Ako začať cvičiť? Tieto vychytávky vám dodajú motiváciu

Ako začať cvičiť? Tieto vychytávky vám dodajú motiváciu

Že sa už nejaký čas odhodlávate k pravidelnému cvičeniu? Jedno je isté – najťažšie je začať. My vám poradíme, ako si vybudovať z cvičenia zdravý návyk a nestratiť motiváciu.

Namiesto povinnosti návyk


Ak čítate tento článok, asi sa vám stále nedarí začať s pohybovou aktivitou alebo ste sa jej nevydržali venovať dlhodobo. Čo s tým? Jednoducho sa musíte premôcť, hoci sa vám nechce alebo máte pocit, že nemáte čas. Keď to urobíte niekoľkokrát za sebou, postupne si vybudujete návyk. Vaše telo aj myseľ si zvyknú na novú dávku pohybu a všetko, čo s ňou súvisí – vyplavia sa endorfíny, príde k psychickému oddychu, precvičeniu a natiahnutiu svalov a takú tú príjemnú únavu budete chcieť pociťovať pravidelne.

Na daný šport si nezabudnite zaobstarať potrebné športové oblečenie a výbavu. Odporúčame vám využiť ponuky týchto e-shopov:

Nájdite to pravé pre vás

 

Každý človek je iný, okrem toho sa počas dňa stretávame s odlišnými úlohami. Niekto pracuje viac psychicky a po náročnom dni potrebuje oddych spojený s odreagovaním sa. Niekoho zase z celodenného sedenia bolí chrbtica, ďalší pracuje fyzicky a večer pociťuje únavu a namáhaným svalom chce dopriať aspoň krátky strečing. Preto porozmýšľajte, aký typ pohybu bude ideálny pre vás. Vyberte si taký šport, ktorý vám bude nielen vyhovovať, ale napĺňať.

Na internete nájdete množstvo cvičení rôzneho zamerania, napríklad posilňovanie váhou vlastného tela, naťahovacie cviky, jogu, pilates. Rozhodnúť sa môžete napríklad aj pre kardio aktivity, ako je aerobic, zumba či kruhový tréning. Jednoducho, nič vám nebráni začať cvičiť aj v pohodlí domova.

Máte doma bicykel či kolieskové korčule? Urobte im revíziu a vyrazte za novými dobrodružstvami na kolesách!

__bulb
Najlepšie cyklistické oblečenie od hlavy po päty: Vyber si podľa tvojho vkusu

Patrí cyklistika k tvojim obľúbeným športovým aktivitám? Skôr, ako sadneš na bicykel, skontroluj, či máš potrebné cyklistické oblečenie. Zisti, ktoré je nevyhnutné.

Ako začať s jogou


Joga je veľmi obľúbeným druhom cvičenia, a práve preto sme sa ju rozhodli zaradiť do tohto článku. Na jej vykonávanie vám stačí iba 20 až 30 minút, takže ju pokojne stihnete aj ráno pred prácou.

Aké sú jej benefity? Rozprúdi váš krvný obeh, ponaťahujete si svaly, kĺby, šľachy, vlastnou váhou posilníte celé telo a v neposlednom rade zrelaxujete myseľ. Navyše si môžete vybrať z rôznych štýlov jogy, a to od tradičnej hatha jogy cez silovú jogu až po detox či vinyasa jogu. Na internete nájdete množstvo online kurzov, s ktorými vám jej cvičenie pôjde naozaj ľahko.

Veľkou výhodou je, že k cvičeniu jogy nepotrebujete prakticky nič. Postačí vám pohodlné elastické oblečenie a jogová podložka, ktorú môže nahradiť aj klasická karimatka. Počas cvičenia je dôležité pravidelne dýchať a sústrediť sa na svoje telo. Zbytočne však neprepínajte svoje sily a rešpektujte svoje vlastné limity, nemali by ste totiž cítiť bolesť. V online kurzoch dostupných na internete vám inštruktor presne vysvetlí jednotlivé cviky a jogové pozície.
 

 

Ako začať chudnúť

 

Cieľ schudnúť majú bez rozdielu ženy i muži, no niekedy zabúdajú, že bez pravidelného pohybu by to išlo len veľmi ťažko. Navyše, pri chudnutí je cvičenie veľmi dôležité, nakoľko pri ňom dochádza k úbytku svalovej hmotynielen tuku. Správnym posilňovaním svalových partií však môžete tomuto nechcenému efektu predísť, navyše si vyformovať peknú pevnú postavu. Ideálne je preto zaradiť dva typy cvičenia – posilňovacie a vytrvalostné. 

Pri tom prvom máme na mysli najmä cvičenie s vlastnou váhou tela, vôbec nemusí ísť o dvíhanie činiek alebo trápenie sa na komplikovaných strojoch v posilňovni. Cviky ako drepy, výpady, doska či loďka sú veľmi jednoduché a účinné. Vytrvalostné cvičenie by malo podporovať metabolizmus a kardio systém. Rýchla chôdza, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie, aerobic, tanec, pri dobrej kondícii aj beh. Možností je neúrekom.

__bulb
Ako na Hop-Sport vybrať činky pre dokonalé bicáky?

Udrž sa vo forme aj bez pravidelných návštev fitness centra. Ako na to? Kúp si základné vybavenie na cvičenie a medzi ním i Hop-Sport činky. Prevedieme ťa ich výberom.

Motivácia ako základ úspechu


Ak chcete s cvičením nielen začať, ale aj neprestať, alebo máte pred sebou vytýčený cieľ, budete potrebovať neustálu dávku motivácie. Odporúčame vám využiť niektorú z moderných vychytávok. Bez akýchkoľvek investícií môžete vyskúšať aplikáciu do mobilu. Stačí si do smartfónu stiahnuť krokomer, merač športových aktivít alebo tréningový plán či výzvu. Pravidelné notifikácie vám ukážu váš výkon počas dňa, ale niektoré tiež pripomenú, že ste ešte nesplnili svoj denný cieľ a vyzvú vás, aby ste to napravili.

Pokročilejšie a presnejšie meranie získate vďaka športovým hodinkám alebo športovému náramku. Tiež sa dajú spárovať s mobilom a v aplikácii potom uvidíte množstvo podrobných štatistík o vašej pohybovej aktivite, počte prejdených krokov, spálených kalórií, ale napríklad aj o tepovej frekvencii v priebehu dňa alebo kvalite a dĺžke spánku.
 


Tak čo, už viete, akej športovej aktivite sa budete venovať? Dlhšie to neodkladajte a začnite práve dnes. Mimochodom, množstvo skvelých športových ponúk nájdete aj na našom webe, keď kliknete na sekciu so športovou výbavou a doplnkami.