Ako zvládnuť deti aj home office? Vyskúšajte toto

14.04.2020 Kristína Rodina Zdielať
Ako zvládnuť deti aj home office? Vyskúšajte toto

Školy a škôlky sú už niekoľko týždňov zatvorené a vy už neviete, čo s deťmi doma robiť? Pripravili sme niekoľko osvedčených tipov, ako sa s nimi zabaviť.

Nuž, aktuálna situácia nie je pre nikoho jednoduchá. Najmä vtedy, ak musíte okrem starostlivosti o deti zvládnuť aj home office. Je samozrejme rozdiel, či máte doma malého škôlkara alebo už školopovinnú ratolesť. V každom prípade, základnou radou je rozdeliť si deň aspoň na dve časti a dodržiavať stanovený režim. Doobedie by malo patriť domácemu vyučovaniu a poobedie už samotnej zábave. Iste, rozprávky a hry na tabletoch či smartfónoch si v takejto situácii nájdu svoje miesto v každej domácnosti. No my vám prinášame iné riešenia.

__bulb
ISIC karta: Ako ušetriť na nákupoch počas štúdia?

Ak ste žiak alebo študent, určite poznáte multifunkčný preukaz ISIC karta. Viete, ako ho vybaviť a poznáte všetky jeho výhody? Zistite o ňom všetko potrebné.

Buďte kreatívni
 

Vytiahnite fixky, farbičky a farebné papiere a začnite spoločne tvoriť. Na internete nájdete množstvo návodov na jarné tvorenie s deťmi. Pred Veľkou nocou to môžu byť originálne veľkonočné dekorácie, po nej zase iné originálne nápady.

Môžete sa spolu zahrať aj spoločenské hry - ale iným spôsobom, ako ste boli doteraz zvyknutí. Jednotlivé políčka hry človeče môžete napríklad nahradiť aktivitami, ktoré budú musieť deti urobiť (10 drepov, kotrmelec či lastovičku). Fantázii sa medze nekladú. 

mama-s-dcerou-sa-hraju-s-plastelinou

 

Čítajte si


Kedy inokedy, ak nie teraz, je najvhodnejší čas na vytiahnutie zabudnutých knižiek. Nielen pred spaním, ale kedykoľvek počas dňa - dobrá rozprávka alebo napínavý príbeh nikdy nie je na zahodenie.
 

__bulb
Ktoré knihy pre deti sú najlepšie? Vyberajte z TOP 30 tipov

Budovať u detí návyk čítania kníh je vhodné už od útleho veku. Neviete, aké knihy pre deti vybrať pre najmenších, tých starších či teenegerov? Toto sú naše tipy.

Už doma máte len prečítané knižky? Kúpte nové knižné príbehy za menej peňazí vďaka týmto ponukám.


Spravte z domácnosti ihrisko


Žiadne dieťa samozrejme celé doobedie nevydrží pri kreslení či vystrihovaní. Ak nemáte možnosť ísť s ním na dvor či niekde do prírody, umožnite mu vybiť prebytočnú energiu doma. Čo takto spraviť si napríklad z detskej izby malé ihrisko? Pre najmenších môžete napríklad z malej vaničky spraviť mini pieskovisko, ktoré naplníte guličkami. Dobre poslúži aj väčšia kartónová krabica, z ktorej môžete vyrobiť autíčko, loď, či dokonca raketu. Väčšie deti zasa ocenia bunker alebo prekážkovú dráhu, ktorá im nahradí zatvorené preliezky.  
 

dievcatko-maluje-na-karton

 


Zapojte deti do domácich prác


Všetky deti by sa chceli celý deň zabávať. Ale nemajte pocit, že v domácnosti musíte všetko zvládnuť sama. Ak deti pozitívne namotivujete, určite vám rady s domácimi prácami pomôžu aj ony. Menšie deti si zvládnu upratať hračky, väčšie pomôžu s umývaním riadu či s vysávaním.

 

Varte spolu
 

Spoločné varenie je ideálny spôsob, ako zabaviť predovšetkým tie menšie deti. Vyžaduje si to síce viac trpezlivosti, ale oplatí sa to. Od starších detí už môžete očakávať naozajstnú pomoc. Prispôsobte výber jedla veku a schopnostiam dieťaťa - tie menšie môžu napríklad nachystať potrebné ingrediencie z chladničky, umyť ovocie či zeleninu, podať riad či miešať cesto. Deti tiež rady prestierajú stôl a pomôžu aj pri upratovaní. Takéto spoločné varenie vás zblíži a prinesie dobrú náladu. A má ešte jeden benefit navyše - ak deti jedlo pomáhajú pripravovať, oveľa radšej ho ako svoje dielo aj skonzumujú. 

A pustite sa spoločne aj do pečenia. To bude pre nich ešte väčšou zábavou, ak objednáte veselé formičky a vykrajovačky z e-shopu Tescoma. A môžete začať.

 

Keď technológie, tak s rozumom
 

Určite nechcete nechať svoje dieťa online celý deň. Keď už im teda tablet či smartfón povolíte, skúste im obsah vyberať vy. Na internete dnes nájdete množstvo umelcov, ktorí robia online divadielka či čítajú rozprávky na dobrú noc najmenším deťom. V

domácnostiach sa na ne najmenší tešia už každodenne. Nájdete medzi nimi aj také, ktoré vzdelávajú - napríklad o tom, prečo musíme byť doma, prečo si musíme umývať ruky a podobne. Detičky tak mnohé veci pochopia ľahšie. A tí väčší? Aj pre nich existuje veľa kvalitného obsahu, potrebné ho je len pohľadať. Pri nich však na svojich prístrojoch využívajte rodičovskú kontrolu, aby vám nadmerné pozeranie či prezeranie nevhodného obsahu neprerástlo cez hlavu.

__bulb
Vianočné hry pre deti: Ktoré môžete mať takmer zadarmo?

Trávenie sviatočných dní pred televíziou nie je ten najlepší nápad. Vymyslite pre vašu rodinu lepší program. Aké vianočné hry zabavia celú rodinu?

 Nech už ste si z našich inšpirácií vybrali čokoľvek, skúste brať toto obdobie len ako obdobie. A najmä ako príležitosť stráviť so svojimi ratolesťami viac času. A nezabudnite, že tieto aktivity môžete so svojimi deťmi robiť kedykoľvek, či máte home office alebo je víkend.