Viete, ako funguje elektroakustická gitara?

26.02.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Viete, ako funguje elektroakustická gitara?

Viete, čo to je elektroakustická gitara a aký je rozdiel medzi klasickou akustickou, elektrickou a elektroakustickou gitarou? Čítajte na Vašekupóny.sk.

 

Chceli by ste popri svoje akustickej klasike skúsiť niečo s výraznejším zvukom, no elektrická gitara nie je úplne to, čo hľadáte? Riešenie teda bude niekde uprostred. Skúste výhody elektroakustickej gitary a objavte nové možnosti.  
 

Princípy a rozdiely

 

Elektroakustická gitara je vo svojej podstate akustická gitara s niekoľkými praktickými vylepšeniami. A práve tie z nej robia obľúbený nástroj pre začiatočníkov i profesionálov. Dá sa povedať, že elektroakustická gitara je akustická gitara, ktorá si požičala viacero výhod elektrickej. Prvky ako magnetické snímače, piezoelektrické snímače alebo mikrofóny gitare dodávajú výraznejší zvuk, ktorý oceníte najmä pri živých vystúpeniach. Mnohí hudobníci ju považujú  za mix toho najlepšieho z oboch svetov. Nečudo, veď klasický zvuk akustiky posilnený o princípy elektrickej gitary ovplyvnil nejedného známeho gitaristu.

Väčšina elektroakustických gitár je vybavená piezoelektrickými snímačmi, preto sa ako súčasť ich výbavy vyžaduje predzosilňovač. Jeho úloha je zosilniť signál (zvuk) ešte predtým, ako sa dostane do samotného zosilňovača. Býva vybavený rôznymi tónovými ovládačmi, tzv. ekvalizérmi, ktoré vám umožnia napríklad ovládať hlasitosť, korigovať výšky či fázovanie. Vďaka predzosilňovaču pri hraní nepotrebujete mikrofón, čo je jedno z najväčších pozitív elektroakustických gitár.

V prípade potreby jednoducho gitaru pripojíte k reproduktoru. Pomocou spomínaných snímačov zabudovaných v elektroakustickej gitare ju rovnako môžete pripojiť priamo k zosilňovaču alebo mixážnemu systému. Platí, že čím kvalitnejší zosilňovač, tým kvalitnejší zvuk. Pred kúpou výbavy sa teda oplatí poradiť s profesionálom alebo s niekým, kto už nejakú aparatúru má a trocha problematike rozumie.

Všeobecne je teda elektroakustická gitara oproti čisto akustickej výhodnejšia vo svojej všestrannosti a praktickosti. Samozrejmosťou je, že s ňou zahráte čokoľvek v akomkoľvek štýle.


Minulosť a súčasnosť

 

Prvé zmienky o elektroakustických gitarách nájdeme v druhej polovici dvadsiateho storočia. Najužšie súviseli so štýlmi blues a rock. Neprekvapí, že ako jedna z prvých značiek ich začala vyrábať známa firma Gibson. V súčasnosti si ich môžete kúpiť aj od výrobcov Encoure, Fenix, Washburn, Epiphone, Yamaha a mnohých iných.

Tak, ako pôvodné akustické gitary, aj elektroakustické sa vyrábajú z dreva – z masívu alebo polomasívu. Používajú sa rôzne druhy dreva, pretože každé má svoj špecifický zvuk. Preto je každá gitara originál a mnohé sa časom stávajú vzácnymi zberateľskými kúskami. Ceny jednotlivých nástrojov sa teda často líšia. Ak sa práve chystáte kúpiť svoju prvú a chcete ušetriť, využite možnosť zľavové kupóny na hudobné nástroje.