Ako pestovať muškáty, aby boli krásne bujné?

Ako pestovať muškáty, aby boli krásne bujné?

Muškáty, alebo pelargónie, sú dokonalou okrasou na balkóny a okenné parapety. Viete, ako sa o ne starať, aby boli krásne bujné?

V niekoľkých krokoch vás prevedieme rýchlym a jednoduchým návodom, vďaka ktorému to hravo zvládnete. Tento rok konečne budete aj vy mať zakvitnutý balkón.

 

Sadenie muškátov a ich umiestnenie

 

Pestovanie muškátov zo semien môže byť pomerne náročné. Najjednoduchším spôsobom, ako ich vypestovať, je zakúpiť si už zakvitnuté muškáty v kvetináčoch alebo predpestované sadenice. 

Ako ale zistiť, ktoré sú najlepšie? Všímajte si ich vzhľad. Mali by byť silné a zdravé s bohatým koreňovým systémom a tmavozelenými listami.

Najkrajšie predpestované muškáty nájdete v mnohých e-shopoch. Prečo by ste ich ale kupovali za plnú sumu, ak ich môžete mať o niečo lacnejšie? Využite našu exkluzívnu ponuku v MerkuryMarket, s ktorou zaručene ušetrite.

farebne-muskaty-na-balkone

Presádzanie muškátov do kvetináčov

 

Muškáty presádzajte do nádoby, ktorá je dostatočne hlboká. V spodnej časti by mala mať drenážne diery na odtekanie prebytočnej vody. Na balkónové zábradlie sú vďaka svojmu podlhovastému tvaru ideálne truhlíky. Krásny efekt vytvoria aj závesné okrúhle kvetináče, ktoré môžu visieť zo stropu.

Pri presádzaní tiež dbajte tiež na kvalitný substrát určený pre tieto rastliny. Po výsadbe muškátov dobre polejte vodouumiestnite na svetlé, teplé slnečné miesto. Pozor na jarné prízemné mrazy, ktoré muškátom škodia.

Potrebujete nové kvetináče, truhlíky či ďalšie záhradné vybavenie? Najvýhodnejšiu ponuku nájdete v e-shope 4home.sk.

muskat-ruzovy-jeden-kvet

Výživa pre hustý rast

 

Aby boli muškáty krásne bujné, potrebujú pravidelnú výživu. Rastlinkám s množstvom kvitnúcich kvietkov pomôže adekvátne hnojivo. To môžete pridať priamo do substrátu pri presádzaní alebo ho používať pri zálievke.

Neviete si dať rady s tým, ako často hnojiť muškáty? Ideálne je riadiť sa pokynmi uvedenými na obale zakúpeného hnojiva. Ich zloženie i dávkovanie sa tak môže v prípade rôznych výrobcov líšiť. môže byť rôzne. 

Kryštalické hnojivá rozpustné vo vode môžete používať jedenkrát týždenne alebo v nízkej koncentrácii aj pri každom polievaní. Pozor však na to, aby ste to neprehnali s množstvom. Nechcete predsa spáliť korienky rastlín.

Náš tip: Vyskúšajte si vyrobiť domáce a prírodné hnojivo na muškáty. Potrebovať budete iba kocku droždia, ktorú rozpustíte v 1 litri vody a potom necháte kvasiť dva týždne na teplom mieste. Takto vykvasené hnojivo zrieďte pridaním troch litrov vody a môžete hnojiť.

muskat-ruzovy-kvet-zelene-listy

 

Správne zalievanie muškátov

 

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. To platí aj pri zalievaní muškátov. Nemali by ste ich polievať príliš studenou vodou. Urobíte omnoho lepšie, ak použijete vodu izbovej teploty.

Ako predísť preliatiu vašej rastlinky? Najvhodnejším je kvetináč s otvormi na odtekanie vody. Takisto by ste mali sledovať vlhkosť substrátu. Nemal by byť premočený ani úplne vysušený.

Nie ste istí, ako postupovať pri výsadbe? Skúste sa riadiť videom o pestovaní muškátov.

Keď už budete sadiť muškáty, môžete si zasadiť aj nejaké nenáročné bylinky. Ktoré bylinky sú najjednoduchšie na pestovanie?