Ako sa zbaviť mravcov raz a navždy bez drahých prostriedkov?

17.10.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Mravce sa v záhrade považujú za užitočný hmyz v mnohých ohľadoch. No keď ide o domácnosť, stávajú sa za nich neželaní návštevníci. Vieš, ako sa zbaviť mravcov?

Mravce sú nepríjemným a otravným hmyzom, ktorý doma nechce mať nikto. Máš s nimi problém aj ty? Zisti, ako sa zbaviť mravcov v dome aj v záhrade účinne pomocou prírodných prostriedkov a bez veľkých výdavkov.

V ponuke internetového obchodu AndreaShop nájdeš účinné prípravky proti rôznym druhom hmyzu. Nakupuj ich online a za málo peňazí.

kablovy-drot-mravce
Autor: Estiak Jahan (Pexels)

 


V krátkosti o mravcoch


Mravce poznáme predovšetkým ako malý hmyz premiestňujúci sa vysokou rýchlosťou. Existujú však rôzne druhy, niektoré dokonca lietajú a sú väčšie. Odhaduje sa, že na celom svete je viac ako 12 000 druhov mravcov.

Najviac ich môžeme pozorovať na jar v čase prebúdzajúcej sa prírody. Nepôsobia síce nebezpečne, ale môžu byť prenášačmi chorôb alebo baktérií. Premiestňujú sa najmä v skupinách a kvôli ich malej veľkosti tela nemajú problém prejsť aj cez naozaj malé medzery.

Pre väčšinu mravcov sú najväčším lákadlom sladké potraviny, ako je ovocie, cukor či sirupy. No vyhľadávajú aj mäso, ryby či syr, ale aj maslo. Každý zbytok potravy, ktorý necháš na dostupnom mieste je rizikom, že tvoju domácnosť navštívia mravce.
 

list-rastliny-mravce
Autor: Jimmy Chan (Pexels)

__bulb
Jednoduché spôsoby, ako sa zbaviť mušiek takmer zadarmo

Sú otravné, rýchlo sa množiace a je náročné dostať ich z domu. Ako sa zbaviť mušiek bez použitia chémie? Vyskúšaj tieto overené domáce lapače na ich odstránenie.

7 zaujímavostí o mravcoch
 

__check

Dokážu odniesť až 10-násobok svojej vlastnej váhy.

__check

Dýchajú pomocou prieduchov umiestnených po celom tele.

__check

Nemajú uši, vnímajú vibrácie, ktorými zachytia aj nebezpečenstvo.

__check

Počet samičiek prevažuje nad samcami.

__check

Majú 2 žalúdky.

__check

Nikdy ich neutopíš, pretože vedia plávať.

__check

Niektoré druhy mravcov patria medzi najdlhšie žijúci hmyz.


Ako sa zbaviť mravcov v domácnosti?


V prvom kroku musíš nájsť zdroj, ktorý mravce k tebe domov prilákal. Môže to byť napríklad fľaša so sirupom, ktorá je z vonkajšej strany lepkavá alebo zvyšky ovocia v odpadkovom koši. Nájdený zdroj odstráň a miesto dobre vyčisti.

Aby si predišla nasťahovaniu ďalších mravčích skupín do tvojho domu, udržuj poriadok a čistotu na všetkých povrchoch a vo všetkých miestnostiach. Odkiaľ mravce prišli do domu? Skontroluj tesnenie okien, dvier, prípadne či nie sú diery v podlahe. Ak nájdeš netesnosti, oprav ich.

Ale čo robiť, keď ich už máš v dome? Vyskúšaj tieto overené domáce spôsoby. Potrebuješ len bežné suroviny, ktoré máš doma.
 

zena-utieranie
Autor: Cottonbro studio (Pexels)

 


Pri boji proti mravcom je účinné zamerať sa na ich čuch a orientačný zmysel. Použi čierne korenie, šalviu, majoránku či škoricu. Aromatické rastliny a koreniny ich veľmi dráždia.

Soľ patrí k ďalším účinným prostriedkom a jednoduchým spôsobom, ako sa zbaviť mravcov v kuchyni. Nasyp ju do otvorených nádobiek a umiestni k miestam, odkiaľ mravce vyliezajú.

Mimoriadne účinným prostriedkom je octový roztok. V pomere 1:1 zmiešaj ocot s vodou a pretri ním miesta, kde sa mravce vyskytovali. Nielen, že ich roztok zahubí, ale absorbuje aj ich feromónové stopy. Zopár kvapiek octu pokojne pridaj aj do vody pri umývaní podláh.

Máš doma citrusové plody? Ich šupky umiestni na miesta s výskytom mravcov. Olej v nich obsiahnutý prekrýva čuchovú stopu mravcov.

Objavila si vo svojom dome zástup mravcov? Vyššie v článku sme spomínali, že mravce priťahujú sladké potraviny. Ďalším osvedčeným spôsobom, ako sa zbaviť mravcov v byte, je zmiešať med s droždím. Zatiaľ čo ich sladká vôňa medu pritiahne, droždie ich zničí zvnútra. Zmiešaj tieto 2 ingrediencie a v malej nádobke zmes umiestni ku mravenisku. Skús aj tieto recepty proti komárom.
 

suche-listy-mravce
Autor: Heather Smith (Pexels)

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade?


Síce nie sme radi, ak sa mravce vyskytujú v našich príbytkoch, no v záhrade sú v malom počte prospešné. Konzumujú nakladené vajíčka iných škodcov, čím bránia ich množeniu. Ako vášnivého záhradkára ťa môže tešiť aj to, že prekopávajú tunely v zemi, čím prekyprujú pôdu.

Vo veľkom počte ale narobia však škody ako úžitku. Dokážu zničiť rastliny, kvety i trávnik. Pri ich odstraňovaní musíš byť opatrná, aby si spolu s nimi nezničila aj úrodu, ktorú pestuješ.

Chýba ti náradie na prácu v záhrade alebo hnojivá pre rastliny? Všetko nájdeš v e-shope Kinekus.

Pre mravce je charakteristické, že kúsky potravy nosia do mraveniska ku kráľovnej. Otrava, ktorú im pripravíš, teda ublíži aj samotnej kráľovnej a tak sa zničí celé mravenisko.

Proti mravcom má veľký účinok mäta. Jej prenikavá aróma mravce odpudzuje. Ak ju zasadíš v blízkosti stromov či úrody, mravce na ňu nezaútočia.

Mnohí záhradkári chvália účinok škorice. Posyp ňou miesta, kde sa mravce zdržiavajú a ich cestičky. Odpudzujúca je pre nich aj vôňa korenia klinčekov.

Mravce účinne zničí aj zmes ½ šálky cukru zmiešanej so šálkou horúcej vody a 1 PL boraxu. Túto zmes rozdeľ do nádoby rozmiestni po záhrade. Našla si mravenisko? Ak tým nezničíš iné rastliny, polej ho vriacou vodou.


Skúšala si rôzne prostriedky s chemickým zložením a neboli účinné? Teraz na mravce skús spomínané domáce recepty. Ich výsledok ťa určite milo prekvapí.