Deň detí sa blíži: Ako im tento deň urobiť výnimočným?

20.05.2020 Kristína Rodina Zdielať
Deň detí sa blíži: Ako im tento deň urobiť výnimočným?

1. jún už tradične patrí tým najmenším. Doprajte im v tento sviatok niečo špeciálne. Poradíme vám tipy na darčeky pre deti, ale aj niekoľko zábavných aktivít, ktoré pre ne môžete pripraviť. Uvidíte, že si to užijete aj vy!

Sviatok našich najmenších

 

Medzinárodný deň detí oslavujeme na Slovensku už od roku 1950. Mnohých možno prekvapí, že tento sviatok vznikol, aby poukázal na niektoré problémy týkajúce sa detí. Ide napríklad o otázky chudoby, detskej práce či vzdelania. Zaujímavé tiež je, že v jednotlivých krajinách MDD pripadá na rôzne dni. 1. jún je typický pre bývalé komunistické krajiny, ale v západnej Európe a vo svete sa tento sviatok oslavuje v iné dni a častokrát tu nemá takú popularitu ako u nás. Vo svete je za Medzinárodný deň detí od roku 1954 považovaný 20. november. Tento dátum zvolila organizácia UNESCO.

 

Darujte im svoj čas

 

Deti sú kvety zeme, ktoré by sme mali s láskou a trpezlivosťou pestovať. Ak premýšľate, čím ich obdarovať, odpoveď je jednoznačná: Vaším časom a pozornosťou. Verte, že nič im neurobí väčšiu radosť ako plnohodnotne strávené chvíle s tými, ktorých majú radi. Nezáleží na tom, či máte vlastné ratolesti, vnúčatá, krstňatá alebo iné detičky v rodine - ak im pripravíte špeciálny program alebo zaujímavú aktivitu, zaručene budú radosťou bez seba. Inšpirujte sa niekoľkými tipmi.

 

Ako zabaviť deti

 

Ak to počasie dovolí, strávte s deťmi deň v prírode alebo na záhrade. Tu sa dá vymyslieť nespočetné množstvo aktivít.

 

» Domček na strome: Kto po ňom niekedy netúžil? Malý drevený domček na strome sa stane obľúbeným miestom pre hry vašich detí. Tí väčší v ňom zase nájdu svoje útočisko vďaka pocitu súkromia. Na internete nájdete množstvo návodov, ako takýto domček zhotoviť. Ak si na niečo podobné netrúfate, môžete deťom záhradný domček kúpiť a vďaka dodaniu v demonte ho potom spolu poskladáte.

 

» Prekážková dráha: táto aktivita je ideálna, ak máte pri dome záhradu, ale dá sa podniknúť aj na výlete v prírode. Pozostáva z vytvorenia rôznych stanovíšť alebo prekážok, cez ktoré deti musia prejsť: preskakovať polienka, preliezť popri plote, podliezať lavičky, skákať vo vreci na určitej vzdialenosti a podobne. Môžete to spojiť s hľadaním a zbieraním žetónov alebo sladkostí, čo bude deti motivovať. Pre väčšie deti môžete vymyslieť aj náročnejšie aktivity, napríklad lezenie na strom, hojdanie na lane či preskakovanie potôčika. Trasou môžu prechádzať niekoľkokrát za sebou alebo urobte súťaž, ktoré dieťa zvládne trasu za najkratší čas.

lezenie po strome

» Dopravné ihrisko: Spojte príjemné s užitočným a priveďte deti nielen k športu, ale aj k učeniu hrou. Ak máte pri dome či byte minimálne frekventovanú cestu alebo poznáte nevyužívané parkovisko, môžete sa pustiť do príprav. Potrebovať budete kriedy na chodník, ideálne rôznych farieb. Nakreslite kriedami cestu a podľa možnosti využite čo najviac priestoru a vytvorte rôzne odbočky, križovatky, kruhové objazdy. Používajte pritom rôzne dopravné značenia, ako plná a prerušovaná čiara, cyklistický chodník, smerové šípky, priechod pre chodcov alebo STOP. Vyrobiť môžete aj zvislé dopravné značky, ktoré umiestnite na dráhu. Deti môžu po dráhe jazdiť na bicykli, na kolobežke či na kolieskových korčuliach. Rovnaké dopravné ihrisko, ale v zmenšenej verzii, môžete vytvoriť aj pre modely autíčok.

 

Pre prípad, že by bolo daždivo alebo veterno, sme pre vás pripravili tiež niekoľko alternatív, ako sa spolu zabaviť:

 

» Domček z kartónu. Malé bábiky a zvieratká by mali mať poriadne bývanie. S deťmi hravo zvládnete vyrobiť kartónový dom, ktorý môžete oblepiť farebnými papiermi, nálepkami, pokresliť a pomaľovať. Povystrihujte pekné okienka a dvere (môžu byť aj otváracie) alebo skúste vyrobiť balkón. Prednú stenu nechajte otvorenú, aby sa deti mohli s figúrkami vo vnútri domčeka pohodlne hrať. Návodov, ako vyrobiť domček z kartónu, nájdete na internete neúrekom. Z kartónu môžete vyrobiť aj nábytok pre malých obyvateľov. Uvidíte, ako sa deti s týmto vlastnoručne vyrobeným domčekom vyhrajú.

 

» Kamienkové poklady. Deti v predškolskom veku a na 1. stupni ZŠ bude baviť maľovanie na kamene. Tie môžete pohľadať vopred alebo spolu s deťmi počas prechádzky. Ideálne sú ploché menšie kamienky. Hľadajte rôzne tvary, z ktorých môžete urobiť lienky, srdiečka, kvetiny, slniečka, obláčiky... Farby použite temperové, vodové, prípadne špeciálne kreatívne farby s trblietkami a podobne.

farby

Tipy na darčeky pre deti

 

Ak by ste deťom predsa len chceli venovať niečo hmotné, máme pre vás niekoľko tipov, v ktorých internetových obchodoch nakupovať. Skúste sa zamerať na hračky podnecujúce rozvoj dieťaťa alebo na výbavu, ktorú potrebuje a využije. Nezabudnite využiť zľavové kódy a kupóny, vďaka ktorým pri nákupe ušetríte.

 

V eshope Hravaskolka.sk nájdete napríklad pomôcky na hravé učenie, spoločenské a pohybové hry, rôzne zaujímavé hračky. Takéto hry a hračky s pridanou hodnotou im môžete darovať bez výčitiek svedomia. Market24.sk ponúka všetko pre deti a celú rodinu. Ako darček by sa mohla hodiť výbava pre bábätká, detské oblečenie, športové potreby či detské knihy. Vo Feedo.sk nájdete detský tovar a výbavu pre starostlivosť o dieťa. Vaše ratolesti potešia krásne doplnky do detskej izbičky alebo detské oblečenie a hračky.