Viete, ako vybrať televízor? Poradíme vám, ako na to

17.04.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Viete, ako vybrať televízor? Poradíme vám, ako na to

Plánujete kúpu televízora? Pri jeho výbere treba zohľadniť viacero kritérií. Prinášame vám zopár užitočných rád, vďaka ktorým sa v širokej ponuke určite nestratíte.

 


Výber televízora

Aký televízor teda kúpiť? Svetu televízorov momentálne kraľujú tie Led. Disponujú ostrejším obrazom, jasnejšími farbami, čistejším zvukom a v neposlednom rade aj veľkosťou uhlopriečky. Hoci sú na prvý pohľad všetky rovnaké, opak je pravdou. Líšia sa najmä množstvom funkcií a záleží len na vás, ktorým dáte prednosť. Konieckoncov, televízia už dávno neslúži len na sledovanie vysielania.


Uhlopriečka televízora vs. vzdialenosť

Uhlopriečka televízora, alebo teda jeho veľkosť, je pri kúpe nového spoločníka pre mnohých azda ten najzásadnejší parameter. Udáva sa v palcoch, pričom jeden palec predstavuje 2,54 centimetra.  Pri výbere veľkosti obrazovky by ste rozhodne mali zohľadňovať aj to, z akej vzdialenosti chcete na televíziu pozerať. Viete, aká je ideálna vzdialenosť na jej sledovanie?

Vhodná veľkosť uhlopriečky ide ruka v ruke práve s rozlíšením obrazovky. Kým televízor Full HD s uhlopriečkou 40 palcov môžete pokojne sledovať zo vzdialenosti 1,5 metra, na sledovanie HD ready televízora s rovnakou veľkosťou uhlopriečky je ideálny odstup približne 2,5 metra, no a pri SD televízore sú to až približne 3 metre. Vhodnú vzdialenosť si pokojne viete vypočítať aj sami. Použiť môžete prevodovú mieru, podľa ktorej budete vzdialenosť, z ktorej plánujete televízor sledovať deliť číslom:

  • 4 pre Full HD televízory
  • 6 pre HD ready televízory
  • 8 pre SD televízory

 

Príklad: Ak je vaša sedačka vzdialená od miesta, kde chcete mať televízor 3,5 metra, pri kúpe Full HD televízora je optimálna vzdialenosť uhlopriečky (350 cm : 4) 87,5 palcov, pri HD ready je to 58,3 palcov a SD televízore je optimálna vzdialenosť uhlopriečky 43,8 palca.


Rozlíšenie obrazovky

Ďalším dôležitým údajom pri výbere televízora je nepochybne aj rozlíšenie obrazovky. Udáva sa v pixeloch a aj tu platí rovnaká rovnica – čím je rozlíšenie vyššie, tým sú kontúry jasnejšie, ostrejšie a obraz je kvalitnejší.

Full HD televízory s rozlíšením 1920x1080 sú momentálne akýmsi štandardom. O niečo vyšší štandard predstavujú UHD a 4K televízory, ktorých rozlíšenie je 3840x2160. Pri výbere posledných dvoch typoch televízorov treba mať však na pamäti, že bežné televízne vysielanie nie je dostupné v UHD kvalite. To znamená, že ak sa rozhodnete investovať práve do UHD či 4K televízora, môže sa pokojne stať, že nebudete mať čo pozerať.

Väčšina televízorov je práve z tohto dôvodu vybavená technológiou Upscaling. Tá slúži na to, že odpočítava body do obrazu a dokáže pozdvihnúť Full HD vysielanie do UHD kvality. Obraz sa vďaka tomu síce o niečo vylepší, kvalitou sa však ku 4K filmom nevyrovná.

Tip od nás: Túžite po novom televízore, ale váš rozpočet je obmedzený? Navštívte kupónový web Vašekupóny.sk a nakupujte bez výčitiek. Mall zľavový kupón sa predsa vždy zíde. Využívať môžete aj mnohé iné mega zľavy, zľavové kupóny a kódy, ktoré portál ponúka a neoľutujete



Technológia zobrazenia

Typ podsvietenia obrazu ovplyvňuje nielen spektrum zobrazovania farieb, ale  v neposlednom rade aj energetickú spotrebu televízora. Pri LED televízoroch sa o podsvietenie starajú LED diódy, ktoré sú známe najmä vďaka svojej úspornosti. V súčasnosti sú na trhu dva typy umiestnenia diód v televízore. Edge LCD LED tv, kde sú „ledky“ umiestnené po okrajoch a svetlo z nich je rovnomerne rozptýlené za celým panelom a Direct LCD LED tv, kde sú LED naopak umiestnené rovnomerne za celou plochou panela, vďaka čomu je podsvietenie rovnomernejšie.


Konektivita

Doba napreduje míľovými krokmi vpred, a preto sa nieto čomu diviť, že televízor už zďaleka neslúži len na sledovanie obrazového vysielania. Cez príslušné vstupy sa okrem zdrojov obrazu dá pripojiť aj na USB zariadenia, herné konzoly či dokonca internet. Pred kúpou televízora sa preto určite zamyslite aj nad tým, na čo ho chcete okrem sledovania televíznych kanálov využívať. V závislosti od preferencií si následne vyberajte aj vhodné konektory, ktoré sú nasledovné:

 HDMI

 USB

 Ethernet

✓ MHL

 SD slot

 SCART

 

Porovnanie top televízorov

Verný spoločník, zabávač či učiteľ. Reč je o najpredávanejšom spotrebiči z oblasti čiernej techniky, ktorý nechýba asi v žiadnej obývačke. Ako si vybrať ten správny a na čo by ste sa mali pri výbere zamerať? Predajcovia ponúkajú nespočetné množstvo televízorov, ktoré sa na prvý pohľad líšia len maličkosťami. Ponúkame vám plusy aj mínusy tých najpredávanejších + obľúbené značky televízorov.


 

LG 32LJ500V VAšEKUPÓNY.SK


 

LG 32LJ500V

Multimediálne funkcie                            

Trieda energetickej účinnosti A+

Uhlopriečka vo veľkosti 108 cm

Žiadne

 

 

Philips 55PUS6162 VAšEKUPÓNY SK


Philips 55PUS6162

 

Výborný obraz                                            

 Skvelé technické parametra

 Prijateľná cena

Pomalšia reakcia na prepínanie

 

 

SAMSUNG UE32M5002 VAšEKUPÓNY.SK

Samsung UE32M5002

Skvelý pomer kvalita a cena                       

Výborný zvuk

Nízka hmotnosť

 Bez možnosti wifi