Živý alebo umelý vianočný stromček? Veľké porovnanie

rodina-ozdobovanie-stromceka

Preferuješ umelý vianočný stromček, aby si chránila životné prostredie? Alebo si nevieš predstaviť Vianoce bez živého? Zisti, aké sú ich pre a proti.

Bez stromčeka by to ani neboli Vianoce. Je ich neodmysliteľnou súčasťou, typickým symbolom, ktorý skôr či neskôr v decembri rozžiari každú domácnosť. Veď si len predstav tú dokonalú vianočnú atmosféru – krásne vyzdobený stromček, horiaci krb v obývačke a pohoda pri sledovaní vianočných filmov. Jednoducho dokonalosť, ktorá k sebe patrí.

Ešte nemáš kúpený vianočný stromček? Ak sa nevieš rozhodnúť, aký stromček si tento rok vybrať, prečítaj si naše porovnanie výhod a nevýhod živého a umelého stromčeka.

K vianočnej výzdobe patria aj dekorácie. Využi kupóny z nášho webu a nakúpiš za zvýhodnenú cenu.


Poznáš históriu vianočného stromčeka?


Existuje veľa príbehov a tvrdení, kedy sa vianočný stromček začal v domácnostiach objavovať. Viaceré zdroje uvádzajú, že história prvého vianočného stromčeka siaha do roku 1570, konkrétne do Nemecka. Stáli za ním protestanti a luteráni, rovnako ako za darovaním vianočných darčekov.

Výzdoba týchto stromčekov nebola taká, akú poznáme dnes. Tvorili ju najmä sviečky, papierové ozdoby a ozdoby zo skla, sušeného ovocia či orechov. Uvádza sa, že prvým, kto pridal na stromček zapálené sviečky, bol Martin Luther.

Začiatkom 20. storočia sa dostala tradícia vianočných stromčekov aj na dnešné územie Slovenska.
 

ozdoby-na-vianocnom-stromceku
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

 

Ako vybrať vianočný stromček?


Výber stromčeka nie je len o tom, ktorý sa ti páči. Zohľadniť musíš najmä priestorové možnosti svojho bývania. Aké máš doma vysoké stropy? Tomuto údaju musíš prispôsobiť výšku stromčeka. Mysli na to, že medzi stromčekom a stropom by malo zostať voľné miesto, ktoré využiješ na ozdoby.

Ďalej pozeraj na tvar a šírku stromčeka. Ak máš málo priestoru, zvoľ stromček menších rozmerov, naopak do priestrannejšej miestnosti si môžeš dovoliť kúpiť mohutnejší stromček.

Nakoniec je to samozrejme tvoj vkus a preferencie, ako má stromček vyzerať a či vyberieš živý alebo umelý. Pozerať môžeš na tvar vetvičiek, dĺžku ihličia, pri umelých stromčekoch aj na farebné prevedenia od klasickej zelenej až po zasnežené vianočné stromčeky či dokonca umelé stromčeky s nainštalovaným LED osvetlením.

Pri kúpe živého stromčeka je dôležité myslieť najmä na jeho čerstvosť a kvalitu. Už na prvý pohľad by mal mať rezaný stromček krásnu zelenú farbu a intenzívne voňať. Jeho čerstvosť zistíš aj tak, že približne 20 cm od špičky konáru chytíš medzi prsty ihličie a potiahneš ruku k sebe. Ak ihličie zostane na stromčeku, je v ideálnom stave na kúpu. Naopak, ak opadlo, stromček začína vysychať a jeho trvácnosť je otázna.
 

zena-ozdobovanie-stromceka
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

__fire
Aké by to boli sviatky bez vianočného punču? Priprav si ho s nami

Pre Vianoce sú charakteristické mnohé veci. Medzi nimi aj tradičný vianočný punč z červeného vína, ktorého vôňa sa nesie po celom dome. Poď si ho s nami pripraviť.

Živý alebo umelý stromček? Takéto sú ich výhody a nevýhody



Každý z nás túži po tom najkrajšom vianočnom stromčeku, ktorý bude zdobiť počas sviatkov jeho domácnosť. Pri výbere však nastáva dilema, pre ktorý sa rozhodnúť.

 

Živý vianočný stromček



Aj ty si pamätáš, ako si kedysi chodila s rodičmi vyberať ten najkrajší rezaný vianočný stromček? Je to atmosféra, ktorú rozloženie umelého stromčeka nikdy nenahradí. Typická vôňa ihličia, živice a kus prírody v domácnosti sú len niektorými z pozitív pre neho charakteristických. Medzi najobľúbenejšie druhy rezaných vianočných stromčekov patrí Normandská jedlička, Smrek obyčajný či Borovica čierna.

