Viete, ako vyčistiť koberec? Poradíme vám, ako na to

17.09.2018 Kristína Bývanie Zdielať
Viete, ako vyčistiť koberec? Poradíme vám, ako na to

Čistenie kobercov nemusí byť veda. Môžete použiť domáce prostriedky alebo siahnuť po osvedčených výrobkoch. Ak navyše využijete top zľavy, určite nejaké to euro aj ušetríte.




V súčasných moderných interiéroch sa väčšinou preferuje plávajúca podlaha či dlažba. Staré dobré koberce však rozhodne nemožno považovať za niečo staromódne. Práve naopak. Zdá sa, že v ostatnom čase sú opäť in.


Čistenie kobercov nemusí byť veda

Možno máte koberce v celom byte, možno len kde tu nejaký kúsok plniaci viac-menej estetickú funkciu. V oboch prípadoch je dobré vedieť, ako sa o ne správne starať, a ako byť pripravený na prípadné nehody. Veď to poznáte. Môžete mať len jeden malý koberec pod konferenčným stolíkom a ten pohár s červeným vínom si ho už nájde.

V podstate existujú dva základné spôsoby, ako vyčistiť koberce:

 ručné čistenie,
✓ čistenie pomocou techniky (tepovačom, multifunkčným vysávačom, vysokotlakovým čističom a podobne).

ako vycistit koberec vasekupony.sk

Pri oboch si môžete vybrať, či to zvládnete sami alebo radosť z čistenia doprajete odborníkom. My sa teraz zameriame na ručné čistenie a jeho možnosti.
 


Pomoooc, obliaty koberec!

Občas sa to stane v každej domácnosti. Najmä, ak často prijímate hostí alebo ste rodina s malými deťmi. O škvrny na gauči alebo na koberci potom nie je núdza. Či potrebujete vyčistiť fľak po vyliatej káve alebo spomínanom červenom víne, postup je veľmi podobný.

Na začiatok budete potrebovať dostatočné množstvo papierových obrúskov alebo uterák, ktorý na čerstvú škvrnu priložíte a čím najviac tekutiny odsajete. Krok číslo dva je, paradoxne, nariediť zvyšnú tekutinu v koberci čistou vodou. Vždy studenou! Opäť odsajeme obrúskom alebo utierkami a postupujeme použitím čistiaceho prostriedku, ktorý zapracujeme do škvrny. Necháme pôsobiť a dočistíme čistou handričkou.


Domáce alebo kupované čističe na koberce?

Málokto z nás má doma celý arzenál čistiacich prostriedkov. Najmä takých, ktoré nepoužíva každý deň. To je aj prípad čističa na koberce. Oplatí sa preto poznať pár trikov, na ktoré sa vo vhodnej chvíli môžete spoľahnúť. Viete, že vyčistiť nečakanú katastrofu na koberci vám pomôžu aj prísady, ktoré pravdepodobne nájdete aj vo svojej kuchyni?

Na tento účel skvele slúži kuchynská soľ, sóda bikarbóna, ocot alebo citrón, resp. citrónová voda. Suché prísady vyliatu tekutinu nasajú a zvyšky jednoducho odstránite vysávačom. Pri čistení namokro v poslednom kroku odsajte čo najviac tekutiny handričkou a následne nechajte koberec prirodzene uschnúť.

Niekedy však predošlé riešenie nestačí a chtiac-nechtiac musíte siahnuť po chémii. Pri odolných škvrnách (najmä od niektorých jedál) sa vám bude hodiť praktická kefa, ktorou čistiaci prostriedok ľahšie zapracujete do konkrétneho kúska koberca, a tým urýchlite jeho účinok. Niektoré značky ponúkajú aj výrobky 2v1, t.j. čistič s už integrovanou kefou. Špeciálne čističe určené na čalúnenia a koberce voľte hlavne pri mastných škvrnách. Sú prispôsobené väčšine tkanín a šetrne čistia bez poškodenia farieb. Spravidla ide o aktívne peny, ktoré sľubujú aj odstránenie zápachu.


Ako ušetriť pri čistení kobercov?

Máte opakovane „šťastie“ na škvrny na koberci? Potom sa vám zíde niekoľko tipov, ako pri častom čistení ušetriť. Jedným z najlacnejších spôsobov sú spomínané domáce recepty a využitie toho čo, už v domácnosti máte. Niekedy to stačí a najmä nemusíte platiť profesionálneho tepovača. Ušetríte tak desiatky eur.

Ak preferujete chemické čistenie, rodinný rozpočet zachránia nákupy cez internet. Je všeobecne známe, že väčšina e-shopov je lacnejších ako produkty v kamenných predajniach. V tejto súvislosti dávame do pozornosti myAustria zľavový kupón či zľavový kód Mojalekaren, ktoré, ako aj mnohé ďalšie, nájdete aj na našom kupónovom webe.  Môžete s nimi ušetriť aj pri nákupe pracích prostriedkov či kozmetiky pre celú rodinu.