Ako začať behať? Toto musí vedieť každý začiatočník

Ako začať behať? Toto musí vedieť každý začiatočník

S príchodom letného obdobia nás to do prírody a za športom ťahá viac ako inokedy. Okrem toho sa poniektorí z nás snažia pred sezónou dostať do formy alebo zhodiť pár nadbytočných kíl. Výbornou kardio aktivitou je beh. Ako začať behať?

Krôčik po krôčiku

 

Ak aj máte dobrú kondičku a venujete sa nejakému športu, s behom musíte začať opatrne a postupne. Dochádza pri ňom k náporu na svaly a kĺby a tie si na novú záťaž musia postupne zvyknúť. Zároveň je dôležité nestratiť motiváciu hneď na začiatku tým, že si privodíte svalovú horúčku alebo zranenie. Takže nezabudnite na starú overenú radu: „Pomaly ďalej zájdeš“.

 

Ako teda postupovať? Pred každým behom by ste sa mali rozohriať a ponaťahovať svaly, kĺby a šľachy. Tým ich pripravíte na aktivitu a predídete nepríjemným zraneniam. Krátky 5-minútový strečing zameraný na všetky svalové partie je naozaj nutnosť. Tak isto je dobré zaradiť ho aj po odbehnutí, čím uvoľníte namáhané svaly.

 

Na samotný beh si vyhraďte asi pol hodinu času a počas tréningu spočiatku sa zamerajte viac na rýchlu chôdzu, ktorú prestriedate s bežeckými úsekmi. Trénujte aj správnu techniku rýchlej chôdze a berte ju ako súčasť tréningu, nie iba ako prestávky. Postupne, ako budete získavať vytrvalosť, môžete predlžovať bežecké úseky a skracovať úseky rýchlej chôdze. Dôležitá je aj regenerácia – po dni behu si doprajte aspoň jeden deň na regeneráciu, teda behajte maximálne 3x týždenne. Ak okrem toho napríklad chodíte do posilňovne, môžete tieto aktivity prestriedať a každú z aktivít zaradiť 2x do týždňa.

 

Ako správne behať

 

Techniky behu sú rôzne a rovnako aj názory odborníkov na ne. Nášľap cez pätu, nášľap cez špičku... Záleží to od terénu, od zdatnosti bežca aj od toho, čo mu najviac vyhovuje. Skúšajte, ale buďte opatrní. Najdôležitejšie je držanie tela – má byť pevné, ale nie strnulé. Dbajte na vystretý chrbát, stiahnuté brucho a uvoľnené ramená. Beh má byť ľahký, preto ak tento pocit nemáte, vyskúšajte skrátiť krok. Behajte pomaly, poklusom. Pravidelne a zhlboka dýchať je nutnosť, pretože pri tejto aeróbnej aktivite potrebuje telo veľký prísun kyslíka.

 

beh

 

Kam a kedy ísť behať?

 

Pre začiatočníkov, ktorí ešte nemajú dobre zvládnutú techniku a zároveň potrebujú nenáročný terén, je ideálny beh na ovále, po trávniku alebo po lesnej ceste bez prekážok a výškových prevýšení. Mnoho bežcov určite stretávate aj v uliciach. Asfaltové cesty v spojení s nekvalitnou obuvou a nesprávnou technikou behu sa ale môžu negatívne odraziť na zdraví. Preto začiatočníkom takýto terén neodporúčame.

 

Na otázku, kedy počas dňa je najlepšie ísť behať, neexistuje univerzálna odpoveď. Ľudia typu „sova“, ktorí chodia spávať neskoro a ktorým ranné vstávanie nevonia, sa asi ťažko namotivujú na beh pri východe slnka. Naopak, tí, ktorým ranné vstávanie nerobí problém, si možno radi odbehnú svoju polhodinku hneď ráno a nadopovaní endorfínmi budú potom v práci čulejší a výkonnejší. Ak vám to povinnosti a časové možnosti dovolia, v podstate môžete behať kedykoľvek počas dňa. Skúšajte, čo vám vyhovuje najviac.

 

Začnite bez zbytočných investícií

 

Beh je veľmi praktický šport aj vďaka svojej nenáročnosti na výbavu. Môžete s ním začať prakticky okamžite. Každý z nás nájde v skrini športové oblečenie a tenisky. Bežeckú obuv a oblečenie odporúčame riešiť až po niekoľkých týždňoch tréningu, ak nadobudnete istotu, že to s behaním nevzdáte. Bežecká výbava môže poslúžiť ako odmena a zároveň motivácia k ďalším tréningom. Začnite kvalitnými bežeckými teniskami a ďalej oblečením a doplnkami podľa vašich potrieb a preferencií.

 

bežecká obuv

Myslíte to s behom vážne? V tom prípade si zaslúžite poriadnu bežeckú výbavu – obuv, oblečenie a praktické doplnky. Všetko potrebné nakúpite najvýhodnejšie vďaka zľavovým kupónom v eshopoch Insportline.skGamisport.skSportobchod.sk alebo v Sportsdirect.com.