Bezpečná kúpa nehnuteľnosti – na toto si daj pozor a určite ušetríš

19.10.2023 Dominika Bývanie Zdielať
zena-muz-kluce

Zabezpečenie bývania je jednou z najdôležitejších životných potrieb. Čo by si mal vedieť, aby bola kúpa nehnuteľnosti bezpečná a ušetril si peniaze?

Pred rozhodnutím kúpiť nehnuteľnosť stojí v živote aspoň raz každý človek. Nie je to vôbec jednoduchý a ani rýchly proces, ale v sne za vysnívaným bývaním za to určite stojí.

Chceš aj ty začať novú životnú etapu vo svojom novom bývaní? Zhrnuli sme viacero užitočných informácií ohľadom kúpy nehnuteľnosti.

Nábytok je nevyhnutnou súčasťou každého bývania. Kúp všetko, čo potrebuješ v e-shope Mobelix ešte dnes a za skvelé ceny.

muz-zena-kuchynska-linka-krabice
Autor: Cottonbro studio (Pexels)

 

Je lepšia kúpa nehnuteľnosti, alebo prenájom?
 

Prenájom je považovaný za bezproblémový spôsob bývania, nielen čo sa týka bytu, ale aj domu. Za úhradu mesačného nájomného môžeš žiť prakticky kdekoľvek a ak ti bývanie na danom mieste prestane vyhovovať, jednoducho sa presťahuješ. Neriešiš prípadné opravy, pretože všetky pripadajú na plecia majiteľa či správcu.

Na druhej strane je tu vlastné bývanie, ktoré je z hľadiska mesačných nákladov výhodnejšie ako prenájom, čo sa týka nákladov na energie. Navyše, mesačné splátky hypotéky môžu byť porovnateľné a niekedy nižšie ako mesačné nájomné.

Avšak pri kúpe nehnuteľnosti potrebuješ väčšiu finančnú rezervu na krytie nákladov spojených s kúpou a prepisom nehnuteľnosti na seba.

Hlavný rozdiel je ale v tom, že vo vlastnom bývaní máš istotu, že ťa nikto nevyhodí, neukončí s tebou zmluvu a podobne. Vlastné bývanie je väčšou istotou strechy nad hlavou a takisto poskytuje viac súkromia.

__bulb
Najvýhodnejšia hypotéka – ktorá sa oplatí?

Rozhodnutie, či si vezmete hypotéku, patrí nepochybne k tým najdôležitejším v živote. Ovplyvní vás totiž na veľmi dlhé obdobie. Ako nájsť banku, kde na vás čaká tá najvýhodnejšia hypotéka?

Čo, ak sa stane, že prídeš o prácu? V prípade hypotéky môžeš požiadať o odklad splátok, ale platenie nájomného ťa neminie.

Nedá sa ale povedať, že by jedna forma bývania bola lepšia ako druhá. Záleží hlavne od tvojho životného štýlu. Si single, žiješ dynamicky, často sa sťahuješ? Potom pre teba bude lepší prenájom. Máš rodinu a chceš sa usadiť? V tom prípade bude asi lepšie zvážiť kúpu nehnuteľnosti.

Na zabezpečenie vlastného bývania mysli aj kvôli budúcnosti. Príjem na dôchodku len málokedy pokryje všetky výdavky spojené s bývaním a životom.


miestnost-obyvacka
Autor: Life Of Pix (Pexels)

Je lepšie kúpiť novú nehnuteľnosť, alebo si radšej prerobiť starú?


Rozhodnutie kúpiť staršiu nehnuteľnosť alebo naopak novostavbu ovplyvňuje najmä rodinný rozpočet. Domy či byty v pôvodnom stave sú spravidla lacnejšie ako novostavby či len niekoľko rokov obývané nehnuteľnosti. Aké sú ich ďalšie pre a proti?


Aké sú výhody a nevýhody novostavby?


Rád by si býval v novostavbe? Lepšie bývanie, ako vybaliť veci a nasťahovať sa, snáď ani neexistuje.


Výhody
 

__check

Rýchle prispôsobenie bývania do finálnej podoby.

__check

Nízke ceny za energie kvôli použitiu súčasných kvalitných materiálov a technológií.

__check

Nové štvrte prevažne s mladými ľuďmi.

