Ako vybrať kvalitné slnečné okuliare a kde ich zohnať?

17.04.2024 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Rada odborníkov je jasná – v lete bez slnečných okuliarov ani na krok. No ako si kvalitné slnečné okuliare vybrať? Všetko dôležité sa dozvieš v tomto článku.

Oči máme len jedny, a aj preto oční lekári a odborníci neustále zdôrazňujú dôležitosť nosenia slnečných okuliarov. V prvom rade do veľkej miery dokážu zabezpečiť zdravie očí, no a v druhom sú samozrejme štýlovým doplnkom outfitu.

Poďme si povedať, ako vybrať slnečné okuliare pre všetkých členov rodiny.

Chceš nové slnečné okuliare? Siahni po overených značkových modeloch a nakupuj u jedného z najväčších online obchodov na európskom trhu. V e-shope EYERIM určite náš svoj vysnívaný model okuliarov.

Prečo a kedy nosiť slnečné okuliare?


Úlohou slnečných okuliarov je chrániť oči predovšetkým pred silným a škodlivým UV žiarením. Vedel si, že existuje niekoľko druhov slnečného žiarenia? Medzi hlavné typy patrí UVA, UVB, UVC. Ak sú im oči vystavené príliš dlho, dôjde k ich začervenaniu či páleniu. A podľa viacerých zdrojov môže viesť dlhodobé vystavovanie slnečnému žiareniu aj k rôznym nebezpečným ochoreniam.

Očiam však škodí aj suchý a horúci vzduch a slnečné okuliare sú pomocníkom aj pri návšteve veľmi klimatizovaných priestorov.

Na nosenie slnečných okuliarov netreba zabúdať ani počas vysokohorskej turistiky. Aj keď sa ti to možno nezdá, ale silné slnečné lúče prenikajú v silnej intenzite aj cez oblaky. V takej situácii stav na športové slnečné okuliare. A rovnako ti chceme pripomenúť aj používanie opaľovacieho krému na tvár, ktorý je aj pri turistike viac než vhodný. 
 

zena-v-slnecnych-okuliaroch
Autor: Александр Слесарев (Pexels)

Ako vybrať najlepšie slnečné okuliare?


Kúpu slnečných okuliarov ovplyvňuje u väčšiny nakupujúcich v prvom rade vzhľad a dizajn. No pozornosť je potrebné venovať najmä nasledovným vlastnostiam a parametrom.


Slnečné okuliare podľa UV filtra


Začneme tým najdôležitejším, a to výberom okuliarov podľa UV filtra. Najlepšou voľbou je UV filter 400 (nanometrov). Ten očiam poskytuje maximálnu ochranu pred slnečným žiarením, pretože absorbuje 100 % UV žiarenia.

No ďalším parametrom pri výbere je kategória UV filtra, ktorú je vhodné vyberať podľa podmienok, do akých okuliare potrebuješ.

Existuje 5 rôznych kategórií ochranných filtrov, tzv. 5 stupňov zafarbenia:
 

__check

UV 0 – priepustnosť slnečného svetla je 80 – 100 %, ochrana očí je nízka a preto je použitie takýchto okuliarov vhodné  do zamračeného počasia a zníženej viditeľnosti. Priepustnosť svetla je cez ne vysoká, preto nie sú vhodné na ostré slnko.

__check

UV 1 – slnečné okuliare chránia oči pri slabom slnečnom svetle alebo zamračenom počasí. Ich ochrana očí pred silnými slnečnými lúčmi sa pohybuje na úrovni 20 – 50 %.

__check

UV 2 – priepustnosť svetla je 18 – 43 %, chránia pred slnkom počas zamračenia, ale aj na slnku absorbujú 57 % až 82 % slnečných lúčov.

__check

UV 3 – priepustnosť slnečného žiarenia je 8 – 18 %, zrak je teda chránený na vysokej úrovni aj počas priameho pobytu na slnku. Okuliare s takýmto filtrom sú vhodné aj pre vodičov.

__check

UV 4 – priepustnosť slnečného žiarenia je 3 – 8 %, čo znamená, že poskytujú najväčšiu ochranu zraku. Vhodné sú na letné slnečné dni, výlety v horách, na pláž či lyžovanie. No na druhej strane, nie sú vhodné na šoférovanie, pretože neposkytujú dostatočnú viditeľnosť.


Kto bude slnečné okuliare nosiť?


V súčasnosti neexistuje pravidlo, že musíš stiahnuť len po dámskych alebo pánskych modeloch. Existujú aj tzv. unisex modely okuliarov, z ktorých si bez problémov vyberú muži i ženy. No a prehliadnuť by si nemal ani kategóriu detských slnečných okuliarov. Aj pre nich sú slnečné okuliare mimoriadne dôležité, veď napríklad deťom do 10 rokov sa šošovka stále vyvíja a ich zrak je omnoho citlivejší.

Slnečné okuliare určené pre dámy charakterizuje drobná konštrukcia, ktorá korešponduje s menšou ženskou tvárou. Zvyčajne obsahujú zaujímavé detaily, zdobenie pomocou kamienkov či pozlátenie. Spoznáš ich aj podľa netypických tvarov, aké medzi unisex a pánskymi modelmi určite nenájdeš, napríklad motýli tvar či mačacie oči.

Pánske slnečné okuliare spoznáš podľa ich väčšej, mohutnejšej konštrukcie, ktorou podčiarkujú výraznejšie črty mužskej tváre. Medzi najobľúbenejšie pánske modely patria napríklad pilotky.

