Vyrezávanie tekvíc – lacná, no pekná dekorácia priamo zo záhrady

10.10.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Máš v záhrade tekvice? Bola by škoda nevyrobiť z nich pekné dekorácie. Veď vyrezávanie tekvíc je tradičnou jesennou aktivitou. Zapoj do ich výroby aj deti.

Vydlabané tekvice, vyrezané do rôznych tvarov a rozsvietené sviečkami sú bežnou súčasťou jesenných dekorácií domu. Priprav si takúto originálnu výzdobu aj ty, je to jednoduché a ak máš tekvicu na záhrade, nebude ťa to stáť ani cent. Navyše sa pri tejto aktivite zabaví celá rodina, veľkí i malí.

Ako si uľahčiť vyrezávanie tekvice a dosiahnuť perfektný dizajn? Použi vykrajovače a škrabky z e-shopu Tescoma.

zena-vyrezavanie-tekvice
Autor: Ivan Samkov (Pexels)

 

História vyrezávania tekvíc


V súvislosti s vyrezávaním tekvice pravdepodobne aj tebe ihneď napadne Halloween, ktorý sa každoročne oslavuje 31. októbra. Celým názvom je to All Hallows‘ Evening, čo v preklade znamená predvečer všetkých svätých. Poďme si v krátkosti povedať o histórii tohto sviatku.

Jeho pôvod siaha k starému keltskému národu do Írska. Verili, že sa v noci z 31. októbra na 1. novembra vracajú duše mŕtvych na zem. Známa povesť hovorí, že sedliak Jack bol až taký zlý, že ho diabol vyhodil z pekla, no na cestu mu dal žeravý uhlík. Jack ho vložil do vydlabanej repy a hľadal miesto na večný odpočinok. Repu neskôr v Amerike nahradila tekvica. Postupne sa tento zvyk rozšíril do celej Európy.

K nám sa Halloween dostal v roku 1989 po Nežnej revolúcii. S pochopením sa doteraz nestretol najmä u staršej generácie. Naopak, mladší ľudia si na konci októbra vyzdobujú domy so strašidelnou tematikou a zúčastňujú sa halloweenskych večierkov.
 

vyrezane-tekvice-sviecky
Autor: Konstantin Mishchenko (Pexels)


Ozdobovanie domov tekvicami má svoju históriu aj na Slovensku. Zďaleka nemali charakter strašenia, ako v prípade zahraničia. Naši predkovia využívali vydlabané tekvice predovšetkým na osvetľovanie cesty z cintorína. Tento zvyk bol označovaný názvom svetlonos.
 

svietiace-vyrezane-tekvice
Autor: Yevgen Buzuk (Pexels)

Postup, ako vyrezať tekvicu


Skôr, ako sa pustíš do samotného tvorenia, musíš si pripraviť tekvicu a potrebné nástroje. Ktorá tekvica je vhodná na vyrezávanie? Najjednoduchšie sa ti bude pracovať s väčšou tekvicou, nazývanou ako tekvica veľkoplodá. Vďaka jej veľkosti budeš mať viac miesta na vyrezávanie zaujímavejších tvarov. 

Vhodná je aj tekvica Hokkaido, alebo akákoľvek iná s pevnou šupkou. Ak použiješ rôzne druhy tekvíc, finálna výzdoba bude vyzerať ešte lepšie. Tekvica nie je jedinou peknou dekoráciou, pozri si ďalšie nápady na moderné jesenné dekorácie.


Na vyrezávanie tekvice potrebuješ:
 

__check

dosku na krájanie alebo inú pevnú podložku

__check

nôž

__check

lyžicu, naberačku

__check

misku

__check

ceruzku, fixku

__check

sviečku

Postup:
 

1

Pomocou noža opatrne vyrezávaj nakreslené vzory.

2

Na tekvicu nakresli vzor. Nemusia to byť len strašidelné vzory, môže mať napríklad podobu lampáša s hviezdami.

3

Dno zarovnaj pre bezproblémové umiestnenie sviečky.

4

Dužinu z tekvice vydlab pomocou lyžice. Steny dužiny by nemali byť veľmi hrubé, aby bolo vyrezávanie jednoduchšie.

5

Fixkou si na vrchnej časti pri stonke označ kruh a vyrež ho nožom.

6

Tekvicu očisti od všetkých nečistôt.


zena-tekvice-vyrezavanie
Autor: ArtHouse Studio (Pexels)

 

Maľovanie tekvice


Ako do prípravy výzdoby z tekvíc zapojiť aj deti? Malé tekvičky môžu celé vymaľovať.

Ozdobiť môžu aj veľké tekvice bez vyrezávania. Na tekvicu nakresli vzory a nechaj, aby ich akrylovými farbami samé vymaľovali. Alebo nechaj maľovanie len na fantáziu detí. Určite túto tvorivú aktivitu ocenia.

Kombinácia namaľovanej tekvice spolu s tou vyrezanou bude pri vstupe do domu vyzerať výborne. Doplniť ich môžeš o ďalšie dekorácie do interiéru aj exteriéru z e-shopu 4Home.
 

deti-malovanie-tekvic
Autor: Daisy Anderson(Pexels)
 

 

Ako predĺžiť životnosť vyrezanej tekvice?


Je samozrejmé, že vyrezaná tekvica vydrží dlhšie pri nižších teplotách. V exteriéri sú to zvyčajne 2 týždne, v interiéri 4 dni až 1 týždeň. No existujú spôsoby, ako môžeš jej životnosť o niekoľko dní predĺžiť.

Medzi overené patrí napríklad natretie rezaných častí vazelínou alebo nastriekanie dna tekvice octom. Účinné je aj namočiť tekvicu do vody zmiešanej so sódou bikarbónou.
 

zena-drzanie-vyrezanej-tekvice
Autor: Monstera Production (Pexels)


Tekvice sú vďačným ovocím. Využiť ich môžeš nielen ako surovinu na prípravu polievky či koláča, ale aj ako peknú jesennú dekoráciu. Pusti sa do tvorenia ešte dnes.

__bulb
Sušenie húb rýchlo a lacno. Vieš, ako na to?

Čerstvé huby sú, samozrejme, najlepšie. No, rada by si si ich vychutnala aj počas zimných mesiacov? Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako na rýchle a správne sušenie húb.