Tajomstvo dokonalej vianočnej výzdoby

vianočná výzdoba

Predĺžte si radosť z Vianoc a vyzdobte si svoj domov už teraz. Aké sú tento rok trendy vo vianočnej výzdobe a kde zoženiete najkrajšie dekorácie, ozdoby či vianočné osvetlenie?

Tieto Vianoce si na svoje prídu nielen vyznávači minimalizmu, ale aj zástancovia bohatej vianočnej výzdoby. Viaceré súčasné trendy hlásajú návrat k prírodným materiálom, neutrálnym farbám a minimu ozdôb. Milovníkov tradičných Vianoc však určite poteší, že ruka v ruke s  minimalizmom kráča tento rok aj bohaté zdobenie a klasické vianočné farby, ako sú červená a zlatá.

 

Návrat k prírode

 

Prírodné vianočné dekorácie sú veľkým hitom aj tento rok. Výhodou je, že nestoja takmer nič a dokážete si ich vyrobiť aj sami. Stačí iba nazbierať pár vetvičiek a vložiť ich do vázy. Krásne vyzerajú aj samostatne, ale ak chcete, môžete na nich pripevniť rôzne prírodné ozdoby, ako sú sušené pomaranče či šišky. Alebo ich môžete ozdobiť drobnými slamenými či drevenými ozdobami. Ak nemáte času nazvyš, nemusíte sa ničoho báť – aj v obchodoch tento rok nájdete množstvo krásnych vianočných dekorácií z prírodných materiálov. Na Vivrehome.sk na vás čakajú drevené svietniky či figúrky, ktoré pomôžu navodiť to pravé teplo domova. V aktuálnej ponuke e-shopov nechýbajú ani mnohé iné prírodné dekorácie, ako sú drevené betlehemy, prútené vence či slamené figúrky.

drevena vianocna dekoracia

Zdroj: Vivrehome.sk

 

Záplava bielej

 

Nikoho asi neprekvapí, že bohato zastúpeným trendom je aj biela farba, ktorá evokuje sneh a zimu a je dokonalým stelesnením Vianoc. Biela výzdoba nájde uplatnenie ako v minimalisticky ladených  príbytkoch, tak i v domovoch, kde sa nešetrilo doplnkami. Predstavte si, ako za oknom potichu padá sneh, v kozube horí oheň, na zemi sú položené hrejivé biele kožušiny, sedačku zdobia vankúše a cez kreslo je prehodená snehobiela prikrývka. Ak si aj vy chcete túto zimu zútulniť svoj domov, na Mobelix.sk nájdete dekoračné vankúše, deky či ozdobné prikrývky. Bielu farbu však nenájdete tento rok len na textíliách, vo veľkom sa objavuje aj na vianočných guliach a girlandách. Do módy sa opäť vracajú aj dekorácie s umelým snehom. Ako vidíte, sneh tento rok pokryl takmer všetko - ak by sme sa počas sviatkov nedočkali snehovej nádielky, máme istotu, že bude bielo aspoň v našich príbytkoch.

 

biela vianocna vyzdoba

 

 

Vytvorte čarovnú atmosféru pomocou svetielok

 

Ani vy si neviete predstaviť sviatky bez vianočného osvetlenia? Zapálené svetielka a horiace sviečky sú synonymom vianočných sviatkov a zároveň je to jeden z najrýchlejších spôsobov, ako okamžite navodiť sviatočnú atmosféru. Svetelné reťaze majú všestranné využitie – môžete nimi vyzdobiť nielen stromček, ale aj okná, zábradlie, stenu, rám postele či izbové rastliny. Nádherné vnútorné i vonkajšie vianočné osvetlenie teraz zoženiete na Svetlá.sk či Okay.sk. Postupne sa upúšťa od trendu viacfarebných reťazí a do popredia sa dostávajú najmä jednofarebné svetelné reťaze. Ale aké si vybrať? Chladnému svetlu síce nemožno uprieť jeho čaro, ale ak chcete, aby váš domov pôsobil cez sviatky útulne a príjemne, vyberajte reťaze a svetelné dekorácie, ktoré vyžarujú teplé svetlo. Ak namiesto klasických reťazí siahnete po LED osvetlení, výrazne ušetríte.

 

vianocna svetelna dekoracia

Zdroj: Svetlá.sk

 

Minimalistický veniec

 

Ak si aj vy myslíte, že v jednoduchosti je krása, budete nadšení z tohtoročnej ponuky vencov, medzi ktorými prevládajú zelené vence vytvorené iba z ihličia a listov. Ak sa vám to zdá až príliš minimalistické, môžete na neho pomocou drôtika alebo lepidla pripevniť ozdoby, svetielka či mašličky. Okrem venca na vchodové dvere si nezabudnite jeden zaobstarať aj dovnútra - interiéroví dizajnéri odporúčajú zavesiť ho na stenu, zrkadlo či do okna.

 

vianocny veniec na dvere

 

 

Dolaďte k výzdobe aj sviatočne prestretý stôl

 

Aj stolovanie sa tento rok nesie v duchu prírodných trendov - zemité odtiene, ľanové obrúsky či drevené dekorácie na stôl. Nemusíte investovať veľa, stačí iba vymeniť obrúsky, sviečky a dekorácie vo váze, prípadne zmeniť ich usporiadanie. Ak si chcete preniesť štipku vianočnej atmosféry aj do kuchyne, na 4home.sk teraz nájdete porcelánové tanieriky, hrnčeky či nádoby na cukrovinky s vianočnými motívmi.

 

slavnostne prestrety vianocny stol

 

Vianoce 2021 trendy

 

→  zlatá v kombinácii s tmavozelenou, bordovou či tmavomodrou

→  husté vianočné stromčeky a objemné girlandy

→  metalické ozdoby na stromček

→  umelý sneh

→  retro výzdoba

→  ligotavé dekorácie

→  viac ako jeden vianočný stromček

→  DIY ozdoby

 

Vyrobte si vlastné dekorácie

 

Výroba dekorácií je jednoduchšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V ďalšej časti nášho vianočného seriálu vám prinesieme jednoduché návody na výrobu dekorácií a ozdôb, ktoré zvládnete bez problémov zhotoviť aj sami.

 

vianocne dekoracie