Podvody na internete - ako sa im vyhnúť a neprísť tak o peniaze?

muz-pocitac-lampa-platobna-karta

Populárne a pohodlné online nakupovanie so sebou prináša aj nebezpečenstvá, akými sú najrôznejšie podvody na internete. Vieš, ako spoznať overený e-shop?

Online nakupovanie z roka na rok vyhľadáva stále viac ľudí. Je to rýchly, nenáročný spôsob, ako si niečo kúpiť bez ohľadu na čas a miesto, kde sa práve nachádzaš. Jeho druhou a horšou stránkou sú čoraz častejšie internetové podvody.

Podvodníci majú mnohé praktiky, ako od používateľov internetu získať niečo, čo im nepatrí. Častými sú spomínané podvody pri online nakupovaní. Povieme ti, ako sa im vyhnúť a spoznať nedôveryhodný e-shop.

Potrebuješ tovar z radu elektroniky, vybavenia pre domácnosť či športových doplnkov? Otvor si e-shop AndreaShop a nakupuj kvalitné značkové produkty za prijateľné ceny.

muz-pocitac-nakup-na-internete
Autor: Thirdman (Pexels)

 

Kto nakupuje cez internet najviac?


Azda neexistuje človek, ktorý by si aspoň raz za život nekúpil niečo cez internet a nevyužil tak benefity, ktoré toto nakupovanie so sebou prináša.

Výskumná agentúra Market Vision realizovala prieskum zameraný na vývoj online nákupov na Slovensku za prvý štvrťrok 2022. Okrem iného z výsledkov vyplýva, že zo vzorky opýtaných respondentov je najpočetnejšou skupinou online nakupujúcich ľudí vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov.

Výnimkou medzi online nakupujúcimi však nie sú ani spotrebitelia vo veku nad 55 a 65 rokov. Môžeme to pripísať rastúcej digitálnej gramotnosti starších ľudí. Zároveň je potrebné povedať, že ide o tú najohrozenejšiu skupinu medzi online nakupujúcimi.

Z výskumu tiež vyplýva, že najviac nakupované boli produkty z kategórie módy, elektroniky, doplnkov do domácnosti a tiež knihy. Naopak, nákup liekov online bol skôr občasný.


Aké sú výhody online nakupovania?
 

__check

nákup je možné realizovať bez ohľadu na čas a miesto

__check

veľký výber e-shopov, slovenských aj zahraničných

__check

nákup bez nutnosti byť v dave ľudí

__check

komfortné nakupovanie

__check

možnosť jednoducho a rýchlo porovnať ceny

__check

dostupnosť niektorých zliav a produktov len online

__check

možnosť premyslieť si nákup a vrátiť sa k nemu neskôr

muz-zena-zapisnik-pocitac-platobna-karta
Autor: Antoni Shkraba (Pexels)

 

Ako na bezpečné online nákupy?


Odrádzajú ťa od nakupovania cez internet online podvody? Nezdávaj sa pohodlných nákupov, ale nauč sa rozoznávať, ktoré e-shopy sú tie bezpečné. Existuje niekoľko znakov, ktoré ti napovedia, že stránka nie je v poriadku a pre bezpečnosť svojich financií by si na nej nemal nakupovať.


Chceš pri online nákupoch ušetriť? Stiahni si Rozšírenie KUPLIO, s ktorým ušetríš v overených e-shopoch.

vase-kupony-rozsirenie-kuplio

 

Ako rozoznať podvodný e-shop?


Prvým znakom bezpečného nákupu cez internet je zabezpečená webová stránka. Spoznáš ju podľa toho, že URL začína „https“. Ak neobsahuje „s“ znamená to, že webová lokalita nie je zabezpečená a informácie môžu byť odcudzené. Bezpečnosť stránky udáva aj na zeleno svietiaci symbol zámku. Po kliknutí na tento symbol sa ti zobrazí informácia o platnosti certifikátu pre danú stránku.

Na stránke e-shopu by nemali chýbať obchodné podmienky. Podľa zákona musia obsahovať údaje o spoločnosti, adresu, kontakt, informácie o tovare, dodacie, reklamačné a záručné podmienky, podmienky odstúpenia od zmluvy, spôsob riešenia sporov či ochranu osobných údajov.

