Ako vybaviť víza a do ktorých krajín ich potrebujete?

09.08.2022 Dominika Víza Zdielať

Pri cestovaní do niektorých krajín stále potrebujete špeciálne doklady. Ako vybaviť víza do vybraných štátov a koľko vám to bude trvať? Odpovede sú v našom článku.

Napriek tomu, že počas cestovania po Európe vám často stačí len občiansky preukaz a pas, do mnohých štátov sú stále potrebné víza.

Ich vybavovanie môže trvať aj niekoľko týždňov. V dostatočnom predstihu vám preto pred každou cestou odporúčame preveriť si všetky dostupné informácie.

Na cestovné poistenie nezabúdajte pri žiadnej dovolenke. V našom článku nájdete informácie, ako si vybrať to najlacnejšie.

cestovanie-ako-vybavit-viza


Čo je vízum?


Ak vlastníte vízum, znamená to, že môžete vstúpiť na územie danej krajiny na určitú dobu. Vo vašom cestovnom pase to môže byť zobrazené pečiatkou alebo nálepkou.

Platnosť víz je často 3 mesiace. Ak by ste chceli zostať v danej krajine dlhšie, musíte si vybaviť iné povolenia. Napríklad, napríklad povolenie na pobyt.

Víza musia mať, rovnako ako cestovný pas, aj deti.

Všetky dôležité informácie o tom, ako vybaviť pas, koľko stojí a ako dlho si počkáte si môžete prečítať v našom článku.

Druhy víz

__check

Vstupné – môžete s ním vstúpiť na územie krajiny len na časovo určené obdobie
 

__check

Viacvstupové (alebo návratové) – na územie krajiny sa môžete vrátiť opakovane
 

__check

Výstupné – hovoria o výstupe cudzinca z územia krajiny na určité obdobie
 

__check

Prejazdné – vybavujete si ho vtedy, ak cez danú krajinu potrebujete len prejsť, napríklad cez letisko alebo do inej krajiny
 

Cudzinci majú na Slovensku možnosť vybaviť si národné vízum. To im ponúka možnosť zdržať sa u nás o niečo dlhšie. Spravidla ide o 3 mesiace až 1 rok.


Koľko za víza zaplatíte?


Suma za vybavenie víz je rôzna. Záleží od poplatkov v danej krajine. Tie sa môžu navýšiť v prípade, že potrebujete vybaviť víza na poslednú chvíľu.

Hľadáte vaše vysnívané dovolenkové ubytovanie, ale zatiaľ sa vám ho nepodarilo nájsť? Stavte na naše odporúčanie.

do-ktorych-krajin-viza

Do ktorých krajín potrebujete mať platné víza?


Víza do USA

 

Do USA môžete cestovať cez bezvízový program s cestovnou autorizáciou ESTA. Oprávňuje vás navštíviť USA na dobu maximálne 90 dní, a to aj s opakovaným vstupom.

O registráciu môže požiadať každý držiteľ biometrického pasu a spiatočnej letenky v dobe do 90 dní prostredníctvom online formuláru ESTA. Registrujte sa najneskôr 72 hodín pred odchodom. Za celý proces by ste mali zaplatiť 14 USD, čo je v prepočte necelých 14 €.

Iné podmienky platia pre pracovné či študentské víza. Každý žiadateľ musí mať vyplnený online formulár DS-160. Po uhradení poplatku je následne potrebná vaša účasť na pohovore na Veľvyslanectve USA v Bratislave.

Poplatky za študentské, služobné alebo klasické turistické víza do USD vás budú stáť 160 USD.

poplatky-za-vybavenie-viz


Vízum do Kanady
 

Na krátkodobý pobyt (turistické víza) v Kanade nepotrebujú občania Slovenska víza. Potrebujete však eTA — elektronickú cestovnú registráciu. Bez nej vás nepustia na palubu lietadla.

Registrácia prebieha online. Na stránke vyplníte žiadosť, priložíte cestovný pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po návrate, platobnú kartu a e-mailovú adresu. Registrácia je spoplatnená sumou 7 CAD, čo je približne 5,32 €.

