Čo je finančný plán a prečo sa ho oplatí mať?

20.01.2023 Dominika Financie Zdielať
diar-formular-pero-spinky

Máte finančný plán? Ak na túto otázku neviete presne odpovedať, zrejme nie. Zistite, ako vám môže pomôcť so spravovaním vašich financií a dosahovaním cieľov.

Finančný plán je podobne ako rodinný rozpočet niečo, čo by ste mali poznať a mať. Pomôže vám dosiahnuť krátkodobé aj dlhodobé ciele. Premysleným investovaním finančných prostriedkov môžete dokonca zlepšiť vašu finančnú situáciu.

Ako ho efektívne nastaviť tak, aby ste vyžili a užili si zarobené peniaze?

Za peniaze, ktoré ušetríte, si doprajte napríklad dlho odkladanú dovolenku. Začať môžete vyhľadávaním ubytovania na portáli Booking.com

diar-pero-zena

 

Čo je finančný plán?

 

Keď sa povie finančný plán, veľa ľudí si ho automaticky spája s firmami alebo veľkými podnikmi. Rovnako je však dôležitý pre jednotlivcov a rodiny. Pomôcť môže naozaj všetkým. A najmä tým, ktorí majú nižší príjem.

Vďaka finančnému plánu môžete vaše financie efektívne rozdeliť na splnenie osobných cieľov. Ak je správne nastavený, v nasledujúcich rokoch bude vaša finančná situácia priaznivejšia ako v súčasnosti.
 

globus-obraz-salka-diar

Aké príjmy a výdavky má vaša domácnosť? Rodinný rozpočet vám pomôže mať o nich dôsledný prehľad. Po kliknutí na odkaz sa dočítate, ako ho zostaviť a udržať v pluse.

Nastavenie finančného plánu


Od momentu, keď začnete pracovať a získavať príjem, by ste sa mali obrátiť na finančného poradcu. Ten vám okrem celkového riadenia financií pomôže zostaviť váš osobný finančný plán.

Prečo potrebujete mať finančný plán? Chcete vyplatiť hypotéku, našetriť deťom na vysokú školu či si zabezpečiť lepší dôchodok? Zamyslite sa, čo je podstatou vytvorenia vášho finančného plánu.

 Finančný plán v 4 krokoch:
 

1

Definovanie cieľov – prvými otázkami pri zostavení finančného plánu je zodpovedať, aké sú vaše ciele a koľko finančných prostriedkov budete potrebovať. Rozdeľte ich na krátkodobé a dlhodobé. S ohľadom na tieto ciele vám odborník pomôže nastaviť finančný plán na mieru. Definícia cieľov a termínov, kedy majú byť zrealizované, vám jednoduchšie pomôže k získaniu potrebnej sumy.

2

Zváženie všetkých možností – pri plnení stanovených cieľov je potrebné brať ohľad na všetky vaše časové, príjmové aj výdavkové možnosti. Finančný poradca vám pomôže určiť nevyhnutné výdavky a naopak tie, ktoré prioritou nie sú a viete ich odstrániť.

3

Dodržiavanie krokov – s dodržiavaním krokov vám pomôže, ak si ich detailne napíšete. Následne ich umiestnite na viditeľné miesto, aby ste ich mali neustále na očiach.

4

Pravidelná kontrola – kontrolovať vami stanovené ciele môžete viacerými spôsobmi. Zapísané si ich môžete odškrtávať, kontrolovať bloky za nákupy či zapisovať si splnené úlohy do diára. Kontrolu by ste mali robiť priebežne, vždy po určitom období.

zena-diar

__bulb
Novoročné predsavzatia na rok 2023: Šetrite a investujte do seba

Medzi obľúbené novoročné predsavzatia bez pochýb patrí zlepšenie finančnej situácie. S tým súvisí aj zvýšenie kvality života. Ako ušetriť a dopriať si viac?


Osobný finančný plán vzor


Povedzme, že si do najbližších 5 rokov chcete kúpiť vlastný dom. Áno, je to ďaleká budúcnosť, no určité kroky musíte urobiť už teraz. Ide o dlhodobý cieľ.

Po konzultácii s finančným poradcom ste zistili, že najvýhodnejšia hypotéka vám bude schválená až po zvýšení vášho príjmu peňazí. Urobiť tak môžete napríklad zmenou zamestnania s vyšším príjmom či odstránením zbytočných výdavkov.

Počas nasledujúcich mesiacov si spoločne nastavte kroky vedúce k naplneniu daného cieľa o vlastnom bývaní. Môže to byť napríklad vyhľadávanie vhodných lokalít vzhľadom na plánovanú investovanú sumu, to, ako má dom vyzerať či spomínané hľadanie inej práce. Podľa určenej pravidelnosti následne kontrolujte plnenie krokov.


kalendar-diar-pero

Chyby pri tvorbe finančného plánu


Pri definovaní a plnení stanoveného finančného plánu sa môžete stretnúť s viacerými chybami. Medzi najčastejšie patria:
 

__check

nekonkrétne alebo vôbec nedefinované ciele,

__check

krátkodobé ciele nenadväzujú na dlhodobé,

__check

nedostatočne naplánovaná a definovaná postupnosť krokov,

__check

nedostatok disciplíny pri kontrolovaní plnenia cieľov.

__bulb
Kedy založiť stavebné sporenie pre deti a aké sú jeho výhody?

Vytvorenie finančnej rezervy pre deti je popri mesačných výdavkoch náročné. Zjednodušte si to pomocou šikovného produktu, akým je stavebné sporenie pre deti.

zena-diar-balik-oblecenie


Finančný plán by mal byť nevyhnutnosťou každého jednotlivca či chce dosiahnuť krátkodobé alebo dlhodobé ciele. Skúste mu dať šancu aj vy a vytvorte si lepšiu budúcnosť.

__bulb
101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Ako efektívne ušetriť peniaze počas krízy?