Moderná jesenná výzdoba domu. Priprav si ju s nami a ušetri

09.10.2023 Dominika Bývanie Zdielať
tekvice-sviecky-vaza-klobuk

Je čas definitívne odložiť letné dekorácie a nahradiť ich tými s nádychom jesene. Aká jesenná výzdoba je tento rok trendy? Poď si ju pripraviť spolu s nami.

Nebola si si istá, kedy začať s jesennou výzdobou? Najvyšší čas je na prelome septembra a októbra. Meniace sa počasie môže byť pre teba akýmsi upozornením, aby si začala odkladať letné dekorácie.

Aká jesenná výzdoba je moderná tento rok? Charakteristické sú pre ňu, samozrejme, farby. Pre vytvorenie štýlového bývania ju tento rok doplň o predmety rôznych tvarov a textúry. Tvoje bývanie môže vyzerať napríklad takto.

Chceš dokonalú jesennú výzdobu? K vlastnoručne vyrobeným dekoráciám pridaj štýlové doplnky z e-shopu 4 home.

dekoracia-tekvicky-sviecka-vetvica
Autor: Samira Rahi (Unsplash)


Prírodné dekorácie sú must have a zadarmo


Ak by si na skrášlenie svojho bývania mala zvoliť len jeden druh dekorácií, vyber si tie z prírodných materiálov. Sú totiž tými, ktoré nikdy nevyjdú z trendov bytových dekorácií. A to kvôli tomu, že sú ľahko dostupné a zadarmo. Stačí vyjsť do záhrady či na krátku prechádzku do prírody.

K dokonalej výzdobe ti bude stačiť podnos, na ktorý poukladáš malé tekvičky v kombinácii s jednou väčšou. Ešte krajšie to bude vyzerať, ak bude každá v inej farbe. Do misky vlož jablká a hrušky zo záhrady. Vznikne tak pekná dekorácia doslova na zjedenie.

Na konferenčnom stolíku v obývačke zase vynikne váza s pozbieranými suchými halúzkami a vetvičkami rôznych druhov.

Prírodné dekorácie sú dôkazom, že niekedy stačí tak málo a tak jednoducho a výsledok je perfektný. Pozri si ďalšie nápady na jesenné dekorácie z prírodnín.
 

vaza-haluzky
Autor: Cup of Couple (Pexels)


Trendy farby tohtoročnej jesennej výzdoby


Jeseň je predovšetkým o farbách, no tak ako pri všetkom, aj pri farbách jesenného obdobia sa menia trendy. Tento rok víťazí tzv. medová farba, tlmené zemité farby a v detailoch aj čierna.

Farby môžeš do výzdoby interiéru preniesť v akejkoľvek podobe. Je len na tebe, či to bude vo forme dekorácií alebo dokonca závesoch na oknách. Mysli na to, že tento rok dobre zvolené a skombinované farby v interiéri vyhrávajú nad množstvom prvkov.

Ako dosiahnuť, aby jesenná výzdoba interiéru vyzerala naozaj dobre? Ešte pred dekorovaním sa rozhodni, ktoré farby zvolíš. Vyber len niekoľko, napríklad 3, do ktorých budeš ladiť celú výzdobu.
 

kosik-vaza-haluzky
Autor:  Aljona Ovtšinnikova (Pexels)

__bulb
Ako pestovať nenáročne izbové rastliny šetrne k peňaženke?

Ani tebe nevydržia kvety dlho a tak kupuješ stále nové? Tieto nenáročné izbové rastliny ti vďaka minimálnej starostlivosti ušetria kopec času aj peňazí.

Textúrované a nerovné povrchy


Ošúchané povrchy či tie s rôznou a nerovnou textúrou sú v interiéri čoraz viac populárne. A bez výnimky by mali byť súčasťou aj jesennej výzdoby.

Možností, ako ich priniesť do domu, je niekoľko. Ratanové a prútené košíky naplň kukuričným šúpolím, suchým lístím či kúskami dreva.

Máš sklenenú nádoby navyše? Pomocou taviacej pištole na jej vonkajšiu stranu prilep niekoľko farebných listov a špagát. Dnu vlož sviečku a vznikne ti pekná textúrovaná a vlastnoručne vyrobená jesenná výzdoba na stôl.

Textúru môžeš zakomponovať do bývania aj celoročne, napríklad formou tapety s textúrovaným vzorom. Siahnuť môžeš aj po rôznych iných doplnkoch, trebárs z e-shopu Butlers.

Zameraj sa aj na zakomponovanie geometrických vzorov a detailov. Sú takisto súčasťou aktuálnych jesenných interiérových trendov. Môžeš tak urobiť cez hranaté lampy, výberom vankúšov s geometrickou potlačou či obrazov s geometrickými maľbami.
 

obraz-vaza-susene-kvety
Autor: PNW Production (Pexels)

Od moderných dekorácií až po funkčný a kvalitný nábytok. Taká široká je ponuka e-shopu Mobelix. Nakupuj všetko, čo potrebuješ na jednom mieste a ešte dnes.

Jesenná výzdoba pred vchodové dvere


Okrem výzdoby interiéru nezabudni ani na tú pred domom, je rovnako dôležitá. Máš pred vchodom kvetináče s celoročnými rastlinami? Pridaj k nim ako dekoráciu drobné tekvičky.

Zároveň ti poslúžia aj ako samostatná jesenná výzdoba v kvetináči. Naplň kvetináče rôznymi veľkosťami tekvíc a umiestni ich pred dvere. Použi ich aj na skrášlenie schodov vedúcich k vchodovým dverám.
 

schody-tekvice-lampase
Autor: Erica Marsland Huynh (Unsplash)


Veniec je priam nevyhnutná jesenná výzdoba na dvere. Vyrobiť ho môžeš z lístia, šišiek, šípok alebo iných drobných plodov. Jeho výroba bude možno trvať o niečo dlhšie, ale výsledok bude stáť za to.

Potrebuješ len kruhový veniec z polystyrénu, taviacu pištoľ a zvolený prírodný materiál, v našom prípade to budú listy. Pomocou taviacej pištole prilep listy najskôr tesne vedľa seba. Potom ich lep rôzne jeden cez druhý, aby si vytvorila zaujímavejší a textúrovaný vzhľad.

A čo jesenná výzdoba okien? Vyrob aj vence menších veľkostí a zaves ich z vnútornej strany okien. Alebo urob listové girlandy, ktoré pripevníš na okno. Pohľad do okien bude pekný z ulice i interiéru domu.
 

dvere-okno-veniec-z-listia
Autor: Monstera Production (Pexels)


Predstavili sme ti niekoľko trendov tohtoročnej jesennej výzdoby, prenesieš ich do svojho domu? Bez ohľadu na to, či si podľa nich vyzdobíš dom alebo nie, pri každom dekorovaní mysli na svoje preferencie a vkus. Iba vtedy sa ti bude jesenná výzdoba najviac páčiť a budeš sa doma cítiť naozaj príjemne.

__fire
Ako na DIY jarný veniec na dvere za málo peňazí?

Obdivujete, ako všetko vonku kvitne? Prineste si kúsok jari aj do svojho domu. Začnite tým, že si vyrobíte jarný veniec na dvere. Pripravili sme návod, ako na to.