Čaká vás cesta? Čo si môžete a nemôžete vziať na palubu lietadla?

18.01.2019 Kristína Cestovanie Zdielať
Čaká vás cesta? Čo si môžete a nemôžete vziať na palubu lietadla?

Cestovanie lietadlom sprevádza množstvo bezpečnostných opatrení, ktoré zahŕňajú aj to, ktoré veci si môžete, alebo naopak nemôžete, vziať so sebou na palubu v príručnej batožine. Viete, ktoré sú to?

Bezpečnostné predpisy sú rôzne. Líšia sa nielen v závislosti od jednotlivých spoločností, ale aj krajín.
 

V zásade však v každej z nich existuje niekoľko skupín predmetov, ktoré vám na palubu nedovolia zobrať alebo si ich môžete vziať len s určitými obmedzeniami. Pravidlá sa pritom týkajú príručnej batožiny.

muz-na-ceste-krajinou

Ostré predmety a zbrane


Zakázané je všetko ostré, čo by mohlo byť použité ako zbraň - teda predmety s ostrými hranami či ostňami. Do tejto skupiny predmetov patria napríklad nože, nožničky, holiace strojčeky, žiletky, ale aj injekčné striekačky a ďalšie.

Spravidla sú však dovolené jednorazové holiace strojčeky či klieštiky na nechty. V príručnej batožine nesmiete samozrejme prepravovať ani zbrane a tiež chemické látky.

Chystáte sa na cesty? Mrknite na Booking na tie najvýhodnejšie ponuky ubytovania.

Tekutiny


Príručná batožina môže obsahovať max. liter tekutín, ktoré sa smú sa prevážať v obaloch rozdelených do 100 ml. Týka sa to nielen nápojov, ale aj drogérie.

V takýchto malých obaloch by ste mali mať zabalený teda napríklad aj šampón, sprchový gél či ústnu vodu. Ak si chcete do lietadla zobrať niečo na pitie, najlepšie urobíte, ak si ju kúpite až po check-ine v duty-free zóne.

Tu si môžete kúpiť aj alkohol. Ešte predtým si však preverte, či dovoz alkoholu nezakazujú colné predpisy krajiny, do ktorej cestujete a dbajte na povolené limity na prevoz.

Mešká vám let? Prečítajte si, na čo všetko máte nárok.

Potraviny


Do lietadla si pokojne môžete zabaliť desiatu na cestu. Predtým si však preverte, či krajina určenia nezakazuje dovoz niektorej z potravín, ktorú máte v taške.

Niektoré krajiny zakazujú najmä dovoz čerstvých a nespracovaných potravín. Ak cestujete s dieťaťom, do lietadla si môžete vziať detskú stravu v množstve potrebnom na dobu letu. Takáto strava môže byť aj v tekutej forme v neobmedzenom množstve, avšak na niektorých letiskách môžu vyžadovať jej ochutnávku.

zena-tahajuca-kufor

Lieky a zdravotné pomôcky


Ak počas cesty potrebujete užiť lieky alebo použiť nejakú zdravotnú pomôcku (ako napríklad barly, tlakomer či glukomer), na palubu si ich môžete zobrať. Tekuté lieky na predpis si môžete so sebou vziať aj vo väčšom množstve ako 100 ml, musíte ich však nahlásiť počas bezpečnostnej kontroly.

Lieky prevážajte v originálnom balení spolu s predpisom od lekára.

Európa má čo ponúknuť, aj keď máte voľný len predĺžený víkend. Spísali sme pre vás hneď niekoľko tipov.

 

Elektrické zariadenia


Na palubu lietadla si môžete vziať notebook, mobilný telefón, fotoaparát, kameru, prehrávač hudby, ale aj fén, depilátor či elektrický holiaci strojček. Niektoré letecké spoločnosti vám dokonca umožnia zobrať si tašku s notebookom ako extra batožinu.

 

Športové potreby


Do lietadla nepatrí väčšina športového vybavenia, akými sú napríklad lyže, snowboardy, bicykle či vybavenie na potápanie. Takéto potreby sa prepravujú v batožinovom priestore lietadla.

 

Hudobné nástroje


Do príručnej batožiny sa vám väčšinou zmestí len ústna harmonika či iný malý hudobný nástroj. Väčšie hudobné nástroje, akými sú napríklad husle či gitara, si na palubu môžete vziať, ak ste pre ne za poplatok rezervovali extra sedadlo. Veľké hudobné nástroje, ako bicie či basa, sa prepravujú v batožinovom priestore lietadla.

Ak teda nechcete, aby vám bezpečnostná kontrola na letisku niektoré veci odobrala, vopred si premyslite, či konkrétnu vec naozaj nevyhnutne potrebujete v príručnej batožine alebo ju radšej zbalíte do batožiny podanej do podpalubia.

Naopak - peniaze, šperky a iné cenné predmety vždy odkladajte do príručnej batožiny. V prípade ich straty pri preprave v podanej batožine totiž letecká spoločnosť za stratu nezodpovedá.