Ako vybrať drvič konárov a kde ho kúpiť?

11.03.2024 Dominika Záhrada Zdielať

Rozmýšľaš, ako efektívne upratať ostrihané vetvy a konáre zo stromov? Poradíme ti, ako vybrať drvič konárov a aj to, kde ho kúpiš za bezkonkurenčné ceny.

Každý, kto má dom so záhradou, vie, aké sú jeho výhody, no na druhej strane nevýhody v podobe množstva práce. Či už sú to úpravy v interiéri alebo údržba vonkajšej časti domu a záhrady, všetkému je potrebné venovať čas. Práve preto máme pre teba tip, ako si časť práce v záhrade zjednodušiť a urýchliť. V dnešnom článku si posvietime na to, ako si vybrať drvič konárov.

A hneď na začiatok ti dáme tip, kde drvič na konáre kúpiš. V e-shope Mall nájdeš priam nekonečnú ponuku. Pre ktorý sa rozhodneš?

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Prečo si kúpiť drvič konárov?


Záhrady rodinných domov sa väčšinou rozdeľujú na dve časti – úžitkovú a okrasnú. A aj keď sa to najskôr tak nemusí zdať, veľmi spolu súvisia. Nechceš sa predsa z terasy pozerať na napríklad na suché konáre stromov pohodené na zemi, však? Preto je pravidelná starostlivosť a údržba záhrady veľmi dôležitá. A práve kúpou drviča konárov si môžeš prácu zjednodušiť a urýchliť, aby si si doprial viac oddychu na spomínanej terase.

Ako drvič konárov funguje? Je to druh stredne veľkej záhradnej techniky, ktorou je možné manipulovať a preniesť ju na akékoľvek miesto. Môže mať štandardné okrúhle alebo hranaté hrdlo, do ktorého sa vhadzujú vetvy a konáre. Rozdrvenie dreva je možné na niekoľko spôsobov. Stroj si bez problémov poradí s tenšími drevenými konármi a mäkšími vetvami.

5 dôvodov, prečo investovať do drviča na konáre
 

__check

rýchla recyklácia konárov a vetiev namiesto skladovania či odvážania na skládky určených na likvidáciu,

__check

úspora energie a času, pretože ručné rezanie konárov môže byť veľmi fyzicky namáhavé,

__check

využitie dreva na palivo, keďže tento druh záhradnej techniky dokáže drevo spracovať do rôznych podôb,

__check

okamžite krajšia záhrada kvôli rýchlemu spracovaniu dreva,

__check

úspora financií z dlhodobého hľadiska, pretože pravidelne ušetríš na odvoze konárov.


Vieš, aký je rozdiel medzi drvičom konárom a štiepkovačom? Veľa ľudí si ich totiž zvykne zamieňať.

Drvič konárov je primárne určený pre záhradkárov, ktorí potrebujú spracovať menšie konáre a vetvy zo záhrady. Je skvelý na občasné sezónne použitie, jednoducho sa obsluhuje a zaobstarať si ho je možné bez veľkých investícií.

Na druhej strane je tu štiepkovač, označovaný už ako profesionálny stroj, ktorý spracuje aj väčšie kusy dreva. Vyššiemu výkonu zodpovedá aj vyššia obstarávacia cena. Využitie nachádza hlavne vo fabrikách či veľkých hospodárstvach.

__bulb
Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?

Ako vybrať najlepší drvič konárov?


V kategórii drvičov na konáre máš naozaj veľký výber podľa rôznych parametrov. Ale, ako si vybrať ten najlepší? Povieme ti, čo znamenajú, aby bol tvoj nákup ľahší a lepší.



Druh mechanizmu

 

Drviče konárov sa v prvom rade rozdeľujú podľa spôsobu mechanizmu na 3 druhy. Od konkrétneho druhu závisí to, ako je drevo podrvené.

Valcový mechanizmus konáre do drviča vťahuje, takže ich nie je nutné manuálne vtláčať. Spracovať zvládne väčšinu záhradného materiálu. Nájdeme ho vo väčšine domácností.

Drvič konárov s nožovým mechanizmom je určený predovšetkým na spracovanie tenších vetiev a drobného záhradného materiálu, napríklad ostrihaný živý plot alebo iné mäkké drevo. 

Závitkový mechanizmus je súčasťou drahších, ale aj najvýkonnejších záhradných zariadení. Zvládne spracovať aj hrubé konáre a tvrdšie drevo.
 

zahrada-drvic-na-konare
Zdroj: 123rf:com

Typ pohonu


Na základe toho, ako je drvič konárov poháňaný, máš na výber:
 

__check

Benzínový – charakterizuje ho vysoký výkon, ale aj hlučnosť či ťažšia konštrukcia. Najväčšou výhodou je jeho používanie bez nutnosti zapájania do prúdu.