Zverejnené a ľahko vyhľadateľné na stránke musia byť aj informácie, ako je názov firmy, sídlo, fakturačné údaje, IČO, DIČkontaktné údaje. Základom každého webu je krátky profil spoločnosti.

zena-muz-pocitac-platobna-karta
Autor: Thirdman (Pexels)


Je samozrejmé, že pri online nákupe musíš zadať niekoľko informácií, ako sú tvoje kontaktné údaje (e-mail, telefón), dodacia adresa a platobné informácie, ak si vybral možnosť zaplatiť za tovar vopred. No ak ti e-shop neponúka možnosť zaplatiť za tovar inak ako kartou vopred, svoj nákup zváž. A to najmä pri menších e-shopoch, v ktorých nakupuješ prvý raz.

Žiada od teba e-shop pri nákupe informácie o tvojom bankom účte, číslo občianskeho preukazu alebo iné citlivé údaje? V nákupe nepokračuj.

Pri platbe neukladaj informácie o platobnej karte. Aj takáto jednoduchá vec ti pomôže s ochranou peňazí na účte.

__bulb
Platba kartou v zahraničí - na čo všetko si dávať pozor?

Chceš v zahraničí platiť kartou? Mal by si vedieť, aké poplatky si tvoja banka účtuje. A vieš, čo robiť, aby bola platba kartou v zahraničí bezpečná? Povieme ti to.

Ukazovateľom nedôveryhodnosti sú aj príliš nízke ceny pri veľkom počte produktov. Je otázne, či ide  o kvalitný tovar sľubovanej značky a to najmä vtedy, ak ide o menší a neznámy e-shop. Všímaj si jeho celkový vzhľad, výskyt gramatických chýb a kvalitu fotografií.

K overeniu pravosti a dôveryhodnosti webu ti takisto pomôžu aj recenzie a hodnotenia iných nakupujúcich na diskusných fórach, ale aj sociálne siete. Všímaj si spôsob komunikácie, interakcie so sledovateľmi a pravidelnosť príspevkov.

Nakupovať s registráciou alebo bez nej? Ak neplánuješ v e-shope nakupovať pravidelne, registrácia sa neodporúča z jednoduchého dôvodu – používatelia často zadávajú podobné prístupové heslá na viaceré stránky, čo môže viesť k zneužitiu. Ak sa chceš na stránke zaregistrovať, použi jedinečné prihlasovacie údaje.

Chceš vynoviť svoje bývanie moderným a funkčným nábytkom za prijateľnú cenu? Klikni na Möbelix a uži si výhodné nákupy.
 

pocitac-nakupne-tasky
Autor: Cup of Couple (Pexels)

 

Ako nahlásiť podvod cez internet?


Urobil si objednávku, vopred zaplatil a objednávka ti stále neprišla? A s predajcom sa nevieš nijako skontaktovať? Situáciu rieš, aj keby išlo o zanedbateľnú čiastku. Upozorníš tak ostatných kupujúcich a prípadne aj pomôžeš k zrušeniu existencie podvodného e-shopu.

V prvom rade kontaktuj banku so žiadosťou o tzv. chargeback transakcie – vrátenie peňazí späť. Čím skôr to urobíš, tým je pravdepodobnejšie, že tvojej požiadavke bude vedieť banka vyhovieť. Následne sa obráť na Slovenskú Obchodnú Inšpekciu a podaj podnet na vykonanie kontroly e-shopu.

No a na záver ti odporúčame sa o svoju skúsenosť podeliť formou recenzie. Ak si budú iní kupujúci hľadať informácie o danom e-shope, je pravdepodobné, že nájdu aj tvoju, ktorá im môže pomôcť pri rozhodovaní či z e-shopu nakupovať alebo nie.


Naša rada na záver? Ak je to možné, vždy uprednostni nákup z e-shopov, ktoré dobre poznáš alebo s nimi majú pozitívnu skúsenosť ľudia v tvojom okolí.

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.