__check

Dlhšia životnosť novostavby.

Nevýhody
 

__check

Nové lokality sa často nachádzajú na okraji miest, čo niekedy znamená aj komplikovanejšiu dostupnosť do centra.

__check

Vyššia cena nehnuteľnosti.


Výhody a nevýhody staršej nehnuteľnosti  


Máš možnosť kúpiť staršiu nehnuteľnosť? Ak jej cena spolu so sumou za rekonštrukciu neprevyšuje kúpnu cenu novostavby, našiel si skvelú ponuku. Navyše sa ti páči dispozícia? Dlhšie nepremýšľaj.


Výhody
 

__check

Bývanie v centre miest a obcí za nižšiu cenu.

__check

Možnosť súčasne bývať aj rekonštruovať.

__check

Jedinečný vzhľad pôvodného bývania.

Nevýhody
 

__check

Nutnosť rekonštrukcie, niekedy dlhodobej a finančne náročnej.

__check

Skryté vady, ktoré neboli zrejmé pri obhliadke.


Máš čas, peniaze a energiu na prerábanie staršej nehnuteľnosti, alebo sa chceš len rýchlo nasťahovať a bývať? Popremýšľaj nad tým ešte skôr, ako sa dostaneš k obhliadkam či podpisu kúpnej zmluvy.
 

farba-rebrik
Autor: Blue Bird (Pexels)


Štandard alebo holobyt?


Nezariadené nehnuteľnosti sú vo všeobecnosti viac vyhľadávané, ako tie v štandarde. Prečo je to tak? Dôvodom je možnosť prispôsobiť si bývanie od základov podľa svojich predstáv. Z hľadiska výstavby sú hotové, investovať musíš ešte do podlahy, dvier, obkladov, sanity a nábytku. Obklady a dlažby do interiéru i exteriéru nakupuj v e-shope Merkury Market, mnohé v poriadnej zľave. No nevýhodou holobytu a holodomu sú vyššie náklady a ďalší čas deliaci od nasťahovania.

Naopak, nehnuteľnosť v štandarde má omietky, podlahy, dvere, osvetlenie aj sanitu. Tebe zostáva zariadiť bývanie už len nábytkom či bytovými doplnkami, napríklad z e-shopu Kondela, v ktorom mávajú aj veľmi zaujímavé výpredaje. Často sa môžeš stretnúť s tým, že developer ponúka ako súčasť štandardu aj kuchynskú linku so zabudovanými spotrebičmi. Keďže sa v takomto prípade sťahuješ do v podstate hotového bývania, zodpovedá mu aj vyššia predajná cena ako v prípade holobytu.

muz-kvety-kreslo-stahovanie
Autor: RDNE Stock project (Pexels)

Oplatí sa finančne nehnuteľnosť zaťažená hypotékou


Informáciu o nesplatenom hypotekárnom úvere, ktorý sa viaže k nehnuteľnosti, by ti mal predávajúci poskytnúť automaticky. Ako vyriešiť záložné právo banky na nehnuteľnosť pri jej predaji?
 

__check

Predčasné splatenie hypotéky – ak má predávajúci dostatok financií, je to najbežnejší spôsob.

__check

Prevzatie hypotéky kupujúcim – máloktorí kupujúci chcú prevziať splácanie úveru niekoho iného. Ide o ojedinelé situácie, kedy zostatok úveru spláca kupujúci.

__check

Prevedenie záložného práva na inú nehnuteľnosť – podmienkou je, aby vybraná nehnuteľnosť bola v rovnakej alebo vyššej hodnote.


Kúpa nehnuteľnosti v dražbe je možnosťou, ako získať bývanie za nižšiu sumu a bez akýchkoľvek dlhov alebo exekúcií. Všetky totiž pri dražbe zanikajú. Nevýhodou takéhoto nákupu nehnuteľnosti však je povinnosť zaplatiť kúpnu cenu do 15 dní a, samozrejme, menšia ponuka nehnuteľností.
 

muz-dom-na-predaj
Autor: Pavel Danilyuk (Pexels)

Postup pri kúpe nehnuteľnosti


Máš jasno v tom, či chceš kúpiť byt alebo dom? Pri výbere toho správneho musíš zvážiť niekoľko základných kritérií. Sú nimi:
 

