Jednoduché spôsoby, ako sa zbaviť mušiek takmer zadarmo

21.09.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Sú otravné, rýchlo sa množiace a je náročné dostať ich z domu. Ako sa zbaviť mušiek bez použitia chémie? Vyskúšaj tieto overené domáce lapače na ich odstránenie.

Ovocné mušky či octomilky, aj tak sa nazývajú vínne mušky. Doma ich mal zrejme už každý. Určite si pamätáš, aké bolo náročné zbaviť sa ich, a to kvôli ich rýchlemu rozmnožovaniu. No a priniesť si ich domov je tiež viac ako jednoduché.

Poďme si povedať, ako sa zbaviť vinných mušiek v domácnosti jednoduchými domácimi lapačmi.

Máš doma problém s hmyzom? Najrôznejšie prípravky proti rôznym druhom hmyzu nakupuj v internetovom obchode AndreaShop.

textilne-vrecka-ovocie

 

Niečo o vínnych muškách


Tieto drobné komárovité mušky vyskytujúce sa na celom svete sa stávajú veľkým problémom v momente, keď sa dostanú do domu. Sú dostatočne malé, takže sa bez problémov zmestia aj cez okenné siete.

Ako napovedá ich pomenovanie, obľubujú najmä ovocie, zeleninu, ale aj nápoje ako pivo či víno. Zdržiavajú sa aj na zvyškoch jedál. Najviac ich je počas jari a leta, no výnimkou nie je ani jeseň, kedy sa ešte zbiera úroda.

Síce neštípu, ale dokážu byť naozaj otravné a ako každý druh hmyzu, aj ony môžu prenášať rôzne  baktérie a choroby. Na rozmnožovanie im stačí akékoľvek vlhké prostredie, či už je to prezreté ovocie, odpadky a odpadkové koše, odtok v dreze alebo prázdne fľaše a plechovky. Vyskytujú sa aj v kvetináčoch rastlín najmä vtedy, ak rastliny preleješ veľkým množstvom vody.

3 zaujímavosti, ktoré si možno nevedel

__check

Neživia sa ovocím, ale jeho hnilobou – vínne mušky síce priťahuje zrelé ovocie a zelenina, no živia sa hnilobou, ktorá sa nachádza v nich. Vajíčka tiež kladú na ich zhnité časti.

__check

Rozmnožujú sa veľmi rýchlo – síce sa ovocné mušky dožívajú 30 až 50 dní, ale za svoj celý život dokážu naklásť približne 500 až 2000 vajíčok.

__check

Majú excelentný čuch – vínne mušky vycítia prezreté ovocie aj z veľkej vzdialenosti a ihneď si hľadajú cestu dovnútra.

zena-krajanie-jablk


Trápia tvoju domácnosť okrem mušiek aj komáre? Skús ešte dnes tieto domáce recepty proti komárom.

 

Ako sa zbaviť mušiek v byte jednoducho a rýchlo?


Známych je viacero účinných spôsobov ako nielen znížiť výskyt mušiek v domácnosti, ale aj ich úplne odstrániť. Niektoré z nich ti predstavíme.

Jablčný ocot nalej do zaváraninovej fľašky, prekry ju mikroténovým vreckom a urob niekoľko malých dierok. Mušky vletia dnu a späť nevyletia. Okrem octu môžeš do fľašky vložiť napríklad kúsky nakrájaného ovocia. Keď začne hniť, pre mušky bude ešte väčším lákadlom. Je to asi ten najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť vínnych mušiek v kuchyni.

Skvelým spôsobom, ako sa zbaviť malých mušiek v byte je aj zapálená sviečka s trochou vody. Svetlo sviečky pritiahne mušky, ktoré sa následne vo vode utopia.

Máš doma éterické oleje? Zopár kvapiek nakvapkaj na vreckovku alebo odličovací tampón a polož ho na miesto, kde je najviac mušiek. Neznášajú vône, takže ich rýchlo zahubia.
 

flasky-esencialne-oleje-susene-kvety


Chceš vedieť ďalšie bezplatné spôsoby, ako sa zbaviť ovocných mušiek?

Prázdnu fľašu z vína alebo piva, v ktorej zostalo pár kvapiek alkoholu, polož na kuchynskú linku. Mušky priláka vôňa alkoholu a vletia dnu. Do fľaše môžeš naliať aj iné tekutiny, napríklad trochu ovocnej šťavy či sirupu.

Ochranou ovocia pred muškami je aj bazalka, jej arómu totiž neznesú.
 

kvetinace-rastliny-bylinky

Máš doma veľa premnožených mušiek? Okrem domácich lapačov sa môžeš spoľahnúť aj na tie z e-shopu Okay.

Ako odstrániť mušky z kvetináčov?


V prípade mušiek v kvetináčoch je použitie postreku alebo iných podobných prípravkov krátkodobým riešením. Rastlinám musíš vytvoriť dobré prostredie na rast, ktorým ich zároveň ochrániš pred muškami. Ako na to?

Najdôležitejšie je, aby ich pôda nebola príliš mokrá a preliata vodou. V takom prostredí sa totiž mušky najľahšie rozmnožujú. Vždy pred zálievkou skontroluj, či pôda dostatočne preschla. Takisto pravidelne vylievaj z črepníkov prebytočnú vodu.

Nezaškodí ani výmena pôdy a presadenie rastlín do vzdušnejšej s obsahom drenáže.
 

kreslo-rastliny

Ako zabrániť návratu mušiek?

 

Podarilo sa ti mušiek zbaviť? Určite nechceš, aby sa znovu vrátili. Týchto zopár opatrení ti s tým pomôže.



7 finančne nenáročných rád pre domácnosť bez mušiek
 

__check

všetku zeleninu a ovocie skladuj výlučne v chladničke

__check

nekupuj prezreté a nahnité plody

__check

zeleninu a ovocie dôkladne umy pred odložením do chladničky

__check

každý deň vynášaj odpadkové koše a vymieňaj odpadové vrecia

__check

pravidelne čisti povrchy, na ktorých boli umiestnené potraviny

__check

rastliny neprelievaj vodou

__check

pestuj rastliny ako eukalyptus, citrónová tráva, levanduľa, sú prírodným odpudzovačom mušiek

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

zena-kuchyna-umyvanie-ovocia


Toto bolo našich niekoľko tipov na to, ako sa bez zbytočných výdavkov zbaviť vínnych mušiek v byte, dome, kancelárii alebo kdekoľvek, kde ti znepríjemňujú dni. Vyskúšaj ich čo najskôr.

__bulb
Vyskúšaj zaváranie v umývačke riadu. Poradíme ti, ako na to

Hľadáš spôsoby, ako si prácu v kuchyni uľahčiť? Jedným z overených je zaváranie v umývačke. Ešte si o ňom nepočula? Čítaj ďalej a najbližšie ho vyskúšaj.