Krb v obývačke dotvára vianočnú atmosféru. No oplatí sa aj z iných dôvodov

20.12.2023 Dominika Bývanie Zdielať
krb-vianocny-stromcek-kos-na-drevo

Chceš dodať svojmu bývaniu jedinečnú atmosféru a zároveň teplo domova? Krb v obývačke sa o to postará, doslova. Aké máš pri jeho výbere možnosti a kde ho kúpiť?

Krb je predovšetkým funkčným vykurovacím telesom, no okrem toho je aj akýmsi doplnkom každého moderného bývania. Plní totiž aj estetickú funkciu a bez pochýb zútulňuje bývanie. V súčasnosti ho môžeš nájsť v takmer každej novostavbe, no výnimkou nie sú ani staršie domy po renovácii. Ak ti na krbe v dome záleží, neváhaj sa pri kúpe nehnuteľnosti o ňom informovať.

Hľadáš ponuky na výhodný nákup krbu a potrebného príslušenstva? Už viac nemusíš, na našom webe nájdeš cenovo dostupné produkty pre každého.

kos-na-drevo-krb-kreslo-stromcek
Autor:  Doralin Tunas (Pexels)

 

Ako vybrať krb?


Pri výbere krbu je nutné zohľadniť viaceré parametre a možnosti jeho umiestnenia. Poďme si o nich povedať.

 

Typy krbov

 

Na trhu sú dostupné viaceré druhy krbov. Tým najmenej náročným na prevádzku a údržbu je elektrický krb do obývačky. Jednoduchým zapojením do zásuvky získaš efekt skutočného ohňa, ktorému navyše môžeš nastaviť aj intenzitu. Dokonca môžeš jeho ovládanie riešiť aj na diaľku. Nevýhodou je však nižšia výkonnosť. K dispozícií sú aj plynové krby v rôznych prevedeniach. Vytvárajú na pohľad príjemný plameň, takisto ich jednoducho zapneš diaľkovým ovládačom.

Chceš si zaobstarať krb na tuhé palivo? Tento druh patrí medzi časté voľby kupujúcich. Už len samotná predstava praskajúceho dreva je príjemná a v dome vytvorí skvelú atmosféru. Najlepšie je zakomponovať existenciu krbu už do plánov domu vo forme vybudovaného komína. Samozrejme, komín je možné dostavať aj neskôr.

Pri otvorených krboch je však jeden veľký problém, a to tepelné straty. Daný priestor efektívne vykúriš a tepelné straty minimalizuješ zvolením krbovej vložky na drevo.

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

A nakoniec je to bio krb do bytu, pri ktorom nie je potrebné riešiť odvod spalín, pretože sa do vzduchu dostáva najmä vodná para a oxid uhličitý. Tento typ krbov ponúka skutočný oheň, má vyšší výkon ako elektrický krb, no na druhej strane so sebou prináša vyššie prevádzkové náklady kvôli nákupu paliva. A keďže nie je potrebné pripojenie na komín, umiestniť ho môžeš prakticky kdekoľvek v byte.

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Spôsob inštalácie krbov


Z hľadiska konštrukcie krbov a ich následnej montáže sa rozdeľujú na:
 

__check

vstavané – zabudované sú priamo do steny, kde sa napoja na komín,

__check

krbové portály – je to stena s murivom, do ktorej sa krb zabuduje,

__check

rohové – populárna konštrukcia, ktorá originálne doplní priestor,

__check

nástenné – šetria miesto, nie sú náročné na inštaláciu a zároveň na stene pôsobia ako dekorácia,

__check

priestorové – voľne stoja v miestnosti bez zložitej montáže a k dispozícii máš veľký výber tvarov a veľkostí krbov.


Materiál


Na výrobu krbov sa používajú rôzne druhy materiálov, sú to najmä kovy, nehrdzavejúca oceľ či kameň. Výhodou krbu z kameňa je fakt, že dokáže akumulovať teplo dlhšie ako ten z kovu. Tieto materiály nakoniec dopĺňa tvrdené sklo.

Keďže ide o trvácne materiály, pri nákupe venuj pozornosť hlavne kvalite ich spracovania. Tá totiž do veľkej miery ovplyvňuje životnosť produktu.
 

obyvacka-krb
Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

 

Kam krb umiestniť?

 

Za ústrednú miestnosť bytu či domu sa považuje obývačka. Práve tam nájdeme krb najčastejšie, a to z toho dôvodu, že je najväčšou miestnosťou v dome, má najvyššiu tepelnú spotrebu a nachádza sa približne v strede celého obytného priestoru.

Krb sa najčastejšie umiestňuje k stene kvôli jednoduchému pripojeniu ku komínu a takisto šetreniu priestoru miestnosti, keďže jeho umiestnenie nemá vplyv na rozloženie iného nábytku.

