Je nakupovanie v nedeľu hriech? Aj to online?

04.09.2017 Kristína Nakupovanie Zdielať
Je nakupovanie v nedeľu hriech? Aj to online?

Čo si myslíte o nedeľnom nakupovaní? Je to hriech? A čo online nakupovanie? Aký názor má na to cirkev a sociológovia? Prečítajte si na blogu Vašekupóny.sk.


Problematika nedeľného nakupovania je známou a často rozoberanou témou aj na Slovensku. V krajine s vysokým zastúpením veriacich ľudí (viac ako 70 % kresťanov) sa zdá prirodzené riešiť túto otázku najmä z náboženského hľadiska.

 

Cirkev vs. realita

Všeobecný postoj katolíckej cirkvi k nedeľnému nakupovaniu je jasný. Podľa cirkvi sú nedele jednou z mála príležitostí, kedy môžu rodiny tráviť čas spolu. Mnohí kňazi a duchovní preto označujú nakupovanie v nedeľu za hriech a vyzývajú svojich farníkov k pokániu. V nedeľu by sme sa podľa nich mali venovať iným činnostiam ako prechádzkam po nákupných centrách alebo nakupovaniu na rôznych e-shopoch.

Tradícia sláviť nedeľu vychádza z pamiatky na Ježišove zmŕtvychvstanie, ktoré sa uskutočnilo na tretí deň (v nedeľu) od jeho smrti. Väčšinou si na to však spomenú len tí ortodoxnejší veriaci a nedeľným nákupom sa z princípu vyhnú. Podobný postoj ako cirkev majú aj predstavitelia sociológie. Katolícky sociológ Luca Diotallevi, s ktorým sa o sociálnych otázkach radia talianski biskupi, rovnako tvrdí, že „Nedeľa má nielen sociálnu hodnotu, ale aj teologickú. Človek potrebuje mať jeden svätý deň.“

nakupovanie online Vašekupóny.sk

Otázka nedeľného nakupovania je tak veľmi úzko spätá aj s pracovaním v nedeľu. Na tomto mieste sa ponúka otázka, či by obchody museli byť otvorené, keby ľudia dodržiavali Desatoro božích prikázaní. Už v nich sa totiž píše: „Spomni, aby si deň sviatočný svätil.“ Už ako deti nás učili, že to znamená pravidelnú účasť na nedeľnej bohoslužbe. Nemalo by však zostať len pri tom. Sviatočný deň (t.j. aj každú nedeľu) by sme podľa cirkvi mali zasvätiť zaslúženému oddychu a vyhnúť sa ťažkej práci. Jednoducho máme nasledovať príklad Boha, ktorý šesť dní pracoval a na siedmy odpočíval. Obchodníci a predavači si predsa tiež zaslúžia oddych, a teda by (de facto podľa Biblie) všetky obchodné prevádzky mali byť zatvorené. My ostatní by sme zároveň boli zbavení pokušenia ísť nakupovať. Ustali by pritom aj naliehavé varovania sociológov, ktorí tvrdia, že pracujúci rodičia často nechcene spôsobujú rozpad rodiny, ktorá je základnou jednotkou spoločnosti.

 

Koľko ľudí, toľko názorov

Bolo by však zatvorenie obchodov fér voči tým, ktorí vykonávajú iné povolanie a pracovať v nedeľu jednoducho musia? Napríklad lekári, požiarnici, pracovníci v doprave a podobne? A nevyhovuje mnohým práve práca v nedeľu a vo sviatok kvôli lepšiemu ohodnoteniu? Platí, že koľko ľudí, toľko rôznych názorov.

Jedno je však isté. Je rozdiel medzi nakupovaním za účelom výmeny šatníka a napríklad nákupom liekov alebo základných potravín potrebných na prežitie. Tu sa potom dá uplatniť známe heslo, že  „výnimka potvrdzuje pravidlo“.