Nekupuj každý rok nové: Správna starostlivosť o kožené topánky

muz-utieranie-topanok-stolik

Máš doma kvalitné kožené topánky? Iste súhlasíš, že pohodlnejší pár obuvi neexistuje. Predĺž ich životnosť správnou starostlivosťou. Povieme ti, ako na to.

Súčasťou každej skrinky na topánky by mali byť tie z kože. Minimálne jeden univerzálny pár, ľahko kombinovateľný k rôznym druhom oblečenia, oceníš v nejeden deň.

Už si do nich investoval? Teraz musíš venovať čas ich dôkladnej a pravidelnej starostlivosti, aby ti vydržali čo najdlhšie a zachoval si ich kvalitu. Zisti, ako ošetrovať kožené topánky.

Pozri si sekciu pánskych kožených topánok v e-shope CCC a vyber si do svojej zbierky ďalší pár za super cenu. Pre členov klubu majú teraz dokonca 20 % zľavu.

kozene-topanky
Autor: Maksim Goncharenok (Pexels)

 

Prečo si kúpiť kožené topánky a kde majú práve najlepšie zľavy?


Koža ako prírodný materiál vyniká svojou pevnosťou a odolnosťou pred vonkajšími vplyvmi alebo zničením. Topánky z nej sú pohodlné na nosenie a mimoriadne štýlové a pri vhodnej starostlivosti vydržia niekoľko rokov. Navyše, každý pár možno považovať za originálny vďaka jedinečným farbám a vzorom kože. Jednoducho, kožené topánky sú skutočne prvotriednou obuvou, ktorú by si mal dopriať svojim nohám.

Je lepšia prírodná koža alebo ekologická? Na výrobu pravých kožených produktov sa používa hovädzia koža, ktorá sa čistí, brúsi a následne konzervuje. Každým procesom sa vytvára jej špecifická štruktúra a vôňa. No na trhu sú dostupné aj produkty z ekologickej kože, teda syntetického materiálu. Vznikajú tak, že sa polyester pokryje polyvinylchloridom, teda PVC.

Za produkty vyrobené z prírodnej kože si priplatíš v porovnaní s tými z ekologickej. Takisto máš menší výber farebných prevedení.

Ale ako je to s odolnosťou? Jednoznačne vyhrávajú produkty z prírodnej kože. Materiál je hrubší a pevnejší, čo sa odráža na dlhšej životnosti. Ak si ich kúpiš, môžeš si byť istý, že ti pri dobrej starostlivosti vydržia množstvo sezón v perfektnom stave.

Vyhodil si veľa starých topánok, ktoré už neplnili svoj účel? Doplň svoju skrinku na topánky o nové modely a ušetri peniaze vďaka kupónom. Tie najzaujímavejšie pre teba vyberáme nižšie.


Vieš, ako spoznáš kvalitné kožené topánky? Vyberaj si šité pred lepenými modelmi a zohľadni aj cenu. Príliš nízka nemusí byť zárukou prezentovanej kvality. Samozrejme, všímaj si aj značku a obchod. Jedným z overených e-shopov na nákup značkovej a kvalitnej dámskej koženej obuvi je Answear. Mrkni na ich širokú ponuku, určite ťa niečo zaujme.
 

muz-obuvanie-kozene-topanky
Autor: The Lazy Artist Gallery (Pexels)

 

Ako vyčistiť kožené topánky?


Úplne prvým krokom po kúpe kožených topánok by mala byť impregnácia. Je to nanesenie špeciálnych prípravkov na celý povrch topánok. Týmto spôsobom sa zvyšuje ich odolnosť pred poškodením z vonkajších vplyvov.

V prípade kožených topánok sú najvhodnejšími prípravkami krém, vosk alebo tuk. Aké prípravky použiť v prípade iných druhov materiálu sa dozvieš v našom článku, ako impregnovať topánky.

Impregnáciu je potrebné opakovať, odporúčaný interval je jedenkrát za mesiac. No v prípade zlého počasia aj každý týždeň. Ak to neurobíš, znížiš životnosť topánok a vplyvom počasia sa môže povrch kožených topánok znehodnotiť.

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

3 tipy pri domácej impregnácii topánok
 

__check

topánky očisti od hrubých nečistôt jemnou kefkou

__check

vyber vhodné prípravky podľa typu kože

__check

pred nanesením prípravkou na topánky ho vyskúšaj na malej časti

pripravky-cistenie-kozenych-topanok
Autor: Lina Verovaya (Unsplash)

 

Nasleduje samotné čistenie kožených topánok. To je potrebné robiť v pravidelnejších intervaloch, a to vždy, keď sú topánky nejakým spôsobom znečistené. Ak budeš čistenie topánok odkladať, nečistoty vsiaknu hlbšie do vlákien a ich odstránenie ti bude trvať dlhšie.

Na čistenie kožených topánok je najvhodnejšie použiť na to určené špeciálne prípravky. Na topánky ich nanášaj približne jedenkrát za dva týždne. Pred ich nanesením topánky očisti jemnou kefkou. Na následné preleštenie použi mäkkú handričku, najlepšie flanelovú. Ak teraz rozmýšľaš, kde nájdeš najlepšie produkty starostlivosti o obuv, rozhodne odporúčame e-shop Mall.

Vyskúšať môžeš aj domáci „recept“ čistenia kožených topánok. Postupovali podľa neho staršie generácie, ktoré ešte nemali k dispozícii toľko špeciálnych produktov, ako my. Topánky najskôr očisti od veľkých nečistôt a následne ich utri handričkou namočenou v mydlovej vode. Daj pozor, aby si ju dobre vyžmýkal. Potom ich utri druhou handričkou namočenou v čistej vode. Opäť si daj záležať, aby bola čo najmenej vlhká. Dbaj na to, aby na topánkach nezostala mydlová voda ani nečistoty.
 

muz-kefka-cistenie-topanok
Autor: Kelly (Pexels)


Čistenie topánok zvnútra


Aj keď je starostlivosť o topánky najdôležitejšia z vonkajšej strany, nezabúdaj ani na vnútro topánky. Na dezinfikovanie použi antibakteriálny sprej. Aplikovať môžeš aj sprej proti zápachu.

Po každom nosení nechaj topánky na vetranom mieste a ak je to možné, nenos jeden pár každý deň.

 

Kožené topánky do každého počasia



Možno ti napadla otázka, či sú kožené topánky vhodné do každého počasia. Naša odpoveď je: áno. V teplých mesiacoch majú podobu šľapiek, sandálov či tenisiek; v tých zimných sú to zateplené tenisky či teplé topánky určené do chladného zimného počasia. Aktuálne sú mimoriadne trendy vysoké dámske čižmypre pánov poltopánky určené na dni s premenlivým počasím.
 

clenkove-kozene-topanky
Autor: Giày Da Tino (Pexels)

 

Odrádza ťa od kúpy kožených topánok potrebná starostlivosť? Aj keď môže byť trochu nepohodlná a časovo náročná, za tak pohodlný a kvalitný kúsok obuvi rozhodne stojí. Navyše, kúpou jedných kvalitných kožených topánok zo sekcie lacnej obuvi ušetríš viac peňazí, ako keby si si každú sezónu kupoval nové, menej kvalitné topánky.

 

Stiahni si Rozšírenie KUPLIO a užívaj si výhodnejšie nakupovanie.

rozsirenie-kuplio