Nevyhnutná turistická výbava pre každého začiatočníka

08.01.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Nevyhnutná turistická výbava pre každého začiatočníka

Ste turista-začiatočník a neviete, čo si vziať na svoju prvú túru? Poradíme vám, čo by ste si mali nakúpiť a poradíme vám aj to, ako pri tom ušetriť.


Máte radi prírodu a chceli by ste ju ísť obdivovať zblízka? Čo by vám na žiadnej turistike v batohu určite nemalo chýbať?
 


Správna obuv

Kto aspoň raz prešiel les v teniskách alebo vychádzkovej obuvi, vie, že vhodné topánky sú alfa a omega celej výbavy. Ak sa chystáte na serióznejšiu turistiku a budete chodiť niekoľko hodín či dní, prvá investícia by mala smerovať do kvalitných topánok. V špeciálnej turistickej obuvi bude každý váš krok stabilnejší a istejší. Je to teda investícia do zdravia a bezpečia. Ako to však už býva, za dobré sa platí a ani v tomto prípade to nebude malý výdavok. Pripravte si minimálne 100 - 150 €. Práve tu sa vám zíde pomoc napríklad v podobe zľavové kupóny na turistickú výbavu.
 

Čo ešte na seba

Šaty robia človeka. A ešte ako. Zvlášť v prírode, kde číhajú najmä nástrahy počasia, je dobré byť čím najlepšie vybavený. Správna bunda či nohavice vám môžu zachrániť zdravie, niekedy aj život. V prvom rade sa zamerajte na nepremokavé materiály a kvalitné zapínanie. V daždi nič nenamrzí viac ako pokazený zips. Jedna z najlepších rád, aké môžete dostať, je „plus jeden“. Znamená to vziať si navyše minimálne jedny ponožky a tričko. V teplom počasí kvôli prepoteniu, v chladnejšom období ako vrstvu naviac, ktorá zahreje. Nevhodnými materiálmi sú v tomto prípade džínsovina a bavlna. Všetko, čo budete mať na sebe, musí byť vždy maximálne pohodlné. V lete nezabudnite slnečné okuliare, pokrývku hlavy, opaľovací krém, prípadne repelent. V zime pri balení myslite na rukavice, teplú čiapku, sveter a termoprádlo navyše.
 

Výbava pre žalúdok

Človek samozrejme nie je sýty len krásnymi výhľadmi a scenériami. Množstvo jedla a vody treba prispôsobiť ročnému obdobiu a dĺžke výletu. Netreba zdôrazňovať, že v lete vypotíte podstatne viac tekutín, a preto ich treba aj viac dopĺňať. Plastové fľaše síce nie sú najekologickejšie, majú však výhodu, že vážia len toľko, koľko v nich máte vody. V zime zase oceníte teplý čaj v termoske.

V otázke proviantu myslite na to, že vhodnejšie sú suchšie trvanlivejšie potraviny, ktoré nepodliehajú skaze. Najmä pri vyšších teplotách. Zároveň sa zamerajte na nutrične bohaté jedlo plné proteínov, cukrov a tukov, ktoré vám dodajú viac energie. Napríklad orechy, jablká, banány či chlieb. Praktické je rozdeliť jedlo na viacero balíčkov zabalených zvlášť.
 

Turistická výbava | Vašekupóny.sk

Náš tip: Vreckový nôž je kamarát, ktorého v divočine ako by ste našli. Určite ho nenechajte doma.

Pri balení majte na pamäti, že každá vec niečo váži a pridáva na výslednej hmotnosti batohu, ktorý budete po celý čas niesť na chrbte. Čo si však určite vezmite, je váš smartphone. Poslúži nielen na prehrávanie hudby, ale aj ako kompas, mapa či krokomer. Stiahnite si mapy do zariadenia a používajte ich offline. Uprostred lesa budete signál naháňať márne.