Vedel si, že detské slnečné okuliare kúpiš už od 1 roka? Tieto sú menšie a majú kratšie stranice pre pohodlné nosenie.

Náš tip: Ako doplnkovú ochranu pred slnkom zvoľ šiltovku. Tá ochráni pred nepríjemným úpalom deti dospelých.

__bulb
Ako na eobuv prebieha vrátenie tovaru cez DPD?

Nie si spokojná s doručenou objednávkou z e-shopu eobuv? Vybraný tovar jednoducho vráť. Povieme ti, ako na eobuv prebieha vrátenie tovaru cez DPD.

Podľa typu tváre


Určite si už počul, že nie každej tvári sa hodí ten istý tvar okuliarov. Aj z toho dôvodu nájdeš na trhu okuliare rôznych tvarov, veľkostí a prevedení, aby si každý našiel tie, ktoré mu najlepšie sedia k tvári.

Rozlišujeme 4 najbežnejšie typy tvárí, a to srdcový, hranatý, oválny a okrúhly. Nevieš, aký máš ty? Nájdi sa v nižšie uvedených charakteristikách. No mysli aj na to, že najdôležitejšie je to, aby ti okuliare dobre sedeli a cítil si sa v nich dobre.

Špicatá brada, úzka čeľusť, špička rastúcich vlasov v strede čela.. to všetko sú charakteristiky srdcovej tváre. O niečo opticky výraznejšiu čeľusť sa postarajú mačacie, bezrámové či browline okuliare. Krokom vedľa nebudú ani pilotky.

Ako predpokladáš, ostré črty hranatej tváre zjemnia oblé okuliare. Siahni po okrúhlych okuliaroch, tých s mačacím tvarom či oversize okuliaroch. Tie všetky odpútajú pozornosť od hranatej sánky, minimálne zaoblenej tváre či takmer rovnako širokých lícnych kostiach, čela a sánky.

Vo všeobecnosti sa oválna tvár považuje za tú najlepšiu pri kúpe slnečných okuliarov. Perfektne jej totiž pristanú všetky typy okuliarov. Ako zistíš, že ju máš práve ty? Tvár je dlhšia ako širšia, najvýraznejšou časťou celej tváre sú lícne kosti, čelo a čeľusť sú zaokrúhlené a tvár neobsahuje žiadne ostré črty.

Alebo máš okrúhlu tvár? Pre ňu je typická zaoblená čeľusť bez výrazných častí, široké lícne kosti a rovnaká dĺžka tváre ako jej dĺžka. Tomuto typu tváre sa hodia akékoľvek okuliare s hranami a geometrickými tvarmi.
 

muz-na-ulici-so-slnecnymi-okuliarmi
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)

Kúp si nielen nové okuliare, ale aj módne doplnky. Na našom webe nájdeš TOP ponuky pre dámy, pánov i deti na jednom mieste.

Farebnosť skiel



Napadla ti otázka, či majú farebné sklá nejaký zmysel, alebo sú len estetickou záležitosťou? Pravdou je, že od farby skliel závisí priepustnosť svetla a takisto aj miera videnia.

__check

čierne sklá – efektívne znižujú intenzitu slnečného svetla,

__check

žlté a oranžové sklá – vytvárajú dobrý kontrast aj v podmienkach s horšou viditeľnosťou,

__check

modré sklá – zjemňujú slnečné svetlo, no pôsobia chladne,

__check

zelené sklá – vnímanie nekorešponduje s realitou, uľavujú však unaveným očiam,

__check

červené sklá – skutočnosť zobrazujú reálne,

__check

hnedé sklá – pôsobia prirodzene, pričom zvyšujú kontrast videnia.

Farebné sklá sa týkajú aj detských slnečných okuliarov, a rovnako pre ne platia aj veselé farby rámov a hravé dizajny.

Špeciálne druhy okuliarov


Na trhu nájdeš aj extra druhy slnečných okuliarov. Ako prvé ti chceme predstaviť dioptrické slnečné okuliare. Tie sú skvelým riešením pre ľudí, ktorí dioptrické okuliare nosia každodenne, no zároveň hľadajú účinnú ochranu očí pred slnečnými lúčmi. Dioptrické slnečné okuliare v sebe spájajú obe vlastnosti. Áno, ich cena je vyššia, no zodpovedá spoľahlivej ochrane a zároveň štýlu, ktorý ti poskytnú.

Hovoria ti niečo polarizačné slnečné okuliare? Aktuálne sa tešia veľkej obľube kvôli ich trom hlavným vlastnostiam – minimalizujú odlesky, neprepúšťajú odrazené svetlo a aj v sťažených podmienkach zlepšujú viditeľnosť.

Stretnúť sa môžeš aj s fotochromatickými okuliarmi. Tie fungujú na princípe automatického sfarbenia podľa intenzity svetelných lúčov a UV žiarenia.


Starostlivosť o slnečné okuliare


Na predĺženie životnosti slnečných okuliarov je nevyhnutná určitá starostlivosť. Na vyčistenie nečistôt použi jemnú handričku z mikrovlákna a špeciálny čistiaci sprej. A keď okuliare práve nepoužívaš, bezpečne ich odlož do puzdra na okuliare.


Investovať do zdravia sa oplatí vždy a platí to aj v prípade kvalitných slnečných okuliarov. Pri ich výbere dbaj predovšetkým na dostatočnú UV ochranu a kvalitné spracovanie. Uvidíš, že s nimi si budeš pobyt na slnku ešte príjemnejší a hlavne zdravší.