Ako zálohovať dáta

záloha dát

Zálohujete si svoje dáta? Mali by ste. Nikdy neviete, kedy o ne môžete prísť. Ukážeme vám, ako na to.

Prečo zálohovať?

Hoci žijeme v dobe, kedy je kapacita pevných diskov obrovská, žiaden z nás sa občas nevyhne zálohovaniu údajov. Dôvod je prostý. Pevný disk vo vašom stolnom počítači či notebooku sa môže zo dňa na deň zničiť, a vy tak môžete prísť zo dňa na deň o všetko. Proces zálohovania našťastie nie je ničím zložitým a my vám ukážeme zopár spôsobov, vďaka ktorým určite nič nestratíte. Zálohovať môžete pomocou:

 
✓ Externého disku
✓ NASu
✓ Cloudu

Zálohovanie dát na externý disk
Zálohovanie dát na pevný disk patrí azda medzi najstaršie metódy akými si viete svoje dáta pred prípadnou strátou uchrániť. Externý disk si viete zakúpiť v špecializovaných predajniach a viete si naň ukladať všetko od fotiek a videí až po filmy, hudbu či dôležité dokumenty. Ku počítaču si ho pripojíte pomocou USB a následne všetko potrebné prekopírujete. Externý disk následne môžete odpojiť a uschovať. V prípade, že si potrebujete zálohovať len menšie množstvo dát, postačí vám aj samotný USB kľúč.

Zálohovanie dát do NAS
O niečo pohodlnejší spôsob zálohovania dát možno považovať sieťový serves NAS. Jeho obsluhu zvládne aj amatér. Ako to funguje? NAS je ideálny najmä v prípade, ak sa vo vašej domácnosti nachádzajú minimálne dva počítače, čo teda v dnešnej dobe nie je žiaden problém. Tento server funguje na spôsob malého počítača so zdialenými pevnými diskami, vďaka čomu je zdieľanie dát velmi jednoduché.  Výhoda je tá, že v prípade, že jeden z vašich počítačov skolabuje, dáta zostanú uchované v tom druhom. K sieti je pripojený nonstop a viete tak zálohovať niele pc, ale aj tablety či mobilné telefóny. 
 
 
Zálohovanie dát do cloudu
V prípade, že máte nonstop prístup k internetu, ideálnym riešením je práve cloudové úložisko. Využiť môžete napríklad Dropbox, Google disk či One Drive, výber je len na vás. Svoje dáta vďaka týmto službám môžete zálohovať kdekoľvek, kde máte prístup na internet a rovnako sa k nim aj dostanete. Stačí, keď si ich stiahnete do svojho noteboku či mobilu, vytvoríte si konto a necháte prácu robiť za vás.