Chcete hypotéku? Bez tohto ju nedostanete

28.01.2019 Kristína Financie Zdielať
Chcete hypotéku? Bez tohto ju nedostanete

Chystáte sa kúpiť si vaše vysnívané bývanie? Pred samotným schválením hypotéky od vás banka bude vyžadovať niekoľko náležitostí. Viete, ktoré to sú? Spĺňate vôbec základné podmienky pre získanie hypotéky?

 

Pre lepší prehľad o tom, aké dokumenty budete potrebovaťčo banka berie do úvahy, vám prinášame v tomto stručnom prehľade.

 

Výška príjmov je zásadná

 

Základnou podmienkou pre schválenie hypotéky je dostatočná výška príjmu. Ak nie je váš príjem dostatočne vysoký, hypotéku s vysokou pravdepodobnosťou nedostanete. Banka totiž musí mať istotu, že tento finančne náročný záväzok budete mať z čoho splácať po celú dobu trvania.

Čo sa započítava do výšky príjmov posudzovaných bankou? V prípade, že ste zamestnaný, je to najmä vaša mzda. Iné je to pri samostatne zárobkovo činných osobách. Tie sú bankou posudzované podľa príjmu z podnikania.

Hlavným príjmom môže byť však aj iný príjem. Napríklad, príjem z iných typov spoločností (napríklad spoločnosti s ručením obmedzeným), príjem z výkonu slobodného povolania, ale aj príjem z prenájmu či starobný a výsluhový dôchodok.

Niektoré banky akceptujú aj doplnkové príjmy. Rodičovský príspevok, príspevky na deti, dôchodky, výživné a iné príspevky sú taktiež akceptované. Akceptácia týchto špecifických príjmov je však rôzna. Všetko závisí na jednotlivých podmienkach banky. Všetky tieto príjmy musia byť overiteľné. Banka teda musí mať k dispozícii potrebné dokumenty. Medzi ne patrí potvrdenie o príjme, daňové priznanie alebo potvrdenie zo Sociálnej poisťovne. 

Potrebujete radu v oblasti vašich financií, poistenia alebo hypotéky? Ani za tieto služby nemusíte platiť plnú sumu. Radšej využite jedinečnú ponuku u nas na webe:

zena-robi-budget-s-kalkulackou

Aké sú vaše výdavky?

 

Pri žiadosti o hypotéku banka posudzuje aj vaše pravidelné mesačné výdavky. Sú to najmä existujúce hypotekárne a spotrebné úvery, ale tiež kreditné karty a povolené prečerpanie na bežných účtoch.

Po odpočítaní všetkých výdavkov vám na schválenie hypotéky musí ostať určitá finančná rezerva stanovená zákonom. Navyše, suma všetkých hypoték a iných úverov by nemala presiahnuť 8-ročný čistý príjem žiadateľa.

Aj v tomto prípade sa typy výdavkov, ktoré jednotlivé banky zohľadňujú, líšia. Každú banku zaujíma najmä výška vašich aktuálnych úverov, ale aj história splácania a platobná disciplína pri vašich splatených úveroch.

Na ich overenie banky používajú rôzne registre a databázy. Úverový register, register nebankových subjektov, ale aj vlastné databázy bánk a iných finančných subjektov sú hodnovernými zdrojmi týchto informácií.

dvaja-muzi-podpisuju-papiere

Zaváži aj vek

 

Na veku nezáleží. To však neplatí v prípade hypotekárnych úverov v bankách. Váš vek je jedným z parametrov, ktoré ovplyvnia výšku predpokladanej splátky hypotekárneho úveru. Jednotlivé banky majú totiž stanovené, do akého veku musíte úver splatiť.

Tento vekový limit nemá jednotné pravidlá. Vo všeobecnosti platí, že by ste vašu hypotéku mali splatiť do 65, prípadne 70 rokov. Ak teda žiadate o hypotéku vo vyššom veku, ostáva vám menej času na splácanie, čím sa mesačná splátka navýši.

Vek však výšku vašej hypotéky môže ovplyvniť aj iným spôsobom. Máte do 35 rokov, a zároveň váš príjem nepresahuje 1,3 násobok priemernej výšku mesačného príjmu v národnom hospodárstve? Vtom prípade máte nárok na daňový bonus. Banka by za vás mala preplatiť polovicu zaplatených úrokov za rok. Tie si môžete vyžiadať v rámci vášho daňového priznania, maximálne však do výšky 400 €.

muz-zena-stahouju-krabice

Hodnota nehnuteľnosti

 

Pri posudzovaní hypotéky je dôležitá tiež samotná nehnuteľnosť, ktorú chcete financovať. Najdôležitejším parametrom posudzovaným v prípade nehnuteľnosti je jej hodnota. Banka vám totiž neposkytne 100 % hodnoty, ale riadi sa zákonnými obmedzeniami. Aktuálne banky ponúkajú 80 - 90 % krytie. Zvyšok si musíte dofinancovať z vlastných zdrojov.

Nákup nehnuteľnosti, ako aj cesta za získaním hypotéky na jej kúpu je náročná. Avšak, na jej konci váš čaká odmena v podobe vášho vytúženého domova

Ak sa o vašich financiách chcete dozvedieť viac, prezrite si aj ďalšie články zo sekcie financie. Nájdete tam informácie nielen o tom, ako ušetriť v domácnosti, ako efektívne mínať vodu, ale aj ako si vybrať to najlepšie stavebné sporenie.