Veľké jesenné upratovanie domácnosti - ako pri ňom ušetriť?

zena-utieranie-televizora

Pri striedaní ročných období je akousi samozrejmosťou urobiť väčšie upratovanie domácnosti. Povieme ti, na čo sa zamerať a čo ti pomôže, aby bolo ešte efektívnejšie.

Pravidelné upratovanie domácnosti na udržanie poriadku nie je ničím neobvyklým. No niekoľkokrát do roka je potrebné urobiť aj väčšie upratovanie a sústrediť sa aj na to, čo neupratujeme alebo nerobíme až tak často. Ako rýchlo upratať dom bez veľkej námahy, minutia času a peňazí?

So šetrením peňazí na čistiacich a upratovacích prostriedkov ti pomôže e-shop 4Home. Pozri si jeho veľkú ponuku a nakupuj za skvelé ceny.

cistiace-prostriedky-umyvanie-umyvadla

 

Ako na efektívne jesenné upratovanie?


Možno si hovoríš, že na upratovaní nie je nič náročné. Pre niekoho možno nie, niektorým v ňom môže chýbať systém, kvôli čomu im upratovanie trvá dlho, zďaleka nemajú upratané tak, ako by si predstavovali a navyše minú veľa energie a peňazí na čistiace prostriedky.

Pre čo najlepšie upratanie začni miestnosťou, v ktorej je najviac neporiadku. Jednoducho to najťažšie urobíš na začiatku a nestane sa ti, že to budeš odkladať. Pre zachovanie systematickosti upratuj zhora nadol a zľava doprava. Nič tak nepreskočíš a nebudeš striedať upratovanie jednej veci s druhou.

A nakoniec, upratuj najskôr väčšie kusy nábytku, potom sa sústreď na menšie spolu s dekoráciami. Pre jednoduchšie upratovanie menšie veci vynes von.

Ešte skôr, ako sa pustíš do upratovania, si priprav všetky potrebné čistiace pomôcky a prostriedky. Ušetríš si tým čas. Náš tip: Nekupuj špeciálne handričky na utieranie rôznych povrchov. Na utieranie prachu pokojne použi látky zo starého oblečenia.
 

zrkadlo-svetlo-utieranie-prachu

Rozmýšľal si už dávnejšie nad nákupom robotického vysávača? Dlhšie neváhaj, investícia do neho ti v porovnaní s klasickým vysávaním ušetrí čas aj energiu. Vyber si ho z e-shopu Okay ešte dnes.

Čo by malo zahŕňať veľké upratovanie domácnosti?


Pri upratovaní nazývanom ako generálne by si sa mal sústrediť na upratanie všetkých miestností domu. Samozrejme, nemusíš to stihnúť za jeden deň. Dôraz klaď na precíznosť, a nie rýchlosť.
 

10 vecí, na ktoré sa zamerať:
 

__check

Skrinky v kuchyni, kúpeľni či v obývačke uprac a vyhoď prázdne nádoby, alebo veci, ktoré nevyužívaš.

__check

Oblečenie v skriniach poskladaj na kôpky. Zároveň letné oblečenie odlož dozadu a hrubšie jesenné dopredu.

__check

Nábytok očisti od prachu a iných nečistôt. Odtiahni ho a uprac aj pod ním a v rohoch.

__check

Pokazené veci vyhoď. Platí to aj pri tých, ktoré si dlho nepoužíval.

__check

Okná, žalúzie a okenné parapety umy zvnútra i zvonku.

__check

Spotrebiče očisti od mastnoty a iných nečistôt zvonku i zvnútra.

__check

Vyper obliečky, ale aj paplóny a vankúše.

__check

Oprav pokazené veci, napríklad kývajúce sa nohy od stola či vŕzgajúce dvere.

__check

Vytepuj koberce a umy podlahy.

__check

Izbové rastliny osprchuj alebo ich utri vlhkou handričkou.

zena-utieranie-listov-na-rastline


Niekoľko rád pre lepšie uprataný domov

 

Prípravky nechaj pôsobiť dostatočne dlho


Aj ty robíš to, že nanesieš čistiaci prostriedok a ihneď ideš čistiť povrch? Nie si jediný. Robí to veľa ľudí v domnienke, že tak dosiahnu najlepší výsledok. Nie je to však tak.

Pre čo najlepšie vyčistenie prípravok aplikuj, nechaj pôsobiť a následne daný objekt vyčisti. Vždy si prečítaj štítok produktu, aby si vedel, aký dlhý čas má pôsobiť na povrchu.
 

cistenie-vodovodnej-baterie


Lesklé zrkadlá a sklá bez šmúh


Chceš dosiahnuť lesknúce sa zrkadlo bez šmúh? Na jeho čistenie použi 2 handričky – jednu z mikrovlákna, s ktorou aplikuješ čistiaci prostriedok a druhú suchú.

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Čistenie sedačky a kobercov


Minimálne raz za rok je potrebné vyčistiť aj väčšie kusy nábytku či bytové doplnky, akými sú napríklad koberce alebo behúne. Urobiť tak môžeš viacerými spôsobmi. Napríklad suchým alebo mokrým čistením s použitím rôznych čistiacich prostriedkov alebo odstraňovačov škvŕn. Pre naozaj dôkladné vyčistenie nielen povrchových nečistôt, ale aj vnútorných, použi tepovač.

 

Jednoduché umývanie okien


Umývanie okien obľubuje asi len málokto. Tiež to považuješ za zdĺhavé a nie vždy sa ti podarí okná dokonalo vyleštiť? Začni vyčistením žalúzií od vrchnej po spodnú.
 

Vedel si, že teplota vody na umývanie okien by mala mať približne 30 °C? Pri nižšej sa znižuje účinnosť čistiaceho prostriedku. Ten rozotri po okne krúživými pohybmi. Následne ho zotri smerom zhora dole stierkou. Pri leštení takisto postupuj zhora dole alebo krúživými pohybmi. Niektoré domáce gazdinky odporúčajú na vyleštenie okien použiť noviny. Už si to skúšal?
 

umyvanie-zrkadla

Užitoční pomocníci, akú sú čističe na okná či tepovače kúpiš výhodne v e-shope TPD.

3 tipy na zjednodušenie upratovania
 

__check

Upratuj každý deň – na prvé prečítanie to možno znie časovo náročne, ale nie je to tak. Myslíme tým, aby si si každý deň našiel niekoľko minút a urobil základný poriadok tým, že pozametáš alebo uložíš veci na miesto, kam patria.

__check

Upratovanie si naplánuj – každý deň sa zameraj na inú činnosť pre čo najväčšiu efektívnosť pri upratovaní.

__check

Domáce práce rozdeľ – vytvor systém, na základe ktorého sa upratovanie v domácnosti bude týkať všetkých, aj detí. Ony si môžu napríklad upratovať vlastnú izbu, čo im tiež pomôže k samostatnosti.

zena-dieta-ustielanie-postele


Upratovanie domu nemusí byť náročné na peniaze, čas ani energiu, ak vieš, ako na to. Veríme, že sme ti poradili a do jesenného upratovania sa pustíš s radosťou.

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.