Viete, na čo si dať pozor pred výberom nového spotrebiča?

25.07.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Viete, na čo si dať pozor pred výberom nového spotrebiča?

Energetická trieda informuje o spotrebe spotrebičov, a teda o úspore energie. Stretávame sa s ňou najmä u bežných domácich spotrebičov, ako sú chladničky, práčky, umývačky či televízory. Označovanie energetickými štítkami je povinné a jednotné v celej EÚ. Viete, čo jednotlivé triedy znamenajú, a ako vďaka nim ušetríte?

 


Prehľad energetických tried

Prehľad o energetickej triede spotrebiča musí byť uvedený na jeho energetickom štítku, ktorý je súčasťou balenia. Viete, ako sa v jednotlivých hodnotách orientovať, a ktorá trieda je tá najvýhodnejšia pre vašu peňaženku? Poďme si to rozmeniť na drobné.

energetické triedy vasekupony.sk

Energetický štítok nás podrobne informuje o energetickej hospodárnosti spotrebiča, a teda o jeho spotrebe. Jednotlivé energetické kategórie sa vyznačujú písmenami od A (z energetického hľadiska najhospodárnejšia) po písmeno G (spotrebujú najviac energie). V súčasnosti sa však stretnete aj s rozšírenou triedou A ako A+, A++ a A+++, pričom čím viac "+", tým je aj úspora lepšia. Natrafiť však môžete aj na označenie A-25%, A-30% a A-50%, pričom percentá sú ukazovateľom toho, o koľko sú jednotlivé triedy úspornejšie oproti klasickej triede A.
 
» Príklad:

Pri chladničkách a mrazničkách je úspora A+++ približne o 30% väčšia ako pri tých s energetickou triedou A++ a asi o polovicu lepšia ako pri tých s označením A+. Pre porovnanie, pri práčkach je trieda A+++ v priemere o 22% lepšia ako trieda A+.
 
 

energeticke triedy vasekupony.sk

Počet jednotlivých tried sa pritom môže pri rôznych druhov spotrebičov líšiť. Napríklad mrazničky, práčky či chladničky sa od roka 2013 nesmú predávať s triedou horšou ako je A. Súčaťou energetického štítku sú tiež piktogramy s informáciami o ročnej spotrebe daného spotrebiča v kW/h, prípadne hlučnosti, spotrebe elektrickej energie v režime stand-by, spotrebe vody či ďalších vlastnostiach, ktoré sú charakteristicke pre konkrétny výrobok. 
 

»Tip od nás:
 
Spotreba mnohých domácich spotrebičov z roka na rok klesá, preto rozhodne nie je krokom vedľa, približne po 6 ž 8 rokoch, vymeniť tie staršie, aj keď ešte stále slúžiace spotrebiče za novšie. Výhodou je, že okrem novšej  technológie vás nepochybne potešia aj ušetrené peniaze za elektrinu. A ak pri nákupe využijete výhodné zľavy, ako napríklad Alza zľavový kupón, nová práčka, chladnička či umývačka riadu vás výjde o niečo lacnejšie. Viac o tom, na čo si dať pozor pri výbere novej práčky, nájdete TU
 

Úspora vs. cena


Pri výbere každého nového spotrebiča sa mnohí z nás okrem energetickej triedy zameriavajú aj na samotnú cenu spotrebiča. Pozor, nižšia cena výrobkov spravidla nemusí znamenať aj lepšiu úsporu. Spotrebiče v najvyššej energetickej triede občas bývajú o toľko drahšie, že dosiahnutá úspora nesplatí vyššie počiatočné náklady.  Výberu nového spotrebiča preto venujte dostatok času, spočítajte si pomer medzi cenami jednotlivých energetických tried a dosiahnutou úsporou.