban-vaza-vankus

Ak si chcete viac užívať každodenný život a mať lepšiu náladu, vyskúšajte hygge. Ako ho aplikovať do vášho bývania tak, aby ste boli spokojnejší a šťastnejší?

Hygge sa nazýva aj receptom na šťastný život alebo dánskym spôsobom života. Jeho korene pochádzajú práve z najmenšej škandinávskej krajiny.

Pred niekoľkými rokmi sa stalo obrovským trendom. Aktuálne sa ním riadi čoraz viac ľudí po celom svete s jedinou túžbou – dosiahnuť spokojný život.

Chcete k nim patriť aj vy? Čítajte, ako na to.
 

kava-rastlina

Zariaďujete vaše bývanie od začiatku alebo ho chcete len oživiť novými doplnkami? Nakúpte ich jednoducho z pohodlia domova.

Čo je „hygge“?


Slovo škandinávskeho pôvodu nemá v slovenčine svoj doslovný preklad. Je odvodené od slov „hyggelig“ a „hügge“, ktoré znamenajú dobrosrdečnú atmosféru.

Hygge vyjadruje akýkoľvek príjemný pocit charakteristický pre každého z nás. Napríklad pokoj, dôveru či istotu. Vo všeobecnosti znamená len jedno – pozitívny životný postoj.

Ako hygge štýl preniesť do bežného života? Pre začiatok ho aplikujte do 2 oblastí:

__check

správanie

__check

bývanie

sedacka-deka-vankus


Správanie


Ako by malo vyzerať vaše správanie a myslenie podľa hygge? Základom je užívať si všetky momenty a zážitky každodenného života. Pretože práve tie si akosi v tejto uponáhľanej dobe nestíhame vážiť. Buďte vďační za každé ráno, alebo napríklad aj za obľúbenú šálku kávy.

Ceňte si každú maličkosť, ktorú pre vás niekto urobí. Tešte sa zo spoločne stráveného času s rodinou a blízkymi.

A čo, ak nemáte práve dokonalý deň? Aj o tom je hygge. So stresom sa môžete vyrovnať s dobrým nastavením mysle a správnym postojom. To je filozofiou Dánov a aj naším prvým tipom pre vás.


salka-caju-deka

 


Ako vyzerá hygge štýl bývania?

 

Hygge nie je len o spôsobe života, ale aj o štýle bývania. Je o tom, aby ste si vytvorili také prostredie, v ktorom sa budete cítiť príjemne. Je len na vás, ako bude vyzerať. Vytvorte si ho a užívajte si prítomný okamih.

Toto je našich 12 tipov, ako by mohol hygge štýl bývania vyzerať.


Horiace sviečky


Nie je to len o pohľade na horiace sviečky. Ale aj o príjemnom teple, ktoré z nich sála. Práve teplo dokáže upokojiť vaše telo i myseľ.

Umiestnite sviečky v kúpeľni a doprajte si dlhší horúci kúpeľ. V spálni vás naladia na blížiaci sa spánok a v obývačke vytvoria skvelú atmosféru napríklad na čítanie knihy.

Máte kozub? Teplo a svetlo z neho vyžarujúce zintenzívni váš pocit pohody a harmónie.
 

zapalovanie-sviecky-vaza


Príjemná vôňa


Vône dokážu ovplyvniť náladu a upokojiť emócie. Ak napríklad trpíte zlým spánkom, siahnite po vôni z levandule. Použite difuzér a navoďte si príjemnú atmosféru aj niekoľko hodín pred spánkom. Jeho kvalita sa výrazne zlepší.


Nová kniha


Kúpili ste si knihu, ale ešte ste sa nedostali k jej čítaniu? Zmeňte to. Vyhraďte si presný čas na čítanie a nenechajte ho nikým a ničím prerušiť.

Prečítané knihy môžete odložiť na drevenú poličku. Poslúžia vám ako pekný doplnok interiérového hygge dizajnu.

zena-kniha-postel


Chutné jedlo


Celková spokojnosť sa určite spája aj s dobrých jedlom, prípadne obľúbeným nápojom. Alebo máte chuť na niečo nezdravé? Raz za čas si to doprajte. Cieľom hygge je predsa dosiahnutie príjemných pocitov.
 

Chutným občerstvením počas pokojných hygge chvíľ môžu byť horúce alebo zavárané jablká. V našom článku vám prinášame jednoduchý postup, ako ich môžete spracovať a vychutnávať si ich po celý rok.

Mäkké deky a vankúše


Pohodlie je pri hygge číslo jeden. Kdekoľvek sa obzriete, mali by ste vidieť pohodlné deky a vankúše. Pohodu si tak môžete užívať, kedy len chcete.
 

kreslo-vankus-deka

 

Vhodné osvetlenie
 

Pocit úplnej relaxácie podporia malé svetlá, lampičky či LED pásiky rozmiestnené v celom priestore.

Vytvoriť v dome nezameniteľnú atmosféru nie je problém. Pomôcť vám s tým môže aj správne osvetlenie. Aké si vyberiete vy?

Žiadna elektronika


Súčasná moderná doba sa neúprosne spája s používaním mobilných telefónov a inej elektroniky. Chcete si osvojiť hygge štýl? Naučte sa elektroniku odložiť aspoň na určitý čas počas dňa. Uvidíte, že bez nej budete viac pokojní a zažijete menej stresu.

 

Správny nábytok


Škandinávsky štýl bývania definuje minimalizmus, funkčnosť a elegancia. Myslite na to pri zariaďovaní interiéru a uprednostnite prírodné materiály. Drevo, kameň a keramika doplnené kobercami vytvoria útulný domov.

Prineste si domov kúsok prírody a z pozbieraných konárikov si vytvorte originálny obraz. Alebo ich vložte do vázy. Skvelý jesenný doplnok skrášli vaše bývanie.
 

sedacka-stolik-lampa-rastlina


Čisté bývanie


Neuprataný domov môže zhoršovať vašu náladu a znižovať chuť do bežných činností. Upratujte priebežne a systematicky a zbavte sa vecí, ktoré nepoužívate.
 

Izbové rastliny


Rôzne kvety a rastliny sú nepochybnou súčasťou hygge štýlu. Dôvodov je viac. Okrem toho, že skrášľujú a dopĺňajú interiér, predovšetkým ich zelená farba upokojuje a zlepšuje náladu.
 

rastina-stol

 

Obľúbená hudba


Niekto potrebuje na relax úplné ticho, iní zase preferujú počúvanie hudby. Ak patríte do druhej skupiny, doprajte si nerušené počúvanie tónov vašej obľúbenej kapely. V tichu alebo s hudbou, je to úplne v poriadku.
 

Neutrálne farby


Béžová, krémová a biela farba najlepšie definujú farebnú škálu bývania hygge štýlu. Jemné, príjemné tóny farieb totiž presne charakterizujú podstatu tohto štýlu – harmóniu, pokoj a nenarúšajú tok energie.

Rozmýšľate, ako hygge štýl čo najviac aplikovať do vášho života? Ďalším zo spôsobov je obliekanie. V akom oblečení sa cítite najlepšie? Na jeho nákup využite bezkonkurenčné ponuky.

sedacka-stolik-lampa-deky


Nemáte radi zimu? Začať s hygge v tomto období je priam ideálne. Pomôže vám zvládnuť chladnejšie počasie s nadhľadom a príjemnou náladou.

__bulb
Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.