Dostupným variantom živého vianočného stromčeka, ktorý sa kupuje na jednu sezónu, je živý vianočný stromček v kvetináči. Jeho cena je vyššia, no po sviatkoch ho môžeš zasadiť do záhrady a na ďalšie Vianoce znovu použiť.

Výhody živého stromčeka
 

__check

krásna vôňa

__check

prirodzený a pekný vzhľad

__check

návrat do detstva

__check

nezameniteľná atmosféra

__check

možnosť recyklácie a kompostu

__check

podpora domácich pestovateľov

Skvelé ponuky na dekorácie rôznych druhov nájdeš na našom webe. Pozri si ich, kým sú dostupné a využi sezónne zľavy.

Nevýhody živého stromčeka
 

__check

náročnejšie skladovanie (potrebné skladovať v chlade pred umiestnením do stojana)

__check

ďalšie výdavky – nákup stojana s nádobou na vodu

__check

náročnejšie zdobenie kvôli pichľavému ihličiu

__check

nesymetrický vzhľad 

__check

každoročne opakujúci sa výdavok

__check

náklady na recyklovanie

__check

zmena farby ihličia a jeho opadávanie

vianocny-stromcek-darceky
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

Hľadáš dokonalý vianočný stromček? Pozri si ponuku e-shopu Merkury Market.

Umelý vianočný stromček


Vianočné stromčeky z PVC materiálu patria dlhodobo medzi obľúbené aj kvôli svojej cene v porovnaní so živými stromčekmi a takisto z ekologického hľadiska. Svojim prepracovaným dizajnom pripomínajú tie živé, dostupné sú v rôznych farebných variantoch či doplnené o rôzne prvky, napríklad šišky. Medzi najobľúbenejšie patria borovice a smreky v tradičnej zelenej farbe, zasnežené alebo už s pripevnením osvetlením.

Výhody umelého stromčeka
 

__check

životnosť niekoľko rokov

__check

prepracovaný vzhľad, vďaka čomu pripomínajú živé

__check

nie je potrebná špeciálna starostlivosť

__check

je symetrický

__check

bez nutnosti likvidácie

__check

jednoduché zdobenie

Nevýhody umelého stromčeka
 

__check

bez vône

__check

neekologická výroba

__check

nutnosť celoročného skladovania

__check

nie všetky sú recyklované kvôli nesprávnemu vyhodeniu

umely-vianocny-stromcek-ozdoby
Autor:  Irina Iriser (Pexels)

__bulb
Dávaš pod stromček lyžiarsku prilbu? Poradíme, na čo predtým myslieť

Vianoce sú hlavne o praktických darčekoch, ktoré dotyčný využije. Ak sa nevie dočkať zimnej lyžovačky, vyber mu lyžiarsku prilbu. Čo vedieť pred kúpou?

Ako sa starať o živý vianočný stromček?

 

Je samozrejmé, že živý vianočný stromček potrebuje o niečo väčšiu starostlivosť ako umelý, aby zdobil príbytok v dobrom stave čo najdlhšie.

Stromček kúpený v predstihu niekoľkých dní odlož po prinesení domov na chladné a bezveterné miesto. Z kmeňa odrež približne 2 cm a stromček umiestni do nádoby s vodou. Pozor, nerež kmeň do tvaru V a neodstraňuj kôru. Tým by si sa mohla zastaviť schopnosť stromčeka absorbovať vodu.

Predtým, ako prinesieš stromček na určené miesto do domu, umiestni ho na niekoľko hodín napríklad na chodbu, kde sa aklimatizuje. Následne stromček umiestni do stojana s dostatočnou zásobou vody, približne 3 litre. Podiel zostatkovej vody kontroluj denne. Podľa typu stromčeka, jeho veľkosti a aj teploty v miestnosti môže denne vypiť až 4 litre vody.

Stromček neumiestňuj k akémukoľvek zdroju tepla. A z bezpečnostného hľadiska nezabudni ani na vypínanie svetielok počas noci či pri odchode z domu.

Akú starostlivosť potrebuje umelý vianočný stromček? Predovšetkým správne skladovanie. Po sezóne ho zabaľ do krabice, dobre ju utesni a skladuj v suchu.

ozdobeny-vianocny-stromcek
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

Máme pre teba ešte zopár tipov na akcie, s ktorými ušetríš peniaze aj čas. Využiješ ich?


Už vieš, pre aký vianočný stromček sa tento rok rozhodneš? Nech to bude rezaný či umelý, sme si istí, že v kruhu rodiny výborne podčiarkne krásnu atmosféru Vianoc.

__bulb
Drevené ozdoby na stromček sú tento rok IN: Už ich máte?

Rozmýšľate, ako by mohla vyzerať vaša tohtoročná vianočná výzdoba? Aktuálne sú trendom drevené ozdoby na stromček v rôznych motívoch. Čítajte a inšpirujte sa.