Z týchto druhov víz si môžete vybrať

 

__check

Študentské – pre študentov, ktorí chcú v Kanade študovať dlhšie ako pol roka, prípadne pracovať
 

__check

Pracovné – nezíska ho každý. Funguje na princípe, že musíte dostať ponuku od kanadskej spoločnosti, respektíve od vášho budúceho zamestnávateľa
 

__check

Working holiday – s týmto typom víz môžete zostať v Kanade 1 rok. Počas tohto roka môžete spoznávať krajinu, cestovať a študovať tu 6 mesiacov
 

Cestovanie do Afriky
 

Keňa, Tanzánia, Egypt či Kapverdy? Toto sú len niektoré z afrických štátov, do ktorých potrebujete nielen platný pas, ale aj víza. Pozrite si aktuálne podmienky na vstup do týchto krajín.

viza-pas


Víza do Číny
 

Žiadosť o víza do Číny sa podáva elektronicky a vyzdvihnete si ju osobne. Pri podaní žiadosti budete potrebovať:

- cestovný pas (platný 6 mesiacov po návrate z krajiny),
vyplnený online formulár (vytlačený obojstranne),
- jednu fotografiu vo formáte 3,5 x 4,5 cm,
letenku alebo potvrdenie o kúpe zájazdu alebo rezervácii hotelu,
- ak potrebujete obchodné vízum, predložiť musíte aj pozývací list v čínskych znakoch.

Na dobu 90 dní nepotrebujete víza do oblastí Hong Kong a Macao. 

Do Číny môžete vycestovať aj bez víz, ak spĺňate tieto podmienky:

__check

priamy tranzit do 24 hodín

 

__check

72-hodinový bezvízový tranzit v Pekingu a Šanghaj

 

Za udelenie víz zaplatíte 63 €. Vybavenie by malo trvať jeden týždeň. Ak chcete mať víza nasledujúci deň po podaní žiadosti, zaplatíte príplatok 25 €.

Ideálny čas na dovolenku je práve teraz. Pelikán zľavové kupóny a kódy vám pomôžu s hľadaním tých najvýhodnejších letov.

Víza na Seychely


Slovenská republika má so Sechelskou republikovou dohodnutý styk bez víz na 90 dní za jeden polrok. Nie je preto potrebné vstupné vízum. Váš pas, rovnako ako pri ostatných krajinách, musí byť platný aj po návrate z krajiny.

Aktuálne podmienky vstupu na Seychely si môžete pozrieť na oficiálnej stránke Ministerstva zhraničných vecí SR. Vo všeobecnosti však platí, že sa musíte preukázať:

__check

vstupným formulárom
 

__check

spiatočnou letenkou
 

__check

zabezpečeným ubytovaním v krajine
 

__check

dostatočnými finančnými prostriedkami na pobyt (150 USD/deň
 

Víza do Austrálie


Chystáte sa do Austrálie ako turista za účelom cestovania alebo na krátku obchodnú návštevu? Môžete si vybaviť bezplatné turistické víza eVistitor (e651). Víza vám platia 12 mesiacov, pričom jedna návšteva nesmie byť dlhšia ako 3 mesiace.

Budete potrebovať pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po návrate a spiatočnú letenku. Jej dátum nesmie presiahnuť 90 dní od dátumu príchodu.

Ak by ste chceli v Austrálii stráviť dlhší čas, požiadajte o Visitor visa 600. Tento typ vydáva austrálska ambasáda na dobu 3 – 12 mesiacov a je spoplatnený sumou 101 €.

cestovanie-viza

Aká je naša rada na záver? Vybavenie víz neodkladajte. S dostatočným predstihom pred cestovaním si preverte podmienky danej krajiny. Vaše cestovanie bude potom príjemnejšie. Navyše, s využitím zľavových kupónov na cestovanie a vstupenky si môžete dopriať ešte viac cestovateľských zážitkov.