Ako začať cvičiť? Tieto vychytávky vám dodajú motiváciu

Ako začať cvičiť? Tieto vychytávky vám dodajú motiváciu

Že sa už nejaký čas odhodlávate k pravidelnému cvičeniu? Jedno je isté: najťažšie je začať. My vám poradíme, ako si vybudovať z cvičenia zdravý zvyk, ako nestratiť motiváciu a ako vyhodnocovať svoje úspechy.

 

Namiesto povinnosti návyk

 

Ak čítate tento článok, asi sa vám stále nedarí začať s pohybovou aktivitou alebo ste nedokázali udržať si ju dlhodobo. Čo s tým? Jednoducho sa musíte premôcť, hoci sa vám nechce alebo máte pocit, že nemáte čas. Keď to urobíte niekoľkokrát za sebou, postupne si vybudujete zvyk. Vaše telo aj myseľ si na novú dávku pohybu a všetko, čo s ňou súvisí, rýchlo zvyknú: vyplavenie endorfínov, relaxácia a psychický oddych, precvičenie a natiahnutie svalov a príjemnú únavu budete chcieť pociťovať pravidelne.

 

 

Nájdite to pravé pre vás

 

Každý človek je iný, okrem toho sa počas dňa stretávame s odlišnými úlohami. Niekto pracuje viac psychicky a po náročnom dni potrebuje pohyb spojený s odreagovaním sa. Niekoho z celodenného sedenia bolí chrbtica, iný zase pracuje fyzicky a večer sa cíti unavený, ale potrebuje dopriať namáhaným svalom aspoň krátky strečing. Hľadajte preto ideálny pohyb pre vás. Taký, ktorý vám bude vyhovovať a ktorý vás bude baviť. Na internete nájdete množstvo cvičení rôzneho zamerania, napríklad posilňovanie váhou vlastného tela, naťahovacie cviky, jogu, pilates, ale aj kardio aktivity ako aerobic, zumbu, kruhový tréning. Máte doma bicykel či kolieskové korčule? Urobte im revíziu a vyrazte za novými dobrodružstvami na kolesách!

 

 

Ako začať s jogou

 

Joga je veľmi obľúbeným druhom cvičenia. Stačí iba 20 až 30 minút, aby ste rozprúdili krvný obeh, ponaťahovali všetky svaly, kĺby a šľachy, vlastnou váhou posilnili celé telo a zrelaxovali myseľ. Navyše si môžete vybrať z rôznych štýlov jogy, od tradičnej hatha jogy cez silovú jogu až po detox či vinyasa jogu. Na internete nájdete okrem toho aj videá s cvičeniami, ktoré sa zameriavajú na špecifické problémy, ako bolesti chrbtice alebo skrátené svalstvo.

 

Veľkou výhodou je, že k cvičeniu jogy nepotrebujete prakticky nič. Pre začiatok vám postačí pohodlné elastické oblečenie a jogová podložka, ktorú nahradí aj klasická karimatka. Počas cvičenia je dôležité pravidelne dýchať a sústrediť sa na svoje telo. Zbytočne neprepínajte svoje sily a rešpektujte svoje vlastné limity. Počas cvičenia nesmiete cítiť bolesť. Je dobré nájsť si video, v ktorom inštruktor podrobne vysvetľuje jednotlivé cviky a jogové pozície, prípadne ponúka niekoľko variant podľa úrovne cvičencov. Mal by tiež hovoriť, ako správne dýchať a na čo sústrediť svoju myseľ.

 

Ako začať chudnúť

 

Najmä ženy majú častokrát ambíciu schudnúť. A bez pravidelného pohybu by to išlo veľmi ťažko. Navyše, pri chudnutí je cvičenie veľmi dôležité, nakoľko pri ňom dochádza k úbytku svalovej hmoty, nielen tuku. Správnym posilňovaním svalových partií však môžete tomuto nechcenému efektu predísť, navyše si vyformovať peknú pevnú postavu. Ideálne je preto zaradiť dva typy cvičenia – posilňovacie a vytrvalostné. Pri tom prvom máme na mysli najmä cvičenie s vlastnou váhou tela, vôbec nemusí ísť o dvíhanie činiek alebo trápenie sa na komplikovaných strojoch v posilňovni. Cviky ako drepy, výpady, doska či loďka sú veľmi jednoduché a účinné. Vytrvalostné cvičenie by malo podporovať metabolizmus a kardio systém. Rýchla chôdza, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie, aerobic, tanec, pri dobrej kondícii aj beh. Možností je neúrekom.

 

 

Motivácia ako základ úspechu

 

Ak chcete s cvičením nielen začať, ale aj neprestať, alebo máte pred sebou vytýčený cieľ, budete potrebovať neustálu dávku motivácie. Odporúčame vám využiť niektorú z moderných vychytávok. Bez akýchkoľvek investícií môžete vyskúšať aplikáciu do mobilu. Stačí si do smartfónu stiahnuť krokomer, merač športových aktivít alebo tréningový plán či výzvu. Pravidelné notifikácie vám ukážu váš výkon počas dňa, ale niektoré tiež pripomenú, že ste ešte nesplnili svoj denný cieľ a vyzvú vás, aby ste to napravili.

 

Pokročilejšie a presnejšie meranie získate vďaka športovým hodinkám alebo športovému náramku. Tiež sa dajú spárovať s mobilom a v aplikácii potom uvidíte množstvo podrobných štatistík o vašej pohybovej aktivite, počte prejdených krokov, spálených kalórií, ale napríklad aj o tepovej frekvencii v priebehu dňa alebo kvalite a dĺžke spánku.

 

Poriadnu dávku motivácie vám dodá aj nová športová výbava. Nakúpte ju najvýhodnejšie vďaka zľavovým kupónom v eshopoch Insportline.skHop-sport.skSportobchod.sk. Po poriadnej dávke cvičenia nezabudnite ani na športovú výživu, ktorú nájdete v obľúbených eshopoch Myprotein.sk a NaMaximum.sk.