Toto sú najčastejšie triky realitných kancelárií. Na čo si dať pozor?

30.01.2019 Kristína Bývanie Zdielať
Toto sú najčastejšie triky realitných kancelárií. Na čo si dať pozor?

V každej oblasti podnikania sa nájdu poctiví i nepoctiví ľudia. Výnimkou nie sú ani realitní makléri či kancelárie. Viete, na čo by ste si mali dať pozor pri kúpe či predaji nehnuteľnosti?

Je to žiaľ tak. Niektorí realiťáci urobia všetko preto, aby získali svoju províziu. Často i za cenu nie veľmi poctivého konania. Medzi ich najčastejšie nepoctivé praktiky patria najmä tieto:
 

Keď nehnuteľnosť predávate

 
 
#1 Realiťák sa hrá na záujemcu
Keď zverejníte svoju nehnuteľnosť na predaj ako súkromný predajca, pripravte sa na to, že vás budú kontaktovať aj rôzni realitní makléri. Mnohí z nich sa možno budú hrať na potenciálneho záujemcu a až pri obhliadke vyjdú s pravdou von.
 
#2 Exkluzívne zastúpenie
Hoci znie toto spojenie luxusne, spravidla sa s ním spájajú výhody len pre samotnú realitku. Ako jediná vás môže pri predaji zastupovať. Ak sa jej však nehnuteľnosť predať nedarí, a urobíte tak sami alebo cez iného sprostredkovateľa, hrozí vám pokuta. A to aj vtedy, keď sa váš realitný agent o predaj nijako zvlášť nezaujíma.
 
#3 Neprimeraná cena
Pri predaji nehnuteľnosti môže byť ako neprimeraná cena vnímaná príliš nízka alebo príliš vysoká cena nehnuteľnosti. Ak realitný maklér ponúka vašu nehnuteľnosť za nízku cenu s tým, že ju časom navýši, u kupujúcich to spravidla neprejde. V konečnom dôsledku sa budete musieť uspokojiť s oveľa nižšou cenou, ako ste očakávali. Ak je naopak predajná cena príliš vysoká, často sa za tým skrýva len snaha o získanie exkluzívneho zastúpenia.
 
#4 Fiktívne ponuky
Ak predávate nehnuteľnosť, realitný maklér vám na začiatku môže ponúknuť niekoľko neexistujúcich ponúk záujemcov, ktoré sú spravidla oveľa nižšie ako reálna cena. Až po niekoľkých takýchto pokusoch vám predloží skutočnú ponuku, ktorá však nemusí byť taká vysoká, ako je vaše očakávanie, ale napriek tomu ju po predchádzajúcich nízkych ponukách ľahšie akceptujete.

triky realitnych kancelarii vasekupony_sk

 

Keď nehnuteľnosť kupujete

 
 
#1 Iný záujemca
Jeden z najčastejších nátlakových trikov realitiek. Absolvujete obhliadku, rozhodujete sa a realiťák vás atakuje s tým, že sa musíte rýchlo rozhodnúť. Na nehnuteľnosť totiž čakajú už ďalší záujemcovia. Títo však v skutočnosti nemusia byť skutoční, ale fiktívni.
 
#2 Provízia nad rámec ceny
Ak vážne uvažujete nad kúpou, preverte si, či je realitná provízia už zahrnutá v kúpnej cene. Nie je príjemné, ak sa o takomto zvýšení ceny dozviete až pri podpise zmluvy.
 
#3 Obnovovanie ponúk
Možno ste si všimli, že niektoré nehnuteľnosti z ponuky realitiek po niekoľkých mesiacoch zmiznú. Ide o nehnuteľnosti, ktoré sa nedarí predať. Realitná kancelária ich po krátkom období opäť zverejní na predaj, často so zmenenými fotografiami či popisom. Nikomu sa predsa nepredáva výhodne nehnuteľnosť, ktorá sa predáva dlho.
 
#4 Rôzne informácie o nehnuteľnosti
Ak tú istú nehnuteľnosť predáva viacero realitiek, často môžete v inzerátoch nájsť rôzne - zámerne zavádzajúce informácie. Týka sa to napríklad veku stavby, rozlohy a p. V niektorých inzerátoch môžete dokonca nájsť aj fotografie, ktoré sa nezhodujú s realitou - pochádzajú buď z inej nehnuteľnosti alebo sú retušované. Preverte si preto informácie priamo na mieste, prípadne aspoň v katastri nehnuteľností.
 
 


Ako nájsť poctivého realiťáka?

 
 
Žiaľ, ako klienti zatiaľ nemáme veľa možností, ako môžeme objektívnej posúdiť odbornosť či poctivosť realitnej kancelárie či makléra, ktorých nepoznáme. Obráťte sa preto na niekoho, na koho máte aspoň pozitívne odporúčania. Pýtajte sa kolegov, známych alebo Google. Aj tam predsa nájdete názory spokojných či nespokojných zákazníkov.
 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Chcete hypotéku? Bez tohto ju nedostanete