Milujete cider? Ukážeme vám, ako si ho vyrobíte doma

výroba cíderu

Patríte medzi milovníkov cideru? Tak potom vás nasledujúci článok určite poteší. Ukážeme vám, ako vyrobiť cider lacno a jednoducho doma. Tak čo, idete do toho?

Čo to je cider a kde vznikol?

Cider patrí medzi najstaršie mierne alkoholické nápoje sveta. Je to jablkové víno, ktoré vzniká riadeným kvasením jablkového muštu a jeho percento alkoholu sa pohybuje od 0,5% - 8,2%. O nápoji, ktorý je populárny prevažne v západnej Európe, sa vedie množstvo sporov týkajúcich sa jeho pôvodu. Predpokladá sa však, že pochádza z oblasti dnešného Baskidska, a práve preto mu neraz prislúcha aj názov "severské víno".

Hoci si cider mnohí mýlia s pivom, nie je tomu tak. Príprava populárneho nápoja sa totiž skôr podobá príprave vína. Cider vyrobený vo Francúzsku napríklad podobne ako víno dozrieva až vo fľaši a nie je žiadnym spôsobom dosladený alebo dokonca sýtený CO2. Naopak, cider vyrábaný v Anglicku je sladší a obsahuje aj bublinky. Nech sa  ste milovníkom akéjkoľvek varianty, jeho prípravu si pokojne môžete vyskúšať aj doma. Výsledok určite bude stáť za to. Na jeho prípravu dokonca vôbec nemuste použiť len jablká. Vítané je  aj iné ovocie ako napríklad hrušky.
 
Ako vyrobiť cider?
V prípade, že máte doma vlastné jablone, máte vopred vyhraté. Na cider sú totiž ideálne práve zrelé jabĺčka pobozkané slnkom ( tie z obchodu sú totiž často mdlé a bez výraznej chuti). Nič však nie je márne. V prípade, že budete siahať po jablkách z obchodu, siahnite hneď po niekoľkých odrodách. Kombinujte tie sladé s kyselými, vďaka čomu dosiahnete rozmanitú chuť.
 
Proces výroby je veľmi podobný tomu, ktorý poznáte pri výrobe vína. Jeho kvasenie prebieha od 14 dní až po 8 mesiacov, záleží od spôsobu výroby. My vám ukážeme jednu z nich.
 
Postup:
1. Hneď v prvom kroku vás bude čakať odšťavovanie jabĺk. V prípade, že neplánujete vyrábať hektolitre nápoju, zvládnete to aj na klasickom domácom odšťavovači.
 
2. V druhom kroku si nachystajte nádoby, do ktorých budete nápoj prelievať a následne aj v nich uskladňovať. Za ideálnu sa považuje sklenený demižón s kvasnou zátkou. Tá totiž odvádza CO2 a tiež zabraňuje prieniku vzduchu do nádoby. Dbajte na to, aby boli všetky nádoby hygienicky čisté a sterilné.
 
3. Šťavu nalievajte zhruba do jednej tretiny objemu, a ak uznáte za vhodné, kľudne do neho pridajte aj vinné kvasinky. Takto naplnenú nádobu umiestnite na chladné miesto, najlepšie na také, kde sa teplota vzduchu pohybuje od 10 - 15 stupňov Celzia. Proces kvasenia funguje tak, že cukor sa časom mení na alkohol, preto čím dlhšie ponecháte nápoj kvasiť, tým bude menej sladký a zároveň bude obsahovať viac alkoholu. 
 
4. Ideálna doba kvasenia sú dva až tri mesiace. Po uplynutí tejto doby odstráňte zátku a hadičkou nápoj stočte do nového demižónu. Pozor, stáčajte iba číru tekutinu, rozhodne nie kal. Preliaty nápoj nechajte na chladnom mieste opäť po dobu ďalšieho mesiaca, a následne môžete konzumovať.
 
 
Tak čo? Nie je to vôbec zložité, však? Priznajte sa, koľkí z vás idú do toho?