Je sonická zubná kefka lepšia ako tá klasická?

17.02.2020 Kristína Rodina Zdielať
soničká kefka

Na trhu sa za posledné roky roztrhlo vrece s dentálnymi pomôckami, vďaka čomu vám čistenie zubov ponúka oveľa väčšiu variabilitu. Okrem obyčajnej kefky teda môžete siahať po elektrickej či práve tej sonickej. Aké sú výhody sonickej zubnej kefky a oplatí sa vám do jej nákupu investovať?

Sonická zubná kefka

Dalo by sa povedať, že sonická zubná kefka je akýsi nový druh práve tej elektrickej, minimálne vzhľadovo sa na ňu veľmi ponáša. Rozdiel spočíva v tom, že kým elektrická kefka má okrúhlu hlavicu a spôsob čistenia spočíva v rotácii štetiniek, tá sonická pripomína vzhľadovo tú obyčajnú. Zanedbateľne? Ani veľmi nie. Väčšina stomatológov sa totiž zhoduje na tom, že práve rotačné elektrické kefky zvyknú dráždiť ďasná, čo nie je zrovna ideálne.

Ako sme už načrtli, sonické zubné kefky sa vzhľadovo veľmi ponášajú práve na tie klasické a veľmi podobný je aj spôsob čistenia zubov. Rozdiel je v tom, že kým pri obyčajnej kefkesi zuby umývate sami, sonická kefka sa o špinavú robotu postará sama a ešte niekoľkonásobne lepšie. Pracuje totiž na technológii vysokofrekvenčného kmitania (ultrazvuku), vďaka čomu je pohyb štetín maximálne prirodzený a navyše oveľa šetrnejší.

Len pre porovnanie, kým klasickou zubnou kefkou vykonáte zhruba 600 pohybov za minútu, sonická kefka ich má nakonte oveľa viac. Výsledné číslo sa samozrejme líši od typu kefky, ale 8000 - 40 000 pohybov za minútu je rozhodne údaj, ktorý stojí na zváženie. 

zdravy usmev vasekupony.sk

» Náš tip: Chcete si výkonnosť vašej sonickej kefky otestovať?  Žiaden problém. Naplnite pohár vodou a ku jej hladine priložte zapnutú hlavicu sonickej kefky. Podľa intenzity jej kmitania si veľmi jednducho dokážete predstaviť silu, s akou pracuje na odstránení vášho zubného povlaku. 
 
Výsledkom tohto vysokofrekvenčného kmitania je dokonalo vyčistení chrup, vďaka čomu eleminujete usadzovanie zubného povlaku, z ktorého sa následné tvorí zubný kameň, v horšom prípade zubný kaz či zápal ďasien. Pozor, ani sonická kefka však nie je zázračná a rozhodne sa s ňou nedostanete všade, pre dokonalú ústnu hygienu preto rozhodne nezabúdajte ani na medzizubné kefky či zubné nite. Na mieste je aj pravidelná dentálna hygiena a tiež každoročná preventívna prehliadka u zubára.
 
Jednou z ďalších nesporných výhod je nepochybne aj časovač a tiež rôzne ďalšie funkci, ktorými táto kefka disponuje. Veľmi obľúbený je napríklad režim pre citlivé zuby a tiež program  názvom leštenie.
 
Pre koho je vhodná?
 
Pýtate sa, či je sonická zubná kefka vhodná aj pre vás ši vaše deti? Dovolíme si povedať, že tento typ kefky je vhodný takmer pre každého. Dôvodom je jej šetrná technológia, vďaka ktorej po nej môžu siahať ako deti, tak aj dospelí. Problémom nie je ani zubný strojček, fazety, korunky alebo zubná náhrada. 
Aby sme však neklamali, existuje malé percento ľudí, ktorým tento druh kefky naozaj nemusí vyhovovať.  Ako je to možné? Celkom jednoducho. Sonická kefka vás totiž môže spočiatku poriadne štekliť a to najmä v prípade, že ste ju  ani elektrickú zubnú kefku nikdy predtým nepoužili. Dobrou správou je, že väčšina ľudí si na tento nový druh ibrácií pomerne veľmi rýchlo zvykne a nepríjemný pocit sám pominie už po niekoľkých požitiach. 
 
Jej ďalšou nevýhodou môže byť aj jej vyššia cena. Nebudeme si klamať, kým klasickú kefku zoženiete už za pár eur, do tej sonickej budete musieť trošku zainvestovať. Jej cena začína približne na 20 eurách, prišom sa môže vyšplhať až na niekoľko stoviek eur.   
 

sonicke zubne kefy alza vasekupony.sk

» Náš tip: Chcete pri nákupe sonickej zubnej kefky ušetriť? Tak potom neváhajte využiť zľavové kupóny a kódy, ktoré nájdete na našom portáli. Výhodný Alza kupón či Hej sk zľava predsa vždy potešia, no nie?
 
 
Keď si však zvážite všetky pozitíva, ktoré so sebou táto kefka prináša, vaše rozhodovanie by vôbec nemuselo byť také ťažké. Tak čo, idete do toho?