4 dôvody, prečo by deti mali hrať šach

4 dôvody, prečo by deti mali hrať šach

Viete, prečo by deti mali hrať šach? Šach podporuje inteligenciu, tvorivosť a prináša aj ďalšie benefity. Čítajte viac na blogu Vašekupóny.sk.

 

Určite ste aj vy zachytili, že na Slovensku sa v poslednom čase veľa diskutuje o zavedení povinných hodín šachu na školách. Má to však pre deti skutočne význam? Prečo by vlastne deti mali hrať šach?
 

1. Šach podporuje inteligenciu

Šach nepopierateľne prispieva k rozvoju inteligencie u detí. Odborníci sú predsvedčení, že šach nie je hra pre ľudí s vysokým IQ - naopak, šach u ľudí IQ zvyšuje. Šach konkrétne:

 Zlepšuje logické myslenie. Pri šachu dieťa musí myslieť abstraktne a predvídať ťahy súpera. Dieťa sa nespolieha na intuíciu a neurobí prvú vec, ktorá mu napadne. Naučí sa pritom logicky myslieť.

 Podporuje kritické myslenie. Dieťa zvažuje rôzne možnosti a posudzuje, ktorá z nich je najvýhodnejšia.

 Rozvíja matematické schopnosti. Počet možných ťahov a kombinácií vyžaduje neustále prepočty.

 Zlepšuje pamäť. Pamäť sa dá vycibriť a šach je jedným z najefektívnejších spôsobov. Dieťa je schopné zapamätať si rôzne kombinácie ťahov, rôzne spôsoby otvorenia partie a podobne.

 Zlepšuje schopnosť čítať. Už malí šachisti si zapisujú partie či študujú šachovú literatúru. Väčšinou sa z nich stávajú vášniví čitatelia.
 

2. Šach zlepšuje pozornosť

Je logické, že dieťa sa pri šachu musí sústrediť. Aj malé zaváhanie v koncentrácii môže priniesť okamžitú prehru. Zároveň šach učí aj trpezlivosti - najmä pre deti nie je jednoduché obsedieť počas celej šachovej partie. Šach má dokonca pozitívny vplyv aj na hyperaktívne deti a deti s poruchami pozornosti.

 

3. Šach podporuje tvorivosť

Je vedecky podložené, že pravá mozgová hemisféra je zodpovedná za tvorivosť. Jej aktivácia teda pomáha rozvíjať tvorivú stránku u detí. Pri šachových partiách si deti musia vedieť predstaviť rôzne ťahy ešte predtým, ako sa skutočne stanú. Predstavujú si ťahy bez toho, aby potiahli figúrkou.

 

4. Šach je skutočne šport

Možno sa vám zaradenie šachu medzi športové aktivity zdá trochu nadnesené. Avšak, aj keď pri šachu nepracujete fyzicky, pri šachovom zápase spálite neuveriteľné množstvo kalórií.

 

Kedy a ako začať?

Čo je dôležité, všetko toto sa dieťa učí hravou formou. Odborníci odporúčajú začať hrať šach čím najskôr, už v predškolskom veku. Jediné, čo naozaj potrebujete, je šachovnica a učiteľ, ktorým sa pokojne môžete stať aj vy. Nie je to teda nič, čo by váš domáci rozpočet nejako zvlášť zaťažilo. Šachovnice si navyše môžete obstarať aj so zľavou s pomocou našich zľavových kupónov na hračky.

Uvedomte si však, že aj napriek nepopierateľným benefitom, ktoré táto kráľovská hra prináša, má šach zostať pre dieťa stále zábavou. Nemusíte zo svojho potomka vychovať práve nového Kasparova. Dôležité je, aby dieťa a s ním aj vy malo zo šachu radosť.