Mesiac knihy sa blíži: Toto sú čitateľské tipy pre každého

knihy

Aj ty patríš do skupiny vášnivých čitateľov a knihomoľov? Tak potom je tento článok pre teba ako stvorený. Prinášame ti skvelé čitateľské novinky za skvelé ceny.

"Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom." 
-   J.A. Komenský
 

Marec - mesiac knihy, sa blíži a to je ideálny čas urobiť si radosť nejakou knižnou novinkou, čo poview? Kniha je predsa od nepamäti považovaná za najlepšieho priateľa človeka, tak prečo si neobstarať nový prírastok do osobnej knižnice práve teraz. Zamyslel si sa však niekedy nad tým, prečo si práve marec spájame s knihami a kde to vlastne celé vzniklo?

Marec - mesiac knihy


Marec sa ako mesiac knihy oslavuje od roku 1955, kedy ho ešte v bývalom Československu založili na počesť osobnosti slovenských dejín - Martina Hrebendu Hačavského  (10.3.1796 - 16.3.1880). Tento legendárny šíriteľ slovenskej a českej knihy a tiež osvety o vzdelanosti, sa narodil aj zomrel práve v marci.

Zaujímavosťou je, že hoci bol slepý, knihy natoľko miloval, až sa mu stali osudom. Zbieral staré tlače a rukopisy, zachraňoval ich a šíril medzi ľudom, vďaka čomu aj chudobní a nevzdelaní ľudia spoznávali knižnú kultúru a tiež získavali prehľad o verejnom dianí.  Hoci dnes už úlohu Martina Hrebendu Hačavského plnia už knižnice, ktoré majú otvorene brány pre svojich čitateľov počas celého roka. 

Máš radšej slovenskú alebo zahraničnú literatúru? Literárne diela rôznych žánrov môžeš s týmito ponukami získať sa omnoho lepšiu cenu.


Knihy pre všetkých


Marec - mesiac knihy oslavujeme aj my, a práve preto sme pre teba pripravili zopár čitateľských tipov, z ktorých si určite vyberieš. Že nemáš na čítanie dostatok času? Tak si ho urob. Uvar si šálku obľúbeného čaju, vylož si nohy a unikni aspoň na chvíľu od problémov každodenného života. Že ťa knihy nebavia? Tak potom si iba nenašiel tú správnu knihu pre teba! Pozri si niektoré horúce novinky, ktoré nájdeš napríklad v kníhkupectve Martinus alebo PantaRhei.
 

Robert Bryndza: Smrtiace tajnosti
 

Britský autor žijúci na Slovensku Robert Bryndza má nas vojom konte množstvo úspešných titulov, ktoré boli preložené do 29 jazykov. Kniha Smrtiace tajnosti ťa prenesie do jedného zimného rána, kde nájde matka svoju zamrznutú dcéru v krvavej kaluži v predzáhradke.

Do vyšetrovania prípadu sa ako inak zapojí detektív šéfinšpektorka Erika Fosterová, ktorá sa po poslednom prípade cíti veľmi zraniteľná a neistá. Smrť krásnej tanečníčky v nej však prebudí dravosť, vďaka ktorej nájde v prípade isté súvislosti s útokmi v tej istej pokojnej londýnskej štvrti.
Všetky obete pritom spája jeden jediný detail - obete napadla postava, ktorá mala oblečenú čiernu plynovú masku. Kto vyčíňa v Londýne počas vianočných sviatkov a aký je jeho motív? 





Žáner: Dekektívka
Rok vydania: 6.3.2020
Počet strán: 416

__bulb
Kde získať darčekovú poukážku Sinsay a na čo ju možno uplatniť?

Chceš niekomu blízkemu urobiť radosť s oblečením, ale nie si si istá, čo presne kúpiť? Vyrieši to za teba darčeková poukážka Sinsay, s ktorou si ho dotyčná kúpi sama.

Sally Rooney: Normálni ľudia
 

Normálni ľudia je jeden z najviac oceňovaných románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román v roku 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a tiaž množstvo ďalších cien.  
Connell a Marianne pochádzajú z malého írskeho mestečka, no zdá sa, že tam podobnosť medzi nimi končí. Kým Connell je vškole mimoriadne populárny, Marianne je naopak skôr samotársky typ. Marianne pochádza z bohatej rodiny, kým Connell vyrastal bez otca a jeho matka pracuje ako upratovačka. Keď sa však jedného dňa dajú do reči, spustí to okamžitú lavínu, po ktorej nebude nič také ako predtým. 
Ide o príbej o neprekonateľnej fascinácii, láske a prateľstve. Príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí vzájomná príťažlivosť a zároveň obrovská vzdialenosť privádzajú k poznaniu, že síce nemôžu byť spolu, ale ani jeden bez druhého. 



Žáner: Román
Rok vydania: predbežný dátum vydania 13.3.2020
Počet strán: 248

Mimochodom, kniha je aj výborný darček. Vyber zaujímavý knižných príbeh v obľúbenom literárnom žánri obdarovaného a uvidíš, že sa poteší.

Jana Benková: Volavka

Jana Benkova je publicistka a mediálna poradkyňa, ktorá má na svojom konte už 39 knižných titulov ako Rozhovory na telo, Slovenské hviezdy NHL, Ľúbim ťa, Má láska krídla?, Slečna nebezpečná, Čistá láska, Až po uši a mnohé ďalšie. 

Volavka je príbehom mladej Gréty, ktorá má tak, ako mnohí z nás svoju 13. komnatu. Keď dostane zaujímavú ponuku, ani chvíľku nezaváha a vrhá sa do života plného najvplyvnejších ľudí v krajine. Ocitá sa tak vo svete bez morálky, plnom intríg a pretvárky a smiešnych pretekov o moc.

Hoci hrá Gréta rolu naivnej blondínky, presne vie, čo chce a nebojí sa tomu podriadiť úplne všetko - nie je to však moc a ani luxus.

 

 

Žáner: Román
Rok vydania: predbežný dátum vydania 2020
Počet strán: 272

 
Tibor Szomolai: Klan

Pred napísaním tejto knihy vystríhali autora mnohí. Príbeh dunajskostredského klanu Pápayovcov je totiž aj po dvoch desaťročiach pomerne kontroverznou témou rovnako, ako aj politické pozadie, ktoré je plné škandálov a zneužívania moci.

Príbeh opisuje mafiánske vyčíňanie v posledný marcový víkend v roku 1999, ktoré si vyžiadalo desať obetí. Kniha Klan nie je len tak obyčajným románom o mafii. Opisuje príbeh o gangstroch a neviestkach, politikoch či iniciátoroch zmien režimu, ktorý je plný zvratov. 

Ťažko povedať, nakoľko je pravdivé toto dielo, jedno je však isté. V diele je množstvo rúrových scén, ktoré mohli byť v skutočnosti ešte oveľa horšie.





Žáner: Biografia a životopis
Rok vydania: 26.2.2020
Počet strán: 376

 

Ako vyzerá tvoja predstava ideálneho večera v spoločnosti knihy? Chýba ti mäkká deka, pohodlné vankúše alebo dekorácie na skrášlenie interiéru? Všetko z toho a ešte omnoho viac kúpiš výhodnejšie vďaka týmto zľavovým kupónom.