__check

Elektrický – v rámci ponúk e-shopov sa s ním stretneš najčastejšie. Aj keď ide o najlepší pomer cena – výkon, nevýhodou pre niekoho môže byť nutnosť pripojenia do elektrickej siete.

__check

Drvič konárov za traktor – sa zvyčajne používa pri spracovaní väčšieho množstva odpadu najmä na poliach. Tento typ zvládne rozdrviť aj tenšie kmene stromov.

Plánuješ už začať s jarnými prácami v záhrade? Drviče konárov, ale aj iné užitočné náradie má pripravený aj e-shop Kinekus.

Výkon


Aké veľké drevo dokážu spracovať jednotlivé drviče konárov? Odpoveď je jednoduchá – odvíja sa to od výkonu. Ak má drvič konárov napríklad pod 2 kW, je veľká pravdepodobnosť, že si neporadí s drevom hrubším ako 2 centimetre. Naopak, ak je výkon aspoň 2,5 až 3 kW, bez problémov zvládne spracovať konár aj s hrúbkou do 4 centimetrov. Takýto výkon možno považovať za optimálny na bežné používanie.

V prípade, že chceš drvič konárov používať aj na konáre hrubšie ako 5 cm, zaobstaraj si zariadenie s minimálnym výkonom 3 kW.



Rozmery a hmotnosť

 

Najčastejšie používaným materiálom na výrobu drvičov konárov je tvrdený plast. Zariadenia z neho sú ľahké, no pri nesprávnej manipulácii alebo kontakte s tuhším drevom hrozí ich poškodenie.

Omnoho odolnejší je drvič konárov s kovovým plášťom. Kvalitnejšie spracovanie sa však odráža nielen na vyššej hmotnosti zariadenia, ale aj jeho cene.

Nemáš dostatok miesta na skladovanie drviča konárov, kosačky alebo iných druhov techniky? Zaobstaraj si záhradný domček na všetko náradie z ponúk na našom webe.

Hlučnosť


Na úroveň hlučnosti má priamy vplyv typ pohonu a mechanizmu. Za najhlučnejšie sa považujú benzínové motory, zatiaľ čo ich elektrickí konkurenti zase tie najmenej hlučné.

Všeobecne sa hodnoty hlučnosti pohybujú medzi 80 až 100 dB. No profesionálne stroje majú hodnoty omnoho vyššie.
 

Typ a veľkosť zberného koša


Drviče konárov sú dostupné v 3 prevedeniach čo sa týka druhu zbernej nádoby. Prvý typ nemá zberný kôš. Pri jeho používaní je potrebné použiť vrece alebo nádobu, inak pôjde spracované drevo na zem.

Druhým typom sú drviče s látkovým zberným košom. A tretím tie s pevnou plastovou nádobou. Zberné nádoby majú zvyčajne od 30 do 60 l. Veľkosť prispôsob svojim potrebám podľa veľkosti pozemku.

Užitočné funkcie


Pri používaní drvičky môže byť pre teba prospešné viaceré funkcie. Spomenieme napríklad:
 

__check

Spätný chod – odporúčame vyberať drviče konára, ktoré ju majú. Vďaka nej budeš môcť zaseknuté drevo jednoducho zo stroja vybrať. V opačnom prípade by mohlo dôjsť aj k poškodeniu mechanizmu sekania.

__check

Automatické vťahovanie – vďaka tejto funkcii nemusíš drevo do drvičky vtláčať, ale sama si ho berie. Je to nielen praktické, ale aj výborné z bezpečnostného hľadiska. Ak túto funkciu tebou vybraná drvička nemá, zaobstaraj si aspoň vtláčadlo, vďaka ktorému nebudeš rukami v bezprostrednom kontakte so zariadením.

__check

Násypník – je to akési hrdlo, do ktorého sa vkladajú konáre.

Frekvencia používania


Drvič na konáre sa zvykne používať najmä počas veľkých sezónnych prác a to najmä počas jari a jesene. Ak ho plánuješ využívať častejšie, prispôsob tomu jeho výber z hľadiska výkonu, kvality, pohonu i ceny.

A koľko za drvič konárov zaplatíš? Cena sa odvíja od všetkých vyššie spomínaných parametrov. No menej výkonné zariadenie kúpiš už od 100 €, pričom cena silných drvičov sa môže vyšplhať aj na sumu 2000 €.

__bulb
Ako a kde kúpiť najlepšiu rúru na pečenie?

Plnohodnotná kuchyňa sa bez rúry na pečenie jednoducho nezaobíde. Ktorá rúra na pečenie bude pre teba tá najlepšia? S jej výberom ti pomôžu informácie v našom článku.


Môžeš si byť istý, že s drvičom konárov bude tvoja práca v záhrade hotová skôr. Zaobstaraj si ho a presvedč sa o tom sám.