Zaváranie jabĺk a 10 benefitov ich konzumácie na zdravie

14.09.2022 Dominika Bývanie Zdielať
jablka-zavaranie-jablk

Ako zužitkovať prebytočné ovocie zo záhrady? Vyskúšajte jednoduchý recept na zaváranie jabĺk. Príjem vlákniny a vitamínov máte zaručený po celý rok.

Pestujete si jablká sami? Potom iste viete, že je to nenáročné. Rovnako ako ich skladovanie. Ďalšou veľkou výhodou je, že ich môžete spracovať na niekoľko rozličných spôsobov. Jedným z nich je práve zaváranie.


Niečo o jablkách
 

Vedeli ste, že na svete existuje viac ako 7-tisíc rôznych druhov jabĺk? Červené, žlté, sladšie či kyslé. Toto obľúbené sezónne ovocie sa svojím vzhľadom a chuťou výrazne odlišuje.

Všetky jablká ale majú niečo spoločné. Spájajú ich pozitívne účinky na náš organizmus. Preto patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

Obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a ďalších účinných látok, ako nenasýtené tuky, antioxidanty či zdravý cukor – fruktózu.
 

kosik-s-jablkami

Benefity na zdravie


Konzumácia jabĺk je pre naše telo viac ako prospešná. Posúďte sami podľa ich benefitov:
 

__check

Podporujú trávenie
 

__check

Znižujú hladinu stresu
 

__check

Znižujú pravdepodobnosť žlčových kameňov
 

__check

Liek pri nachladnutí, kašli a chrípke
 

__check

Zabraňujú vzniku rakoviny
 

__check

Prevencia astmy
 

__check

Starajú sa o zdravú pokožku
 

__check

Znižujú hladinu cholesterolu
 

__check

Udržiavajú zdravé srdce a pečeň
 

__check

Pomáhajú na zdravý zrak
 


Snažíte sa schudnúť? Nenechajte sa odradiť ich sladkosťou a zaraďte ich do svojho jedálnička. Obsahujú veľmi málo cukru a kalórií. Jedno jablko obsahuje až 85 % vody.
 

jablka-strom-jablon

__bulb
Ako čo najrýchlejšie schudnúť bez neželaného jojo efektu?

Aj vy máte po dlhom pandemickom odpočinku nejaké to kilo navyše? Tie sa priberajú ľahko, no je extrémne náročné zhodiť ich bez neželaného jojo efektu. Preto sme pre vás zhrnuli niekoľko tipov, ako schudnúť udržateľne.

Koľko jabĺk denne?
 

Jedno jablko denne je podľa viacerých zdrojov zdraviu prospešné. Ak ho zjete ráno, vyplaví z tela prebytočnú vodu a soľ.

V prípade, že si ho dáte večer, pomôže vám so zaspávaním.

Odporúčame jablko konzumovať po dôkladnom umytí aj so šupkou. Nachádza sa v nej veľké množstvo vlákniny a vitamínov.
 

kosik-jablka-stol

 

Recept na zaváranie jabĺk
 

Zaváranie jabĺk nie je pre skúsené gazdinky ničím netradičným. Existuje niekoľko rôznych receptov a možností, aké suroviny môžete pri zaváraní jabĺk pridať. Základ ale zostáva rovnaký.

Najdôležitejšou surovinou sú bezpochyby jablká. Dbajte na to, aby neboli príliš mäkké a prezreté, ale ani nedozreté a kyslé. Ak vyberiete tie správne, zaváranina vám vydrží ešte dlhšie.
 

jablko-v-ruke

Počuli ste už o exotickom nápoji kombucha? Tento liek si môžete pripraviť aj doma. Vyskúšajte náš recept a prečítajte si o jeho blahodarných účinkoch na naše zdravie.

Krájané zavárané jablká

 

Na zaváranie jabĺk potrebujeme len niekoľko ingrediencií.

1

Potrebujeme

- jablká (množstvo podľa ich veľkosti)
- voda (množstvo podľa veľkosti dávky)
- cukor podľa chuti
- 1 citrón

2

Postup

1. Jablká poumývame, očistíme od stopky a jadrovníka. Zavárať môžeme so šupkou alebo bez nej.
2. Prerežeme ich na štvrtinky alebo osminky a potrieme citrónovou šťavou. Vďaka tomu nezhnednú.
3. Pripravíme si nálev. Ak sú jablká kyslé, osladíme ich cukrom. Na 1 l vody pridáme 400 g kryštálového cukru. Varíme, kým sa cukor nerozpustí.
4. Jablká naukladáme do zaváracích pohárov 1 cm od okraja pohára. Zalejeme ich nálevom.
5. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.
 

Postup pri zaváraní bez cukru je veľmi podobný.

1. Do pohárov navrstvíme jablká a posypeme ich troškou soli. Tá podporí ich sladkosť a zabezpečí, aby sa jablká nepokazili.
2. Pozor, nepridávame vodu. Ovocie pri sterilizácii pustí šťavu a je dostatočne sladké.
3. Sterilizujeme dovtedy, kým nie je ovocie zaliate šťavou. Takže, približne 10 minút pri teplote 80 °C.

zavaranie-jablk-jablka

Chystáte sa zavárať a zistili ste, že vám niečo chýba? Zaváracie poháre, ale aj všetko potrebné kuchynské príslušenstvo, môžete nakupovať pohodlne online.

Strúhané zavárané jablká


Jablká môžete zavariť aj strúhané. Ak často pečiete, budete ich mať hneď k dispozícii na použitie.

1

Potrebujeme

- jablká (množstvo podľa ich veľkosti)
- citrónová šťava (na 1 l vody použijeme šťavu z jedného citróna)
- voda (množstvo podľa veľkosti dávky)
- cukor podľa chuti (nemusí sa použiť)

2

Postup

1. Vodu zmiešanú s citrónovou šťavou prevaríme.
2. Jablká pred strúhaním ošúpeme a odstránime jadrovník a prípadné škaredé časti. Ak sa nám zdajú nastrúhané jablká príliš kyslé, dosladíme ich cukrom.
3. Nastrúhanými jablkami naplníme zaváraninové poháre a zalejeme pripravenou citrónovou vodou. Tá zabráni ich zhnednutiu.
4. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.

prekrojene-jablka


Zavarené jablká po sterilizácii otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Následne ich umiestnime na suché a chladné miesto.

Nebavia vás nákupy potravín v preplnenej predajni ľudí? Vyriešte to online bez toho, aby ste odišli z domu.

jablkovy-kolac


Počas sezóny vám jablká odporúčame konzumovať čerstvé. Vtedy z nich získate najviac vitamínov a prospešných látok. Na zimu ich zase zavarte podľa nášho jednoduchého receptu. Takto si ich budete vychutnávať po celý rok.