__check

lokalita

__check

stav a vek nehnuteľnosti

__check

veľkosť nehnuteľnosti

__check

novostavba, staršia nehnuteľnosť alebo po rekonštrukcii

__check

dostupnosť do centra

__check

dispozícia a počet izieb

__check

rozpočet

V prípade kúpy bytu zohľadni aj to, či má balkón, terasu alebo lodžiu, na akom poschodí sa nachádza, či k nemu prislúcha aj pivnica a parkovacie miesto. Pri kúpe domu prihliadaj aj na veľkosť nezastavaného pozemku a pomer slnka a tieňa na pozemku, či má garáž a akú sú dostupné inžinierske siete.

Pri kúpe nehnuteľnosti môžeš osloviť realitnú kanceláriu, ktorá pre teba vyberie nehnuteľnosti podľa tvojich kritérií. Alebo si sám prezeraj inzeráty na webových stránkach a hľadaj medzi nimi ponuky, ktoré ti vyhovujú.

Na čo sa zamerať počas obhliadky, aby si ušetril peniaze do budúcna?
 

__check

stav nehnuteľnosti v interiéri – najmä okná, dvere, steny, podlahy

__check

technický stav – rozvody, kúrenie

__check

exteriér – stav pozemku, hluk, výstavba v okolí

__check

náklady na prevádzku

__check

vyskúšaj otváranie a zatváranie dverí, púšťanie vody

__check

predstav si nehnuteľnosť zariadenú podľa seba


Zapáčila sa ti nehnuteľnosť po prvej obhliadke? Na druhú obhliadku so sebou zober stavbára, architekta alebo inú nezainteresovanú osobu. Možno ťa upozorní na skutočnosti, ktoré si si nevšimol.

Nezabudni preveriť právny stav nehnuteľnosti. Najmä list vlastníctva, na základe ktorého zistíš informácie o vlastníkovi nehnuteľnosti, ale aj to, či a aké všetky ťarchy sa viažu s nehnuteľnosťou. Tieto informácie by si mal poznať určite predtým, ako podpíšeš kúpnu zmluvu.
 

muz-zena-makler-obhliadka-bytu
Autor: Anastasia Shuraeva (Pexels)

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Samotná kúpa nehnuteľnosti


Ešte pred podpisom kúpnej zmluvy sa podpisuje tzv. rezervačná zmluva.zabezpečuje, že nehnuteľnosť nemôže byť predaná inému záujemcovi, zatiaľ čo ty riešiš administratívne úkony (získanie hypotekárneho úveru, znalecký posudok, poistenie nehnuteľnosti, výpis z katastra).
 

zena-muz-realitny-makler-podpisovanie-zmluvy
Autor: Anastasia Shuraeva (Pexels)


Ako zaplatiť za nehnuteľnosť? Kúpa nehnuteľnosti v hotovosti je veľmi zriedkavá. Len málokto má dostatok finančných zdrojov na vyplatenie kúpnej ceny nehnuteľnosti. A navyše, ide o vysoko rizikový spôsob platenia, pretože kupujúci ťažko preukáže, že sumu naozaj zaplatil.

Bežným a bezpečným spôsobom je kúpa nehnuteľnosti na hypotéku. O možnostiach získania hypotéky sa informuj včas, ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy. Prever si podmienky produktov viacerých bánk, aby si získal tú najvýhodnejšiu akciu.

Po podpise kúpnej zmluvy ťa čaká niekoľko ďalších povinných úkonov, a to prepis energií, vybavenie nových dokladov, nahlásenie zmeny trvalého bydliska, prihlásenie sa na platbu koncesionárskych poplatkov, prihlásenie sa k dani z nehnuteľnosti a platbám za komunálny odpad.

__bulb
Ako na porovnanie poistenia nehnuteľnosti?

Povodne, záplavy, zabuchnuté dvere, skrat či stratené kľúče. Pred čím všetkým vás toto poistenie ochráni?


Zobral si si hypotéku na nehnuteľnosť a neskôr si zistil, že v nej nechceš zostať bývať navždy? Využi to a nehnuteľnosť prenajímaj. Mesačné nájomné využiješ na splátky hypotéky a zároveň budeš mať svoje vysnívané bývanie.