Krb v strede miestnosti sa stane dominantným prvkom celého priestoru. Ak máš dostupné pripojenie na komín, môže to byť pre teba skvelá voľba, ako rovnomerne rozptýliť teplo do celého priestoru. Obľúbené je aj umiestnenie do rohu miestnosti. Rohový krb v obývačke skvele vyplní nepoužívaný priestor a ušetríš ním priestor, ktorý využiješ inak.

Nech umiestniš krb kdekoľvek v miestnosti, dbaj na to, aby v jeho bezprostrednej blízkosti neboli žiadne predmety. Na jednej strane by bránili prenikaniu tepla do miestnosti a na druhej hrozí ich vznietenie

Pri kúpe krbu sa obráť na profesionálov a overené e-shopy. Bonusovú zľavu získaš využitím týchto ponúk:


A čo návratnosť investícií pri kúrení krbom?


Pri pravidelnom vykurovaní pomocou krbu môžeš s poklesom nákladov na energie počítať prakticky do niekoľkých dní. S efektívnosťou vykúrenia priestoru súvisí v prípade krbu na tuhé palivo aj použité drevo. Najvyššiu výhrevnosť má drevo z listnatých drevín ako je dub buk či breza. Označuje sa tiež ako tvrdé drevo. Na kúrenie v krbe by sa malo používať drevo dva roky vysušené, ktorého vlhkosť je 20 až 25 %. Možnosťou sú aj drevené brikety, pre ktoré je charakteristická ešte vyššia výhrevnosť ako pri dreve.
 

krb-kreslo-stromceky
Autor: Doralin Tunas (Pexels)

Hľadáš krb, ktorý perfektne zapadne do štýlu interiéru tvojho domu? V e-shope Merkury Market nájdeš presne taký, aký si predstavuješ.

Ako zakomponovať krb do obývačky?


Pri výbere krbu je potrebné myslieť aj na ostatné zariadenie priestoru. Mali by byť ladené v rovnakom štýle a navzájom sa dopĺňať.
 



Pre dosiahnutie moderného vzhľadu siahni po prvkoch v tmavších farbách, ako je tmavozelená, antracitová či čierna. Obklady v takejto farbe budú za krbom pôsobiť mimoriadne nadčasovo a elegantne.

Preferuješ luxusný štýl? Siahni po mramorovom obklade okolo krbu, zvoľ svetlé biele omietky a nezabudni na doplnky. Veľké zrkadlo, vysoká váza s kvetmi či obraz na stene dodajú miestnosti nádych luxusu.

Hrejivý škandinávsky štýl prenesieš do svojho bývania pomocou krbu s dreveným obkladom, kombináciou rôznych druhov osvetlenia a bytových doplnkov.

sedacka-kresla-krb-stolikAutor: Curtis Adams (Pexels)

Nezabudni na doplnky ku krbu


Kúpou krbu sa to nekončí, potrebuješ aj príslušenstvo, ktoré ti uľahčí používanie krbu a zároveň zabezpečí tvoju bezpečnosť. Medzi užitočné krbové doplnky patrí:
 

__check

ventilátor – rozvíri teplý vzduch do miestnosti

__check

kôš na drevo – malá zásoba dreva je pri krbe viac ako praktická

__check

zástena za krb – ochráni podlahu pred poškodením od horúcich uhlíkov či prístupu detí ku krbu

__check

náradie – kliešte a lopatka patria medzi nevyhnutné príslušenstvo

__check

teplomer – každý krb má stanovené teplotné limity, ktoré by nemal prekročiť, aby nedošlo k jeho poškodeniu

Potrebné príslušenstvo ku krbom nájdeš v akčných ponukách na našom webe. Nakupuj ho práve teraz.
 

Ako sa o krb starať?


Po každom skončení vykurovacej sezóny alebo pred jej začiatkom by si mal krb poriadne vyčistiť. Čo to znamená? Predovšetkým odstrániť všetky uhlíky, popol, spriechodniť prieduchy od sadzí a tiež vyčistiť dvierka.

Počas vykurovacej sezóny čisti krb v priemere každé 4 dni. Dbaj na to, aby bolo všetko vychladnuté a čistenie bezpečné. 

Okrem bežnej domácej údržby sa z bezpečnostného hľadiska odporúča aspoň raz ročne zavolať odborníka kvôli vyčisteniu komína a dymovodov.
 

Nie si si istý, ktorý krb vybrať a kde bude najlepšie umiestniť ho? Poraď sa so skúseným kachliarom alebo iným odborníkom. Ale nezabudni nakupovať online, kde ušetríš peniaze.

 

Nakupuješ pravidelne online? Stiahni si Rozšírenie KUPLIO a ušetríš.

rozsirenie-kuplio-vase-kupony