Viete, že svoj mobil môžete zabezpečiť proti krádeži?

11.01.2019 Kristína Telefón Zdielať
Viete, že svoj mobil môžete zabezpečiť proti krádeži?

Mobilné telefóny sú vďačným, a teda aj častým terčom mnohých zlodejov. Majú relatívne vysokú hodnotu a dostať sa k cudziemu smartfónu často nie je až také náročné. Čo robiť, keď k takejto nepríjemnej udalosti dôjde? A ako môžete svoj mobil proti krádeži zabezpečiť?

 


Ako postupovať pri krádeži smartfónu?

 
 
Ak ste stratili alebo vám ukradli váš mobilný telefón, v prvom rade kontaktujte svojho operátora, ktorý zablokuje vašu SIM kartu. Po zablokovaní karty zlodej alebo nepoctivý nálezca nemôže z telefónneho čísla telefonovať ani posielať SMS-ky, takže vám nevyčerpá kredit ani vás nezruinuje vysokou faktúrou.  
 
Zablokovať SIM kartu môžete osobne, písomne alebo čím najrýchlejšie prostredníctvom zákazníckych liniek jednotlivých operátorov:
 
✓ Telekom: zákaznícka linka 903 na čísle +421 903 903 903,
✓ Orange: zákaznícka linka 905 na čísle +421 905 905 905,
✓ O2: zákaznícka linka 949 na čísle +421 949 949 949.
 
Operátor SIM kartu zablokuje a na základe vašej žiadosti vám môže vydať novú s rovnakým číslom, kde vám prenesie tiež zostatkový kredit a aktivované služby. Neodkladne tiež zájdite na políciu. V tomto prípade sa oplatí, ako poznáte tzv. IMEI číslo (International Mobile Equipment Identity), ktoré slúži na identifikáciu telefónu. To zistíte stlačením *#06# na klávesnici. Po doručení žiadosti od polície operátor spustí pátranie.
 
 


Existuje prevencia?

 
 
Áno. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako môžete svoj mobil zabezpečiť. Niektoré z nich vás síce priamo neochránia pred odcudzením telefónu, avšak pomôžu vám mobil vyhľadať alebo sa aspoň dostať k dátam, ktoré by inak boli stratené.
 

Tip #1: Noste mobil bezpečne
 
Prvá a zásadná vec. Nedajte zlodejom vôbec príležitosť ku krádeži. Ak sa pohybujete v dave ľudí, tašku s mobilom nenoste na chrbte či voľne prevesenú cez plece, ale držte ju blízko pri tele. Mobil nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné jednoducho vybrať - ako napríklad vo vrecku kabáta či v zadnom vrecku nohavíc. Veľkým lákadlom pre zlodejov tiež je, ak odídete z auta a necháte mobil na viditeľnom mieste. Ak dodržíte tieto základné rady, ku krádeži telefónu vôbec nemusí dôjsť a ostatné body ani nemusíte čítať :-)
 

Tip #2: Uzamykajte obrazovku a SIM kartu
 
Ak už k strate či ku krádeži mobilného telefónu dôjde, je dobré, ak zlodejovi čím najviac skomplikujete život. V rámci prevencie proti krádeži teda využite všetky možnosti, ktoré váš smartfón ponúka. Uzamknite si obrazovku heslom, PIN kódom či vzorom. Použite zložitejší vzor a PIN, aby to zlodej s odomykaním nemal také jednoduché. Ak máte mobil so senzorom odtlačkov prstov, využite ju. Nastavte si tiež uzamykanie SIM karty PIN kódom. Budete ho musieť síce zadávať pri každom reštarte mobilu, ale v prípade krádeže nebudete musieť riešiť vysoký účet za telefón.
 
 
Tip #3: Nainštalujte si aplikácie proti krádeži
 
Smartfóny dnes ponúkajú funkcie, vďaka ktorým ich môžete vyhľadať aj na diaľku. Medzi najlepšie aplikácie proti krádeži patrí napríklad Cerberus, ktorá umožní váš mobil lokalizovať a ovládať v prípade straty či krádeže. Aplikáciu musíte samozrejme nainštalovať ešte predtým, ako k strate mobilu dôjde. Táto aplikácia je však určená len pre operačný systém Android, v prípade iPhone alebo Windows telefónov kvôli obmedzeniam operačných systémov takéto nástroje nefungujú. V prípade iPhone však môžete využiť aspoň funkciu Find my iPhone.
 

Tip #4: Zálohujte dáta
 
Aby ste v prípade krádeže či straty neprišli o cenné dáta, zálohujte si ich. V smartfóne dokážete jednoducho nastaviť synchronizáciu a zálohovanie fotografií, kontaktov či kalendára.