Dopriali ste si? Ukážeme vám, ako schudnúť po Vianociach

cvičenie

Chcete schudnúť prebytočné kilá po sviatkoch? Drastické diéty ani hladovky z dlhodobého hľadiska nefungujú. Poďme sa pozrieť na to, čo skutočne zaberá.

Aj vy ste si dali tento rok predsavzatie? A darí sa vám ich plniť alebo ste na nich už zabudli? Pokiaľ ste cez sviatky nejaké to kilečko, dve, tri, nabrali, ukážeme vám, ako s nimi hravo zatočíte. Nie, nebojte sa, nemusíte kvôli tomu vstávať o 5:00 ráno, sprchovať sa studenou vodou či celé dni hladovať. Poďme sa na to pozrieť.

 
Strava je základ
Áno, nepovieme vám nič nové, základom je strava. Nie nebojte sa, nemusíte sa vôbec postiť, či dokonca hladovať. Základom sú menšie porcie, ktoré si budete dávkovať 5x denne. Prejedanie nás totiž vyčerpáva a spomaľuje metabolizmus, dôsledkom čoho sa neraz cítime malátni a bez energie. V prípade, že do jedálnička vnesiete pravidelnosť, telo si energiu z jedla distribuuje podľa vlastnej potreby a tým pádom nemá tendenciu si jej prebytky ukladať vo forme tukov. Je preto lepšie stravovať sa 5x denne v pofobe menších dávok ako len 2x a výdatne.  
 
Zdravé stravovanie pritom neznamená jesť len netučné mäso či zeleninu. Dôležitá je aj samotná príprava jedla. Jedlo nemusíte len piecť či vysmážať. Výborne chutí aj pripravené na pare v parnom hrnci. Podobne je na tom aj ryža, ktorú nemusíte pripravovať len na oleji či masti. Vyskúšajte jej zdravú verziu v ryžovari a uvidíte, že si pochutnáte rovnako dobre. Takto pripravená ryža bude voňavá, rovnako nadýchaná a dokonca oveľa zdravšia. Nezabúdajte samozrejme ani na zeleninu. Tej by malo byť na taneri čo najviac. 

Náš tip: Chcete začať žiť zdravšie, no nechcete utratiť veľa peňazí? Prezrite si  našu sekciu Zľavové kupóny na kuchynské potreby a poprezerajte si, čo všetko sa vám oplatí kúpiť.
 
Keď už sme pri stravovaní, nesmieme zabudnúť ani na pitný režim. Ten je mimoriadne dôležitý. Vieme o tom všetci, no iba málokto ho aj dodržiava. Pravidelný pitný režim a zdravšia strava sa totiž hravo postarajú o to, že ručička na váhe pôjde dole aj sama. Za deň by ste mali vypiť približne dva litre vody, čo predstavuje 10 dvojdecových pohárov. Pozor, aj tu však platí rovnaká zása ako pri jedení. Piť by ste nemali nárazovo, ale skôr postupne počas celého dňa. Rozdeliť si to môžete napríklad takto:
 
- 6:00 - 3 dcl vody
- 7:00 - raňajky
- 8:00 - 2 dcl vody
- 9:00 - 2 dcl vody
- 10:00 - desiata
- 11:00 - 2 dcl vody
- 12:00 - 2 dcl vody
- 13:00 - obed
- 14:00 - 2 dcl vody
- 15:00 - 2 dcl vody
- 16:00 - 2 dcl vody
- 17:00 - olovrant
- 18:00 - 2 dcl vody
- 19:00 - večera
- 20:00 - 2 dcl vody
- 21:00 - 1 dcl vody
 

Dostatok spánku

Vedeli ste, že aj spánkom sa dá schudnúť? Presne tak. Kvalitný spánok je totiž mimoriadne dôležitý na ceste k dosiahnutiu svojich cieľov. Spánok nám totiž pomáha načerpať nové sily, aby sme na nasledujíci deň zvládli všetko, čo sme si zaumienili. Už jeden deň bez spánku má negatívny vplyn na náš zrak, pamäť a samozrejme aj schopnosť sa rozhodovať.  
 
Pohyb je kľúčový

Áno, nepovieme vám nič nové. Bez pohybu to jednoducho nepôjde. Dobrou správou je, že nemusíte tráviť v posilke celé hodiny. Dokonca tam nemusíte ísť vôbec. Zo začiatku vám postačí aj 30 minút rýchlej chôdze, beh či posilňovanie s vlastnou váhou. Na internete nájdete množstvo aplikácii, ktoré vám na vašej ceste za vysnívanou postavou určite pomôžu.