Trezor alebo sejf - ktorý z nich je bezpečnejší?

27.11.2017 Kristína Bývanie Zdielať
Trezor alebo sejf - ktorý z nich je bezpečnejší?

Tiež ste práve dospeli k rozhodnutiu zadovážiť si trezor či sejf? Ktorý bude pre vás ten pravý a aká bude cena za váš pokojný spánok? Čítajte Vašekepóny.sk.



Sejf nie je trezor



Ak sa v tejto problematike iba učíte chodiť a hľadáte prvé informácie, na úvod musíte vedieť, že sejf a trezor nie sú synonymá a neoznačujú to isté. To, ktorý budete potrebovať, závisí od parametrov, ktoré si vopred určíte.

V zásade platí, že sejf je určený na uloženie predmetov s nižšou hodnotou. Sú to konštrukčne jednoduchšie, jednoplášťové alebo dvojplášťové, schránky. Trezor je certifikovaný predmet, ktorého viacplášťová konštrukcia zabezpečí vyššiu ochranu. Podľa normy EN 1143-1 sa potom trezory zaraďujú do bezpečnostných tried S2 až V. Závisí teda od vašich požiadaviek, akú bezpečnosť vyžadujete. Sejfy, rovnako ako trezory, poznáme nábytkové a stenové.
 

Hrúbka stien a spôsob uzamykania

Dôležitým parametrom pri sejfoch a trezoroch je hrúbka stien. Je jedným z kľúčových faktorov, ktoré budete pri výbere toho svojho zvažovať. Pri sejfoch sa hrúbka pohybuje len okolo 3 mm, preto je vhodný na uloženie menšej sumy peňazí či na dokumenty. Aj tieto schránky však môžu byť  ohňovzdorné a vodotesné.

Naproti tomu trezory môžu mať hrúbku stien aj 12 mm, čo zaručí o poznanie lepšiu ochranu. Najmä keď uvážime, že niektoré modely majú hmotnosť cez 20 kg. Záleží potom od jeho budúceho obsahu, aké bude mať rozmery a či bude voľne stojaci alebo zabudovaný, napríklad v stene domu.

digitálny trezor vašekupóny.sk

 

Zamurovať sa odporúča trezor, ktorý obsahuje bankovky vyššej nominálnej hodnoty, drahé šperky, rodinné cennosti či informácie v podobe rôznych, dnes zväčša elektronických, nosičov. Nezabudnite, že žiadny trezor nemôže byť len voľne stojaci. Aj nábytkové trezory musia byť ukotvené o stenu alebo podlahu. Využívajú sa na to špeciálne oceľové alebo chemické kotvy. Špecifickou kategóriou sú trezory na zbrane. Tieto sú vo vnútri vybavené držiakmi na dlhé zbrane a poličkami napríklad na strelivo, olej, rukavice a podobne.

V neposlednom rade vás bude zaujímať tip uzamykania sejfu alebo trezoru. Zaujímavejšie je to pri trezoroch, ktoré môžu byť vybavené klasickým uzamykaním na kľúč, mechanickým alebo elektronickým zámkom (kódom), prípadne ich kombináciou. Výnimkou nie sú ani trezory, na ktorých otvorenie potrebujete odtlačok prsta. Iste, nie sú z najlacnejších. Poskytujú však spoľahlivejšiu ochranu pre zlodejmi.
 

Cena za bezpečnosť

Nezastupiteľnú úlohu pri výbere sejfu alebo trezoru má cena. Firma Rottner ponúka menšie sejfy od 200 €. Pri trezoroch veľmi záleží od bezpečnostnej triedy, do ktorej spadá. Napríklad za nábytkový trezor v triede II. zaplatíte od 1000 do 4000 €. Hodiť sa vám preto môžu rôzne zľavy, napríklad v podobe zľavových kupónov.