Prineste si jeseň domov: Jednoduché jesenné dekorácie z prírodnín

14.10.2022 Dominika Bývanie Zdielať
jesenne-dekoracie-kniha-tekvica-deka

Máte radi farby a vône jesene? Prineste si ich do vášho bývania a vytvorte si jedinečnú atmosféru domova. Najlepším nápadom sú jesenné dekorácie z prírodnín.

Slnečné lúče strácajú na intenzite, osviežujúci vietor strháva farebné listy zo stromov a počasie je viac ako premenlivé. Znamená to len jedno. Začína sa jedno z najfarebnejších častí roka – jeseň.

Ste milovníkom tohto ročného obdobia? Potom si váš domov musíte zútulniť v jesennom štýle. Vyskúšajte naše jednoduché nápady na jesenného dekorácie z prírodnín.

Aj keď si jesenné dekorácie vyrobíte sami, nejaké doplnky do domácnosti sa vám predsa ešte môžu hodiť. Neprehliadnite veľkú online ponuku moderných váz, svietnikov či iných bytových doplnkov.

hrncek-tekvica-deka


Tipy na jesenné dekorácie z prírodnín


Jesennou dekoráciou môže byť naozaj čokoľvek, čo vám len napadne. Spoľahnite sa na vašu fantáziu a kreativitu. Uvidíte, že rýchlo a lacno vytvoríte originálne dielo, ktoré skrášli vaše bývanie.
 

Listy a šišky nie sú nudné


Základnými materiálmi na vytvorenie jesenných dekorácií sú farebné listy a šišky. Nazbierať ich môžete takmer kdekoľvek. Po ceste z práce alebo na prechádzke v prírode.


tekvica-deka


Jesenný veniec na dvere vám nesmie chýbať ako prvý. Rôzne tvary, veľkosti a farby listov sú ideálne na jeho vytvorenie. Listy po jednom opatrne navliekajte na špagát. Alebo použite polystyrénový kruh, na ktorý ich nalepíte spolu s niekoľkými šiškami.

Urobiť to môžete aj naopak. Za dominantný prvok venca zvoľte šišky a dozdobte ho niekoľkými listami alebo šípkami.
 

veniec-z-listia


Váš interiér môže skrášliť aj listová reťaz. Zavesiť ju môžete na chodbu, do okna alebo jednoducho kamkoľvek sa vám páči.

Sychravé jesenné večery sú ako stvorené na ničnerobenie, prípadne čítanie obľúbenej knihy. Ich atmosféru doladí horiaca sviečka v sklenenom pohári. Nalepte naň lístie alebo kúsky sušených kvetov a dokonalá prírodná dekorácia je hotová.


kniha-sviecka-tekvice


Zmiešajte všetko spolu  


Nazbierali ste niekoľko gaštanov, šišiek a listov a neviete čo s nimi? Máme pre vás riešenie. Zmiešajte ich do jednej misky. Táto dekorácia sa bude vynikajúco vynímať na konferenčnom stolíku v obývačke.

stol-tekvice-listy-sviecky


Gaštany v interiéri vyzerajú naozaj veľmi dobre aj samostatne. Najmä kvôli ich peknej tmavohnedej farbe. Skúste ich len položiť na stôl, poličku alebo konferenčný stolík. Chcete zdôrazniť ich peknú farbu? Jemne ich pretrite lakom.

Skvelou jesennou dekoráciou sú aj halúzky zo stromov a sušené kvety vo váze. Nenápadne, ale zároveň elegantne, budú pôsobiť v každej miestnosti.

sesene-kvety-vaza


Tekvica nesmie chýbať


Spôsobov, ako využiť tekvicu na jesennú dekoráciu, je niekoľko. Asi najobľúbenejším spôsobom, ako ju využiť, je vyrezať tvár na Halloween. So štipkou kreativity vytvoríte originálnu jesenno – halloweensku dekoráciu. Zdobiť vám môže vchodové dvere alebo záhradu.

Dekoráciu máte hotovú, ale čo s kúskami tekvice, ktoré vám zostali? Pripravte si domáce Pumpkin Spice Latte.

__fire
Domáce Pumpkin Spice Latte – recept na jesennú šálku kávy

Ochutnali ste už Pumpkin Spice Latte? Ak máte radi klasické latte či kávu, tento obľúbený sezónny nápoj si zamilujete. Vyskúšajte tento jednoduchý recept.

tekvica-deka-kvety


Tekvici môžete dať aj jemnejší vzhľad. Urobte si z nej vázu na sušené kvety. Chýba vám už len zelený polystyrén a môžete začať.

Postup je úplne jednoduchý. Do vyčistenej tekvice vložte polystyrén a podľa svojho vkusu vytvorte jesennú kyticu.



Dekorácia na zjedenie


Jeseň je bohatým ročným obdobím aj na chutné ovocie. Medzi to sezónne patria najmä hrušky a jablká. Aj tie môžu byť skvelou dekoráciou.

Pripravte si väčšiu misku, tácku alebo inú nádobu. Uložte všetko pripravené ovocie a pridajte zopár orechov či jedlých gaštanov.

Nielenže to bude pekne vyzerať, ale aj vám pripomenie prísun potrebných vitamínov. 
 

jablko-susene-jablka-orechy

Máte veľa jabĺk a rozmýšľate, ako ich spracovať? Odporúčame vám ich zavárať. Rýchle recepty na zavárané jablká sme pre vás pripravili v našom článku.

Jesenné dekorácie s deťmi


Pri výrobe jesenných dekorácií neváhajte zapojiť aj deti. Pozitívne to ovplyvní ich motoriku a kreativitu. Navyše, sa pri tom výborne zabavia.

Už ste s deťmi hrali gaštanové piškvorky? Nakreslite na papier hraciu plochu. Gaštany rozdeľte na dve skupiny po 5 kusov. Tieto dve skupiny farebne odlíšte napríklad akrylovými farbami. Nechajte uschnúť a môžete sa s vašou ratolesťou pustiť do hrania.
 

tekvice-kolac

 

Alebo pripravte papier a rôzne prírodniny. Napríklad listy, kúsky vetvičiek, lúpané kvety, šípky, olúpané kúsky šišiek alebo čokoľvek iné a lepidlo. Na papier môžete niečo predkresliť, alebo nechajte dieťa, nech samo vytvorí obrázok. Prípadne spolu vytvorte jesenný herbár.

Hotové dielo môžete zavesiť do kuchyne alebo do detskej izby.
 

haluzky-zo-stromu

Jesenné dekorácie z prírodnín nie sú náročné na prípravu ani na financie. Navyše, ak máte radi kreatívne práce, ich výroba pre vás môže byť mentálnym oddychom od bežných povinností.