Trápi ťa opuch tela? Skús domáci liek na odvodnenie organizmu

24.05.2023 Dominika Zdielať

Nadmerné zadržiavanie vody v tele nie je príjemné a ani zdravé. Chceš si s ním poradiť? Vyskúšaj naše tipy na účinný domáci liek na odvodnenie organizmu.

zena-pitie-vody


Opuchy na rôznych častiach tela a niekedy i celulitída môžu signalizovať zadržiavanie vody v tele. Chceš sa zbaviť prebytočnej vody v tele iným spôsobom, ako liekmi? Zisti, čo zaberá na odvodnenie organizmu bez návštevy lekárne.

Potrebuješ doplniť domácu lekárničku? Nakupuj rýchlo a za skvelé ceny v e-shope Benulekaren.

zena-postel-casopis


Zadržiavanie vody v tele – príznaky


Najvýraznejším a typickým prejavom je opuch rôznych častí tela. Najmä v oblasti členkov, lýtok, chodidiel či dokonca na tvári. Opuch je zreteľný už na prvý pohľad. Zavodnenie môže byť takisto sprevádzané nepríjemnými pocitmi v oblasti brucha.

Medzi prejavy nadmerného výskytu vody v tele patrí aj náročnejšie chudnutie či nadmerné potenie. U žien je zavodnenie normálne v súvislosti s menštruáciou. Po jej skončení však prirodzene odznie.

Ak pretrváva dlhodobo, môže spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti.
 

postel-nohy-teplaky

__bulb
Ako sa zbaviť celulitídy v priebehu pár mesiacov? Skúste tieto rady

Rozmýšľate, ako sa zbaviť celulitídy čo najefektívnejším spôsobom? Možno vám v boji s ňou pomôžu naše rady. Zistite aj to, ako jej môžete účinne predchádzať.

Aké sú príčiny zavodnenia?


Dôvody, pre ktoré sa v tvojom tele zadržiava viac vody, ako je potrebné, sú rôzne. Medzi najčastejšie patrí:
 

__check

Zlé stravovanie – napríklad nadmerné solenie jedál, veľký príjem cukru, alkoholu alebo kofeínu.

__check

Niektoré druhy liekov – užívanie antidepresív, liekov na vysoký krvný tlak a pod.

__check

Nedostatok pohybu – najmä ľudia so sedavým zamestnaním by si mali vyhradiť čas na pohyb.

__check

Nadmerný stres – zaujíma ťa, ako sa zbaviť stresu? Venuj sa aktivitám, ktorými sa odreaguješ od každodenných povinností.

__check

Závažné ochorenia – najmä srdca, pečene či lymfatického systému.

__check

Nízky príjem tekutín – príjem tekutín je mimoriadne dôležitý pre zdravé fungovanie a odvodňovanie tela. Vieš, ako vyzerá optimálny pitný režim?

__check

Nedostatok spánku – na to, aby si mal dostatok energie na zvládnutie úloh počas dňa, nezabúdaj na dostatok odpočinku.

__check

Nadváha – ľudia s vysokým počtom kilogramov sú rizikovou skupinou na zavodnenie organizmu.

zena-drzanie-hlavy

 

Ako odvodniť organizmus?


Lieky nie sú jedinou možnosťou, ako pomôcť telu pri zavodnení. Vyskúšať môžeš tieto overené spôsoby, ktoré používali už naše staré mamy.
 

Úprava jedálnička


Na otázku, čo je najlepšie na odvodnenie organizmu, by veľa ľudí ako prvé povedalo zmenu stravy. Tá totiž do významnej miery ovplyvňuje fungovanie celého tela. Ako by mala vyzerať plnohodnotná a vyvážená strava?

Obmedz pokrmy s vysokým obsahom soli, múky, bieleho cukru, umelých dochucovadiel či sacharidov. Namiesto nich zvýš príjem draslíka a horčíka, konzumuj viac zeleniny a ovocia.

Na rýchle odvodnenie organizmu je mimoriadne účinná konzumácia vodného melóna alebo marhúľ.

miska-marhule-bylina


Dostatočný pitný režim


Myslíš si, že ak budeš piť menej vody, nebudeš zavodnený? Mýliš sa. Ak telo nemá prísun dostatočného množstva tekutín, začne si z vody robiť zásoby. Denne by si mal vypiť 1,5 – 2 l tekutín. Sladené nápoje, káva či alkoholické nápoje sa do tohto objemu nepočítajú.

Samozrejme, potrebné množstvo prijatých tekutín súvisí s mnohými faktormi, ako je napríklad hodnota BMI (index telesnej hmotnosti).

Na starostlivosti o seba a zdraví by sa nemalo šetriť. Ale s ponukami v kategórii zdravie ušetríš prirodzene.
 

zena-nalievanie-vody-pohar

 

Pravidelný pohyb


Pohyb v akejkoľvek forme prispieva k urýchleniu metabolizmu a látkovej výmene. Hovoríš, že nestíhaš chodiť do fitness centra? Vyskúšaj cvičenie doma a venuj sa mu kedykoľvek, keď budeš mať voľný čas.
 

muz-cvicenie-vystreta-ruka

Bylinky na odvodnenie organizmu


Mnohé bylinky a rastliny môžu pozitívne ovplyvniť vylučovanie vody z tela. Okrem tejto schopnosti dodávajú telu rôzne prospešné vitamíny. Konzumovať ich môžeš samostatne, pridať ich do jedla alebo si z nich pripraviť chutný čaj na odvodnenie tela.
 

__check

žihľava

__check

kôpor

__check

lopúch

__check

baza čierna

__check

ibištek

__check

lipa

__check

čierne ríbezle


rastliny-crepniky

 

Ako dlho trvá odvodnenie organizmu?


Každý organizmus je jedinečný. Preto aj reakcia tela na rôzne zmeny trvá u každého iný čas. U niekoho môžu byť zmeny viditeľné po týždni, u iného napríklad po mesiaci. Dôležitá je vytrvalosť a pravidelnosť.

Vyskúšal si už viaceré spôsoby na odvodnenie organizmu a žiadny nebol účinný? Vyhľadaj odbornú lekársku pomoc, aby si predišiel vážnym zdravotným problémom.

__bulb
Ako čo najrýchlejšie schudnúť bez neželaného jojo efektu?

Aj vy máte po dlhom pandemickom odpočinku nejaké to kilo navyše? Tie sa priberajú ľahko, no je extrémne náročné zhodiť ich bez neželaného jojo efektu. Preto sme pre vás zhrnuli niekoľko tipov, ako schudnúť udržateľne.