Zimné záhrady – kreatívne nápady, ako ich ozvláštniť

11.04.2023 Dominika Záhrada Zdielať

Zimné záhrady sú obľúbeným spôsobom, ako prepojiť dom s terasou. Máte ju aj vy? Poradíme vám tipy na jej zútulnenie a vytvorenie ešte príjemnejšieho miesta.

Aj vám sa zapáčila zimná záhrada? V súčasnosti patrí medzi trendy riešenia v spájaní domu s terasou a priamym výstupom do záhrady.

Jej priestor je možné využiť na viacero spôsobov. Môže to byť vaše obľúbené miesto na relaxáciu, prácu, hranie sa s deťmi alebo dokonca priestor na zorganizovanie rodinnej oslavy či stretnutia s priateľmi.

Mimoriadne populárna je celoročná zimná záhrada. Jej najväčšou výhodou je, že na nej môžete tráviť každú chvíľku voľného času a to bez ohľadu na ročné obdobie a počasie.

Potrebujete inšpiráciu, ako by vaša zimná záhrada mohla vyzerať? Pozrite si naše kreatívne nápady.

Zariaďte si zimnú záhradu rýchlo a lacno. Všetko od nábytku až po doplnky môžete nakupovať online z e-shopu Asko-nabytok.sk.

terasa-zahradna-sedacia-suprava-rastliny

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Zimná záhrada zariadenie


Pri zariaďovaní zimnej záhrady je kľúčovým výber materiálov. Nielen, čo sa týka nábytku, ale aj iných častí, ako sú napríklad podlahy. Berte do úvahy životnosť materiálov, vaše preferencie a takisto komfort.
 

Začnite prírodným nábytkom


Do priestoru zimnej záhrady sa najviac hodí nábytok z dreva, umelého a prírodného ratanu či kovu. Najlepšie urobíte, ak použijete jeden druh nábytku. Nič ale nepokazíte ani kombináciou viacerých materiálov. Len to s ich počtom neprežeňte. V prvom rade myslite na funkčnosť.

Ďalšou možnosťou je paletový nábytok. Ak máte materiál na jeho výrobu, pustite sa do DIY projektu. Ušetríte tak peniaze i čas. Palety si viete kúpiť naozaj lacno a pomocou nich si vytvoríte nábytok presne podľa vašich predstáv.

Zabudnúť nemôžeme ani na hojdacie kreslá, siete či lehátka. Všetky sa do zimnej záhrady veľmi hodia.
 

zimna-zahrada-stolicky-koberec

Oživte ju rastlinami
 

Máte radi zeleň? Vašu zimnú záhradu si môžete zútulniť aj vďaka rôznym rastlinám a kvetom. Ich výber záleží aj od podmienok v zimnej záhrade:
 

__check

temperovaná – vyberajte bežné izbové rastliny alebo ťahavé kvety, napríklad begóniu, orchideu, kávovník, ibištek.

__check

vykurovaná – siahnuť môžete aj po tropických rastlinách, pre ktoré je teplé prostredie vhodné. Sú to napríklad citrusy, figovník či palmy.

__check

nevykurovaná – zvoľte kvety zvyknuté aj na chladné teploty. Môže to byť napríklad fuchsia, brečtan či prvosienka.

zimna-zahrada-kreslo-kvety-rastliny

__bulb
Ako prenajať byt – 6 rád pre budúcich prenajímateľov

Vlastníte byt, nebývate v ňom, ale nechcete ho ani predať? Poradíme vám užitočné tipy, ako prenajať byt a na čom by ste si mali dať najviac záležať.

Pridajte osvetlenie a dekorácie
 

Každý priestor, rovnako aj zimná záhrada, potrebuje dostatočné osvetlenie. Vyberte jedno hlavné stropové osvetlenie a doplňte ho bodovými svetlami. Špeciálnu atmosféru vytvoríte pomocou svetelných reťazí.

Zimná záhrada na terase získa nový vzhľad aj vďaka dekoráciám. Pridajte deky, vankúše, prestieranie alebo vázu so živými kvetmi. Jedinečnú atmosféru vám počas letného večera vytvoria zapálené sviečky.

 

zimna-zahrada-stol-stolicky

Na záver vyriešte kúrenie
 

Celoročné zimné záhrady by ste nemali zabudnúť vybaviť aj kúrením. Najčastejšie používaným je centrálne kúrenie s priamym napojením na dom. Druhou možnosťou je lokálne vyhrievanie pomocou ohrievačov.

O spôsobe vykurovania sa je najlepšie rozhodnúť už pri výstavbe zimnej záhrady. Je to najefektívnejšie a tiež najmenej nákladné. Ak si nie ste istí, aký typ kúrenia zvoliť, obráťte sa na odborníkov. Tí na základe viacerých parametrov určia najlepšiu možnosť.

terasa-dreveny-stol-stolicky


Vo vašej zimnej záhrade zrejme plánujete tráviť veľa voľných chvíľ. Venujte preto dostatok času jej zariaďovaniu a výberu doplnkov. Len tak sa tam budete vždy cítiť príjemne a komfortne.

__bulb
Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.