Jarné upratovanie ako tradícia bez ťažkostí

zena upratuje domacnost

Okrem typických sviatkov, ktoré budeme oslavovať o pár dní, k nám prichádza aj tá nepríjemnejšia časť roka – jarné upratovanie. Máte túto nemilú povinnosť pred sebou alebo je váš dom krištáľovo čistý?

 

Veľa ľudí ale nevie, ako túto činnosť vykonávať maximálne produktívne. Preto vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako na to. Začnite tým, že si zadovážite všetky potrebné čistiace prostriedky. Ako ale nakúpiť viac za menej? Využite zľavové kupóny na drogériu.

Ak máte všetko potrebné nakúpené, je čas na perfektné plánovanie.

 

Rozvrhnite si čas

 

Systematickí ľudia majú radi vo všetkom poriadok a plánujú si každú minútu svojho života. Zdá sa vám to zbytočné? Ak si budete všetko zapisovať, alebo aspoň v mysli organizovať váš bežný deň, rozhodne na nič nezabudnete.

Veľké jarné upratovanie si vyžaduje dokonalý time management. Keďže vás čaká veľké množstvo práce, je dôležité, aby ste si adekvátne rozvrhli svoj čas. Musíte toho totiž stihnúť veľmi veľa. Je tak samozrejmé, že sa vám to nechce spraviť všetko naraz.

Hovorí sa: „Pomaly ďalej zájdeš.“ Skúste si napríklad rozvrhnúť jednotlivé miestnosti podľa dní v týždni. V pondelok dôkladne upracte kuchyňu, v utorok kúpeľňu, v stredu obývačku, v štvrtok spálňu, v piatok umyte všetky okná a v sobotu utrite prach a povysávajte.

Neberte to ako povinnosť

 

V prípade, že si to všetko necháte na jeden deň, je samozrejmé, že sa vám nebude chcieť. Hoci to budete mať rýchlo za sebou, značne vás to vyčerpá. Celý týždeň chodíte do práce a nemáte deň voľna. Nechcete si predsa zbytočne premárniť aj víkend.

Keď sa vám nechce, povedzte si, prečo to robíte. Jedným z dôvodom môže byť to, že po uprataní celej domácnosti sa vám bude lepšie „dýchať“. Vo vlastnom sa tak budete cítiť omnoho lepšie, a navyše budete na seba hrdí.

Netreba to preto brať ako povinnosť, ale niečo, po čom sa cítite lepšie. Presne tak to funguje napríklad aj s cvičením. Keď idete do posilňovne, nie ste práve nadšení, no po odchode ste šťastní.

Pustite si hudbu

 

Skúsili ste si niekedy pri nie veľmi obľúbenej činnosti zapnúť príjemnú relaxačnú hudbu? Nemyslíme však televíziu. Tá by vás mohla zbytočne rozptyľovať a nestihli by ste to ani za dva týždne.

Hudba je však fantastickým spôsobom, ako sa popri upratovaní uvoľniť. Zlepší vám náladu a práca vám pôjde od ruky. Nebudete to brať ako povinnosť, ale zábavu.

Naše tipy svedčia o tom, že upratovanie môže byť nielen prospešné, ale aj zábavné a dokážete sa pri ňom odreagovať. Pomocou nich sa z neho nestane zaužívaný stereotyp, ale činnosť, na ktorú sa budete tešiť. Nič sa totiž nevyrovná dobrému pocitu a spokojnosti z dobre vykonanej práce.

Chcete si prečítať viac? Prečítajte si náš ďalší zaujímavý článok o povinnostiach spojených s bežnými prácami v domácnosti: