Najlepšie cyklistické oblečenie od hlavy po päty: Vyber si podľa tvojho vkusu

23.06.2023 Dominika Voľnočasové aktivity Zdielať

Patrí cyklistika k tvojim obľúbeným športovým aktivitám? Skôr, ako sadneš na bicykel, skontroluj, či máš potrebné cyklistické oblečenie. Zisti, ktoré je nevyhnutné.

Počas jari a leta využívame bicykel najčastejšie. A to nielen výlučne na šport. V súčasti sa stal moderným dopravným prostriedkom do práce či školy. Jazdíš na bicykli často?

Pred každou cestou nezabudni na správnu výbavu. Ochráni ťa pred vonkajšími vplyvmi počasia i potenciálnym nebezpečenstvom.

Aké cyklo oblečenie je nevyhnutné a čo rozhodne nepodceniť? Čítaj ďalej.

Chceš si kúpiť kvalitnú cyklistickú výbavu? Otvor si e-shop EXIsport a nakupuj výhodne všetko potrebné na jednom mieste.

muz-na-bicykli-stromy


Základné cyklistické oblečenie


Zážitok z jazdenia na bicykli bez pochýb ovplyvňuje aj výbava. Vsaď preto na kvalitné oblečenie a príslušenstvo. Týchto 5 je nevyhnutných.
 

Cyklistické tričká


Základným cyklistickým druhom oblečenia sú funkčné tričká. Ochránia ťa pred chladom a zaručia tvoju viditeľnosť na ceste, keďže sú často vybavené reflexnými prvkami.

Vyrábajú sa v mierne predĺženom strihu, takže sa ti počas jazdy nevyhrnú. Viaceré disponujú aj vreckom na zadnej strane pre uloženie drobností.

Cyklistické tričko sa vyrába v rôznych variantoch. Dostupné sú tielka, tričká s krátkym i dlhým rukávom. V chladnejších dňoch oblečenie vrstvi a siahni po zateplenej a nepremokavej bunde.
 

zena-na-bicykli-polna-cesta

Športové a funkčné tričká nielen na cyklistiku nakupuj v e-shope Myprotein. Vysoká kvalita oblečenia ťa presvedčí, že tvoj nákup bol správny.

Cyklistické nohavice


Podľa akých parametrov vyberať nohavice na bicykel? Tými najdôležitejšími je pohodlnosť a správna veľkosť. Nevyberaj si príliš obtiahnuté, ale ani veľmi voľné. Je to kľúčové ku komfortnému a funkčnému noseniu.

Svoju veľkosť vždy porovnaj s veľkostnou tabuľkou výrobcu. Vyhneš sa tak tomu, že ti zakúpené nohavice nebudú dobré. Rovnako dôležitý je aj dostatočne odolný materiál, ktorý ťa ochráni pred nepríjemným vetrom i pri páde. Najčastejšie sa na ich výrobu používa nylon, polyester či elastan.

Okrem dlhých nohavíc môžeš siahnuť po trojštvrťových a na horúce dni si zaobstaraj šortky na bicykel. Vyrábajú sa v rôznych dĺžkach a variantoch. Keďže kraťasy na bicykel nezakrývajú celé nohy, v prípade dlhších a nebezpečnejších trás ti odporúčame použiť aj chrániče na kolená.

__fire
Ako si vybrať bicykel? Poradíme vám pri jeho výbere

Rozmýšľate, že vymeníte auto za bicykel? Tento lacnejší, ale aj zdravší spôsob dopravy si zamilujete. O tom, ako si vybrať bicykel sa dozviete v našom návode.

muz-bicykel-okraj-cesty


Cyklistická prilba


Zrejme nám dáš za pravdu, že prilba patrí medzi najdôležitejšiu súčasť cyklistickej výbavy. Aká by mala byť? Jej výber závisí predovšetkým od toho, kde s bicyklom jazdíš. Na bežné jazdenie si vyber z kategórie cestných heliem, do náročnejších terénov je vhodná integrálna.

Tipom odborníkov je vyberať si prilby s čo najnižšou hmotnosťou, pretože tie menej zaťažujú krk. Správna prilba netlačí, ale takisto by ti nemala byť voľná. Iba tak ťa bude účinne chrániť.

Všeobecne sú odporúčané svetlejšie prilby a tie s výraznejšími prvkami kvôli lepšej viditeľnosti na ceste. Samozrejme to, akú si vyberieš, záleží len od tvojho vkusu.
 

zena-bicykel-prilba-park


Cyklistické rukavice


Možno nenápadným no dôležitým doplnkom cyklistickej výbavy sú rukavice. Vlastniť by si mal minimálne 2 páry. Jedny tenšie a priedušnejšie si zaobstaraj na leto. Hrubšie zase na ochranu rúk pred chladom v zime.
 

traja-cyklisti-cesta

 

Cyklistická obuv


V akých topánkach jazdíš na bicykli? Predpokladáme, že na krátke trasy najčastejšie využívaš svoju bežnú obuv. Ak je ti pohodlná, je to, samozrejme, na tebe. No na dlhšie trasy a profesionálnejšie jazdenie na bicykli si zaobstaraj tretry. Sú to špeciálne topánky určené na jazdu na bicykli, s ktorými je šliapanie do pedálov jednoduchšie a príjemnejšie.

Medzi ich charakteristické vlastnosti patrí tuhá podrážka, priedušnosť a ľahkosť. Takisto sú veľmi odolné voči zničeniu.

S obuvou súvisia aj ponožky na cyklistiku. Pýtaš sa, čím sú odlišné od tých klasických? Vyrábajú sa z rýchloschnúcich materiálov odvádzajúcich pot, čím ti zaručia maximálny komfort.
 

muz-bicykel-topanky-tretry


A čo ďalšia doplnková výbava? Batoh, fľaša na vodu či nosič, ďalšie príslušenstvo si zaobstaraj podľa svojich potrieb.

Možno rozmýšľaš či prvotná investícia do niektorých kúskov nie je príliš vysoká. No na cyklistickej výbave sa rozhodne neoplatí šetriť. Ochráni ťa pred nepriaznivými vplyvmi a navyše bez poškodenia vydrží niekoľko sezón. Môžeš si tak užívať príjemné jazdenie na bicykli bez starostí.