4 skvelé spôsoby, ako ušetriť za mobil

25.03.2019 Kristína Nakupovanie Zdielať
4 skvelé spôsoby, ako ušetriť za mobil

Vlastniť mobil a využívať jeho možnosti dnes nie je žiadnou raritou. Mobil majú už takmer všetci od malých detí až po dôchodcov. Viete však, ako používať mobil tak, aby ste na tom ušetrili a zbytočne ho nepreplatili?



1. Ušetrite pri kúpe mobilu

 
 
Mobil môžete kúpiť u mobilného operátora, v obchode s elektrom alebo v internetových obchodoch. U operátorov býva ponuka zväčša viazaná na kúpu SIM karty a príslušného volacieho či dátového programu. Výhodou býva lacnejšia cena zariadenia, nevýhodou často viazanosť na niekoľko rokov.
 
Ceny v elektro obchodoch bývajú vyššie, avšak nie ste viazaní platením mesačných poplatkov za služby operátora. To sa oplatí najmä ľuďom, ktorí sa nechcú viazať a neplatia mesačné paušály.
 
Ďalšou možnosťou je nákup cez internet. Širokú ponuku majú  aj mnohé eshopy. Ak pri ich kúpe navyše využijete rôzne zľavy ako napríklad Nay zľavovy kupón,  či rôzne iné výhodné akcie akými je aj Alza výpredaj, určite aj niečo ušetríte. 
Pri výbere mobilu sa riaďte najmä jeho funkciami. Niekedy drahšie zariadenia nedosahujú parametre lacnejších modelov. Najmä pri výrobcoch, u ktorých platíte skôr za značku ako za vybavenie daného zariadenia. Ak používate viac ako jedno telefónne číslo, zvážte kúpu dual sim mobilu. Ušetríte za druhý telefón aj príslušenstvo.
 

 

 

2. Ušetrite pri kúpe príslušenstva

 

 
Kvôli ochrane svojho zariadenia si môžete zaplatiť poistenie, no neodporúčame to. S vhodným ochranným obalom, krytom displeja a citlivým zaobchádzaním ušetríte desiatky eur ročne. Veľmi pohodlné je kúpiť si obal rovno s mobilom u operátora, ale tu bývajú ceny najdrahšie.

ako usetrit za mobil vasekupony.sk

Ušetriť môžete v internetových obchodoch. Handsfree sady, baterky či náhradné nabíjačky kúpite lacnejšie ako u operátorov. Obaly a kryty s originálnym dizajnom a výhodnými cenami nájdete tiež napríklad na  AliExpresse.

 

 

3. Ušetrite na službách mobilných operátorov

 

 
V prvom rade zvážte, či využívate váš balík služieb naplno a či nebude pre vás výhodnejšie prejsť na lacnejší - na službu s dobíjaním kreditu alebo dokonca rovno ku konkurencii.
 
Neobmedzené volania a SMS možno vôbec nepotrebujete. Mnohí operátori účtujú aj poplatky za doplnkové služby (ako rôzne poistenia). Skontrolujte svoje faktúry, aby ste zistili, za čo všetko platíte a či to vôbec využívate.
 
Pri prekročení predplateného objemu mobilných dát vás čakajú vysoké poplatky. Môže byť výhodnejšie mať neobmedzené dáta - alebo naopak ich používanie obmedziť. Pri zvýšenom odbere dát, ako napríklad pri sledovaní videí, podcastov alebo sťahovaní aktualizácií či nových aplikácií sa pripojte k bezpečnej wi-fi sieti.
 
Konkurencia medzi operátormi je obrovská. Povedzte svojmu operátorovi, že chcete prejsť ku konkurencii. Možno vám ponúkne zľavu, aby si vás udržal.
 

 

4. Ušetrite na aplikáciách

 
 
Aplikácie využívajú dáta pre aktualizácie, synchronizácie, notifikácie. Nastavte si, aby tieto procesy prebiehali v obmedzenom čase a rozsahu - napríklad keď ste pripojení na wi-fi, aby ste nemíňali drahé mobilné dáta a keď mobil nabíjate - aby ste šetrili baterku. Nastavte si, ktoré notifikácie majú chodiť a ktoré nie. Sami viete, že niekedy sú naozaj otravné.
 
Aplikácie zaberajú priestor. Naozaj potrebujete danú aplikáciu alebo stačí napríklad mobilná verzia webu danej služby? Zbavte sa duplicít. Nepotrebujete dve apky na maily, tri druhy máp a podobne. Pozrite si, koľko aplikácia a jej dáta zaberajú miesta v zariadení. Pri používaní väčšieho množstva dátovo náročných aplikácií budete časom nútení siahnuť po väčšej pamäťovej karte alebo novom mobile s väčším interným úložiskom a rýchlejším systémom, ktorý to množstvo aktívnych aplikácií zvládne.
 
Niektoré aplikácie sú platené, no zaručene nájdete aj bezplatnú variantu. Ak chcete ušetriť, vyberte tú zadarmo.