Ako vyrobiť kvások

kvások

Kváskovanie, ako sa nazýva pečenie z kvásku, je v poslednej dobe veľmi obľúbené. Perfektnej chuti a vôni domáceho chlebíka jednoducho nemožno odolať. Chystáte si upiecť kváskové pečivo aj doma? Poradíme vám, ako vyrobiť kvások.


Výhody kváskovania
Okrem výbornej chuti konzumácia kváskového pečiva prináša so sebou aj zdravotné benefity.Pečivo z kvásku je ľahšie stráviteľné, nespôsobuje nadúvanie, pálenie záhy, má nižší glykemický index. Je vhodné aj pre osoby trpiace ekzémom a alergiami. Pri použití domáceho kvásku sa vyhnete množstvu umelých chemických prísad, ktoré sa pridávajú do cesta v pekárňach. 
 
Z kvásku možno piecť okrem chleba aj veľmi chutné koláče, lievance, palacinky, rožky, langoše, parené buchty. Vlastne asi všetko, čo sa dá upiecť aj za pomoci droždia. S kváskom však bude jedlo jednoznačne zdravšie a chutnejšie. Niektorí si myslia, že kváskovanie je náročné a zdĺhavé. To však vôbec nie je pravda. Treba sa len pripraviť a pečenie si vopred naplánovať.
 
Ako založiť materský kvások
Na založenie materského kvásku použijeme ražnú celozrnnú alebo aspoň chlebovú múku. Z nej bude kvások kvalitnejší a stabilnejší. Na pečenie koláčov sa odporúča piecť z kvásku špaldového, ktorý je jemnejší a možno pripraviť veľmi podobne ako ražný. Treba ho však častejšie “dokrmovať”. Kvások tiež možno pripraviť aj z rôznych bezlepkových múk (napríklad pohánkovej), čím potešíte najmä celiatikov. Môžete mať doma pripravených niekoľko kváskov a vždy použiť ten, ktorý najlepšie vyhovuje receptu.
 
Okrem múky potrebujeme už len vodu, ktorá by mala byť filtrovaná alebo aspoň prevarená a vychladená. Pripravíme si čistý (ideálne sterilizovaný) zaváraninový pohár s viečkom alebo sklenenú misku a utierku. Rastúci kvások je potrebné zakryť, aby neobsychal, potrebuje však prístup vzduchu.
 
 
Postup založenia kvásku
Konkrétnych postupov, ako založiť kvások, je niekoľko. Tento je veľmi obľúbený a jednoduchý:

1. deň: Do misy nasypeme 100 g múky a 100 g vody. Dôkladne premiešame, aby neostali hrudky. Zakryjeme utierkou alebo viečkom, ktoré navrch len položíme, nezakrútime. Takto pripravenú zmes skladujeme pri izbovej teplote.

2. deň: Do pripravovaného kvásku primiešame 1 PL múky (rovnakej ako deň predtým) a 1 PL vody. Dôkladne premiešame a zakryjeme.

3. deň: Odoberieme časť zmesi tak, aby v pohári ostali cca 2 PL kvásku a znova pridáme 1 PL múky a rovnaký diel vody. Múku s vodou vždy pridávame v pomere 1:1.

 Od 4. do cca 7 - 10. dňa opakujeme postup odoberania kvásku a pridávania múky a vody z tretieho dňa. 
 
Odobratý kvások môžeme použiť napríklad na pečenie lievancov, či palaciniek. Na upečenie chleba je však ešte slabý a musíme počkať cca týždeň až 10 dní od začiatku výroby kvásku.
 
 
Ako uchovávať kvások
Keď je kvások hotový, môžeme začať piecť chlieb. Nezabudnite si však vždy odložiť časť kvásku (1 - 2 PL na budúce pečenie). Odložený kvások uchovávame v chladničke a viečko už normálne zakrútime. Pridávať múku a vodu, teda tzv. “dokrmovať” kvások, je potrebné každých približne 7 dní, aby kvasinky prežili a kvások bol kedykoľvek pripravený na ďalšie pečenie.
 
Ako upiecť kváskový chlieb
Po asi desiatich dňoch od založenia kvásku si pripravíme “štartér” alebo “rozkvas”. V jednotlivých receptoch nájdete rôzne pomery surovín. V zásade však platí, že potrebujeme rozkvasiť 1/3 múky potrebnej na výrobu chleba. Pridáme múku, vodu a soľ, prípadne aj rôzne korenia a semienka. Cesto necháme odpočívať cca 1 - 2 hodiny, a potom z neho vypracujeme bochník, ktorý vložíme do ošatky a necháme znova odpočívať 1 - 2 hodiny, kým takmer zdvojnásobí svoj objem. 
 
V závislosti od konkrétneho receptu sa chlieb pečie cca 10 - 15 minút na 250°C a následne sa dopeká na 200°C ďalších 20 - 30 minút. Chlieb je hotový, keď po zaklopaní na jeho spodnú stranu duto znie. Po dopečení nechajte peceň vychladnúť a počkajte minimálne pol hodinu, kým ho rozkrájate. 
 
A nám už potom neostáva nič iné, ako zaželať vám dobrú chuť :)