6 vecí, ktoré treba zvážiť pri kúpe dámskej trekingovej obuvi

zena-priroda-turistika-obuv

Kúpa dámskej trekingovej obuvi je dôležitým krokom v živote každej dobrodružnej ženy. Nezáleží na tom, či sa vydávate na výlet do prírody alebo len chcete mať pohodlnú a spoľahlivú obuv na prechádzky po meste, výber správnej trekingovej obuvi je kľúčový pre vaše pohodlie.

V tomto článku sa pozrieme na 6 faktorov, ktoré by ste mali zvážiť predtým, ako sa rozhodnete kúpiť si novú dámsku trekingovú obuv.
 

Na aký typ aktivity hľadáte topánky?


Prvým krokom je zvážiť, na aký druh aktivity budete vašu novú obuv používať. Plánujete výlety do hôr, dlhé prechádzky v lese, beh, alebo len jednoducho chcete pohodlné a odolné topánky na bežné denné aktivity? Každý druh trekingovej obuvi je navrhnutý pre konkrétny druh použitia, a tak by ste si rozhodne mali vybrať obuv, ktorá vyhovuje vašim potrebám. Napríklad, ak milujete lozenie po horách a neprístupných roklinách, budete potrebovať vysoké topánky s ochrannými prvkami na členkoch pre väčšiu stabilitu a bezpečnosť na skalách. Ak preferujete prechádzky po prašných cestách, pravdepodobne si vystačíte s nižšou obuvou.


Veľkosť a pohodlie
 

Správna veľkosť je kľúčová pre pohodlie počas dlhých prechádzok. Nikdy si nekupujte obuv, ktorá je príliš veľká alebo príliš malá. Dámska trekingová obuv by vám mala dokonale sadnúť, aby ste sa vyhli možným modrinám, ale tiež aby ste predĺžili jej životnosť. Každý človek má iný typ a veľkosť nohy, preto je tiež rozumné vyberať si obuv zásadne podľa seba a toho, ako sa vám v danej obuvi chodí. Ono totiž niekedy to, čo vyhovuje iným, nemusí byť to pravé pre vás.


Materiál a odolnosť


Trekingová obuv by mala byť vyrobená z kvalitných materiálov, ktoré sú odolné voči náročným podmienkam. Pády, dážď, blato, mráz, kamene – vaša obuv by mala vydržať všetko. Mnoho trekingových topánok je vyrobených z vodeodolných materiálov, čo je pre mnohých turistov veľkým plusom. Materiál by mal byť dostatočne ľahký, aby ste sa v topánkach dokázali jednoducho pohybovať, ale zároveň dostatočne pevný, aby vás ochránil pred ostrými kameňmi a inými prekážkami.
 

jesenna-turistika-obuv

 

Podrážka je rozhodujúca


Podrážka je dôležitým faktorom. Tu záleží na povrchu, po ktorom budete chodiť. Ak plánujete výlety do hôr, potrebujete hrubšie a odolnejšie podrážky, zatiaľ čo na prechádzky po meste postačí mierne hrubá podrážka. Tvar podrážky by mal zabezpečiť dobrú trakciu a stabilitu, najmä pri chôdzi po nerovnom teréne.


Priedušnosť a vnútorná stielka


Dôležitým faktorom je aj cirkulácia vzduchu v topánke a jej stielka. Výber obuvi s dobrou cirkuláciou vzduchu vám pomôže udržať vaše nohy v suchu a v pohodlí, čo je dôležité pre prevenciu pľuzgierov a nepohodlia počas dlhých prechádzok. Stielka by mala byť pohodlná a odnímateľná pre ľahké čistenie a prispôsobenie chôdzi.
 

Dizajn a štýl


Aj keď by malo byť pohodlie a funkčnosť na prvom mieste, nezabudnite na štýl. Dnes môžete nájsť trekingovú obuv v rôznych farebných variantoch a v rôznych dizajnových prevedeniach, medzi ktorými zaručene nájdete kúsok, ktorý bude zodpovedať vašim preferenciám. Niektoré modely sú  univerzálnejšie a môžete ich nosiť aj mimo turistických výletov, napríklad do práce alebo na nákupy.

Pri výbere dámskej trekingovej obuvi je dôležité zvážiť vaše potreby, typ aktivity, pohodlie a kvalitu materiálov. Správna obuv vám umožní plnohodnotné dobrodružstvo v prírode alebo pohodlné prechádzky po meste. Nezabudnite, že každá noha je jedinečná, a preto je dôležité nájsť obuv, ktorá vám dokonale sadne. Po dodržaní týchto zásad si budete môcť vychutnať každý krok, ktorý vo svojich nových trekingových topánkach urobíte – to vám garantujeme. Mimochodom, tá najlepšia dámska a pánska zimná obuv na Eobuv.sk na vás už čaká.




Sponzorovaný obsah