Máte terasu či balkón? Vytvorte si svoju vlastnú malú oázu

14.06.2021 Kristína Bývanie Zdielať
Máte terasu či balkón? Vytvorte si svoju vlastnú malú oázu

Balkón, lodžia, terasa, alebo záhrada pri dome sa môžu stať vaším obľúbeným miestom počas jarných dní a letných večerov. Stačí zapojiť fantáziu a urobiť niekoľko úprav, ktoré vyčarujú tú správnu atmosféru. Nechajte sa inšpirovať!

Príjemná klíma

 

Každá terasa alebo balkón sú trochu iné a aj náš pocit z nich sa môže líšiť. Množstvo svetla, slnečných lúčov, ale aj hlučnosť okolia, výhľad a ďalšie aspekty tu vytvárajú akúsi klímu. Skúste sa preto zamyslieť, ako je to s vaším balkónom. Čo vám vyhovuje a čo vám, naopak, vadí?

 

» Nedostatok svetla: tento problém je častý pri lodžiách a pri zasklených balkónoch. Aj priestory, ktoré sú z väčšej časti zastreté stromami či múrmi okolitých budov zvyknú byť tmavé. Pomôcť môže výmena plného zábradlia za také, ktoré prepúšťa viac svetla alebo ostrihanie zelených porastov. Niekedy sa však zmena urobiť nedá. V takom prípade vyskúšajte balkón opticky presvetliť: použiť biely náter na steny, prípadne jasnožltý, ktorý ho „zaleje slnkom“. Použite dekoračné svetielka, ktoré vytvoria skvostnú atmosféru. Kvalitné silnejšie osvetlenie zase oceníte počas podvečerného čítania obľúbenej knihy.

 

» Slnečná záplava: opakom nedostatku svetla môže byť pražiace slnko. V horúcich letných dňoch sa tak cítite ako na grile a nie ako v príjemnej zelenej oáze. Čo s tým? Určite siahnite po tienidle. Možností je niekoľko: markíza, slnečná clona, slnečník, paraván, na záhradu môžete využiť altánok. Pomôžu aj rastliny, ktoré vytvoria chládok a príjemnejšiu klímu.

 

» Nepekný výhľad: tento problém sa dá ovplyvniť len ťažko. Ale nezúfajte – je tu niekoľko možností, ktoré môžete vyskúšať. Záhradný paravan, prírodné tienidlo na zábradlie alebo stenu a rôzne dekorácie, napríklad aj závesné, vyčarujú z vášho balkóna úplne iný priestor. A opäť rastliny všetkých druhov, veľkostí, zavesené v kvetináči na zábradlí, visiace zo stropu, popínavé... Možností je neúrekom.

 

Záhradný nábytok

 

Ak práve vyberáte nábytok na balkón, terasu alebo záhradu, dajte si záležať. Malo by sa vám na ňom sedieť (prípadne ležať) naozaj pohodlne. Konkrétny typ nábytku zvoľte podľa toho, na čo vám bude najviac slúžiť. Plánujete vonku pracovať či študovať? Ak si potrebujete pred seba položiť notebook, rozložiť knihy a poznámky, ideálny bude stolík vo výške kuchynského stola a k nemu stoličky alebo ľahko posuvné vyššie kresielka.

 

Ak ku vám často chodia priatelia, myslite na dostatok priestoru na sedenie. Obľúbené sú zostavy z ratanu alebo umelého ratanu, ale aj doma vyrobené sedenie z paliet. K nemu sa hodí nižší stôl, prípadne niekoľko menších stolíkov na nápoje a občerstvenie.

Túžite po niečom viac relaxačnom? Záhradná hojdačka, „vajíčko“ alebo rovno hojdacia sieť vás vďaka jemnému pohojdávaniu v mysli prenesie do raja, na piesočnatú pláž medzi palmy. Skvelý oddych si užijete aj na lehátku či v outdoorovom sedacom vaku.

 

Chcete sa poobzerať po novom záhradnom nábytku a ďalšom vybavení? Nakúpte v eshope Merkurymarket.sk najvýhodnejšie vďaka zľavovým kupónom!

 

Zelená oáza

 

Opäť sme pri rastlinách, ktoré sme už párkrát v tomto článku spomenuli. Ale naozaj zaslúžene. Zeleň dokáže do každého priestoru priniesť pocit sviežosti,  spätosti s prírodou a navodiť relaxačnú atmosféru. Rozkvitnuté kvety zase potešia oko a oživia aj fádne kovové konštrukcie a sivé steny. No a ak si vypestujete niečo, čo budete môcť zjesť, potešíte aj vaše chuťové poháriky.

Ten správny šmrnc dosiahnete, ak siahnete po zaujímavých kvetináčoch alebo netradičných riešeniach. Bylinky zasadené v truhlíkoch môžete uložiť do drevenej palety či do stojanov navŕtaných na stene. Krásne vyzerajú aj kovové ozdobné stojany na kvety. Popínavé rastliny a kvety pekne vyniknú v závesných kvetináčoch.

 

Dekorácie

 

Už nám ostáva iba posledný krok – balkón alebo terasu pekne ozdobiť. Niekoľko zaujímavých detailov priestor zútulní a dodá mu šmrnc, ale aj osobitosť. Vyberte si teda také dekorácie a doplnky, ktoré vás vystihujú a ktoré korešpondujú s náladou, ktorú tu chcete vytvoriť. Nemusíte to s ich množstvom vôbec preháňať, ani sa nemusíte hneď vybrať na nákupy. Určite niečo nájdete aj doma. Použiť môžete svetielka určené na vonkajšie použitie, svietniky, sviečky, ozdobné kvetináče, drevené či kovové sochy. Pekne vyzerajú aj ozdobné podsedáky a niekoľko farebných vankúšov. Malá žblnkajúca fontána je skvelou záhradnou dekoráciou a zároveň meditačným prvkom.  

 

Najkrajšie dekorácie pre vašu balkónovú oázu nájdete v eshope 4home.sk. A vďaka zľavovým kupónom ich môžete získať za najvýhodnejšie ceny!