Závesy, žalúzie alebo rolety - čo dať na okná?

21.05.2018 Kristína Bývanie Zdielať
Závesy, žalúzie alebo rolety - čo dať na okná?

Zvažujete, či dať na svoje okná závesy, žalúzie alebo rolety? Každý typ tieniacej techniky má svoje výhody i nevýhody. Aké? Čítajte na blogu a získajte aj top zľavy.

 


Závesy, žalúzie či rolety dodávajú miestnosti jemnosť, chránia vaše súkromie a môžete prostredníctvom nich regulovať svetlo. Tieto funkcie spĺňajú spravidla všetky z nich. Ako si však vybrať ten správny typ tieniacej techniky práve pre váš príbytok?
 

Čo by ste pri výbere mali zvážiť?
 

 Požiadavky na súkromie. Koľko súkromia požadujete od zatienenia okien? Zvážte, či potrebujete maximálne súkromie, a teda aj maximálne krytie okien. Alebo chcete zachovať maximálny možný výhľad a o súkromie vám vôbec nejde? S týmito požiadavkami úzko súvisí aj to, koľko svetla môže preniknúť do miestnosti.

 Frekvencia použitia. Niektoré typy tieniacej techniky sú skôr dekoratívne, zatiaľ čo iné sú určené skôr na každodenné použitie.  

 Rozpočet. Typ tieniacej techniky a použitý materiál ovplyvnia výšku nákladov. Stanovte si teda rozpočet, ktorý si môžete dovoliť minúť. Ak chcete ušetriť, neváhajte využiť top zľavy na bytový textil. Blancheporte zľavový kód alebo Bella Rose zľavový kupón predsa vždy poteší, no nie?

 Celkový vzhľad vášho interiéru. Myslite na to, že tieniaca technika dokáže mimoriadne zmeniť vzhľad interiéru a dať mu výnimočnú pečať. Berte teda do úvahy celkovú atmosféru vášho príbytku - je skôr klasický, moderný alebo vintage?

zľavy na bytový textil vašekupóny.sk

Závesy a záclony


Zútulniť váš domov pomôže už obyčajná biela záclona. Vybrať si však môžete z nekonečného množstva látok rôznych farieb a vzorov. Cena záclon je spravidla nízka a jednoducho sa udržiavajú, stačí ich vyprať v práčke. Ich nevýhodou je však to, že sa v nich usadzuje prach a ak zakrývajú radiátory, dochádza tým k nemalým stratám tepla. Podľa dizajnérov sa záclony navyše hodia skôr do klasických interiérov ako do moderných príbytkov.

Podobné výhody, ale i nevýhody ako záclony, majú závesy. Závesy ušité z ťažkých nepriehľadných látok vám umožní maximálne zatienenie miestnosti. V prípade závesov ide spravidla o ekonomické dizajnové riešenie a ak vás časom omrzí, vašu peňaženku prípadná zmena nebude až tak mrzieť.


Žalúzie


Jednou z najrozšírenejších možností pre vaše okná sú klasické žalúzie. Obľúbené sú najmä vďaka svojej všestrannosti. V súčasnosti vytláčajú záclony v bytoch najmä hliníkové horizontálne žalúzie. Dokonale chránia súkromie, sú k dispozícii v rôznych farebných variáciách a sú tiež pomerne cenovo dostupné. Na druhej strane však hliníkové žalúzie vôbec nechránia pred teplom, naopak, v lete dokonca teplo sálajú. Ak máte radi svetlo, dostatok súkromia a zároveň aj dostatok svetla vám zabezpečia vertikálne žalúzie.


Rolety


Rolety sa vyrábajú z rôznych materiálov, v stovkách farieb a vzorov. Niektoré z nich môžete dokonca prať aj v práčke. Majú jednoduchý mechanizmus, preto sú výbornou voľbou pre každodenné použitie. Niektoré materiály však nemusia chrániť dobre pred slnečným žiarením, prípadne sa na nich usadzuje prach.
 

viac o zľavách vašekupóny.sk