Viete, kedy je správny čas na prezutie pneumatík?

09.10.2018 Kristína Auto Zdielať
Viete, kedy je správny čas na prezutie pneumatík?

Teplým dňom pomaly ale isto odzvonilo a my sa čoraz častejšie prebúdzame do chladných rán. Výmenu zimných pneumatík by ste si preto rozhodne nemali nechať na poslednú chvíľu. Viete, kedy je ideálny čas na prezutie, a aké pravidlá platia u našich susedov? Pozor, aby ste neboli prekvapení.

Výmenu pneumatík pokladajú mnohí vodiči za akýsi rituál, ktorý sa opakuje dvakrát do roka. Vždy na jeseň vymeníme letné pneumatiky za tie zimné a zas naopak. Na prvý pohľad úplna banalita, ktorú však určite netreba podceňovať. Poďme sa spolu pozrieť na to, na čo si treba dať pozor. Pochybenie vás v tomto prípade môže výjsť poriadne draho. 


Zákon káže
 

Na Slovenku je to pomerne jednoduché. Zákon nám totiž ukladá povinnosť zimných pneumatík v období od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad či námraza. Situáciu rozhodne neradno podceňovať. V opačnom prípade vám prinajmenšom hrozí poriadne mastná pokuta. Už aj menší ťukanec vám totiž poisťovňa, v ktorej máte uzatvorené zmluvné alebo havarijné poistenie, nemusí vyplatiť. A to nehovoríme o tom, že svojim neuváženým konaním môžete ohroziť nielen svoje zdravie, ale aj zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zdravý rozum
 

Hoci je slovenský zákon k vodičom ohľadom prezutia celkom zhovievavý, spoliehať by ste sa mali v prvom rade na svoj zdravý rozum. Predvídateľnosť je v tomto rade viac než nutná. Veď napokon, pneumatiky neprezúvate kvôli zákonom, ale kvôli vlastnej bezpečnosti. Skúsení vodiči odporúčajú prezuť vtedy, keď teplota klesne pod 7 °C. Zvážiť treba samozrejme aj ďalšie faktory, ako napríklad čas, v ktorom sa pohybujete na cestách. Cestujete autom každé ráno do práce, kedy je teplota o pár stupňov nižšia, alebo až neskôr okolo obeda, kedy je vonku o pár stupňov teplejšie? V prípade tej druhej možnosti sa s prezúvaním nemusíte toľko náhliť, vyššie teploty totiž zimným pneumatikám príliš neprospievajú. 


Buďte vždy pripravení


Napriek tomu, že je slovenská legislatíva k motoristom pomerne zhovievavá, prezutie si rozhodne nenechajte na poslednú chvíľu. Počasie je v tomto ročnom období ako na hojdačke a vy sa pokojne môžete zobudiť do rozprávkovo bieleho rána. S prvou snehovou nádieľkou sa totiž často zobúdzajú aj mnohí motoristi a autoservisy doslova praskajú vo švíkoch. Čakačky sa vo väčších mestách môžu vyšplhať aj na niekoľko týždňov a vy to jednoducho nemusíte stihnúť. 
 


Na čo vlastne slúžia zimné pneumatiky?

 

Viete, čím sa vlastne zimné pneumatiky líšia od tých letných? Laicky povedané, letné pneumatiky "nezamŕzajú". V praxi to znamená to, že pri teplotách nižších ako 7 stupňov sa zimné pneumatiky lepšie priľnú k vozovke, poskytuju vodičom väčšiu stabilitu (najmä v zákrutách) a v neposlednom rade majú aj kratšiu brzdnú dráhu.

 

Neznalosť zákona neospravedlňuje

Na záveru tu máme ešte jednu dôležitú info, ktorá poteší najmä vodičov, ktorí plánujú svoje cesty aj za hranicame našej rodnej hrudy. Zákony ohľadom používania zimných pneumtík sa v jednotlivých krajinách výrazne líšia.  Toto sú pravidlá, ktoré platia u našich susedov:
 

 Česká republika: V období od 1. novembra - 31. marca ukladá zákon vodičom používať zimné pneumatiky  prípade, že je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza.  Povinné sú aj pri jazde na cestách, ktoré majú označenie "zimná výbava".

Rakúsko: V Rakúsku ste povinní prispôsobiť stav svojho vozidla počasiu, a teda mať prezuté zimné pneumatiky od začiatku novembra až do polovice apríla. Ak vás počas krásneho zasneženého dňa stopnú policajti na letných gumách, poriadne vysoká pokuta vás isto neminie.

Maďarsko: Hoci maďarskí šoféri nemajú povinnosť používať zimné pneumatiky, medzi ich povinnú výbavu však platia snehové reťaze.

 Poľsko: V Poľsku neexistuje povinnosť používať zimné pneumatiky. Vzhľadom na tuhé zimy to však neodporúčame.